Mijn wens uit de grond van mijn hart? Een daadkrachtige overheid!
04/07/2023 | Leestijd: 3 minuten
Als íets de jaren na corona voor de bouwuitzendbranche typeert, dan is het wel de wisselvalligheid. Neem 2022: in dit vorige boekjaar beleefde Haldu Groep een vliegende start met een stabiliserende tweede helft van 2022. En 2023? Dit lopende jaar begon voor ons juist lauwtjes terwijl alle seinen op groen lijken te staan voor een spetterende tweede helft. 2023 ontpopt zich dus precies spiegelbeeldig aan 2022, althans, voor Haldu Groep.
Alle seinen staan op dónkergroen
Omdat we voor veel middelgrote en grote Nederlandse opdrachtgevers mogen werken, ontwikkelt onze omzetontwikkeling in 2022 en 2023 zich behoorlijk langs de lijnen van de markt. Kortom, de markt staat voor een stevige omwenteling. Veel projecten starten zelfs al vóór de aanstaande Bouwvak. Vooral voor september verwacht ik een enorme piek aan werk. Ook zien we een positieve toename in het aantal vaklieden dat via Haldu Groep op uw mooie projecten wil werken. Wat hierbij helpt, is het werk van onze gemotiveerde recruiters waarvan we er recent ook weer enkelen extra hebben aangenomen met daarboven een manager recruitment met veel ervaring. Dus, de seinen staan niet op groen, maar op dónkergroen!
Buitenlands en binnenlands beter in balans
Haldu Groep staat bekend om haar goede buitenlandse vaklieden. Maar we zoeken altijd naar een goede balans, dus richten wij ons nu eveneens ook meer op Nederlandse vaklieden, een belangrijk speerpunt. Specifiek voor de werving van deze landgenoten lanceren we speciale wervingscampagnes. Voor onze opdrachtgevers betekent een goede mix van buitenlandse én Nederlandse vakmensen dat eventuele taalbarrières op projecten altijd geslecht kunnen worden.
Ondernemen is vooruitkijken
Het goede nieuws over het vele beschikbare werk op de korte termijn, vergt wel een nuance op de lange termijn. Alle problemen die de overheid nú niet oplost, gaan een enorme werkvermindering in de bouw opleveren in de tweede helft van 2024. Dat durf ik u te voorspellen. En met problemen bedoel ik vooral de stikstofcrisis die de overheid maar eindeloos laat voortslepen. Sterker nog: ik durf hier te stellen dat we momenteel niet echt een overheid hébben. Okay, de ambtenaren en bewindslieden zijn er wel, maar de gezamenlijke daadkracht ontbreekt volledig en de vergunningverlening blijft maar dalen en dalen. Hoe moeilijk moet het zijn om snel een enorm contingent stikstofexperts op te leiden en in te zetten op alle nu en straks vertraagde vergunningaanvragen? Zonder die extra besluitcapaciteit krijgen we dit probleem niet weggewerkt en openbaart zich dit in de volle breedte, later in 2024. Het doet mij helaas denken aan de Toeslagenaffaire, ook die krijgt de overheid niet weggewerkt. Dit maatschappelijke probleem loopt al járen. En áls het kabinet dan een oplossing denkt te hebben voor de slepende stikstofcrisis, dan schiet de Eerste Kamer die vervolgens weer af. Wat ik wens uit de grond van mijn hart? Een
daadkrachtige overheid!
800 (!) flexwoningen happen stof in een magazijn
Neem het woningtekort. De overheid liet in december 2022 via een snelle aanbesteding
voor 200 miljoen ruim tweeduizend kant- en klare flexwoningen bouwen. Deze woningen zijn bedoeld om snel verlichting te bieden voor de woningnood. Vóór 2024 moeten er 37.500 tijdelijke huizen bijkomen in Nederland voor spoedzoekers zoals studenten, statushouders en mensen die in scheiding liggen. Maar met de afzet van deze kant-en-klare huizen wil het niet goed lukken. Het Rijksvastgoedbedrijf zoekt nog afnemers voor de allereerste batch van ruim achthonderd van de tweeduizend woningen en die staan allemaal in een loods te wachten op toewijzing. Gemeenten en woningcorporaties staan nog niet op de stoep om deze flexwoningen massaal te plaatsen.
Ik bedoel: hoe flexibel is dat? Snapt u het nog? Tegenwoordig bouw je een gemiddeld permanent huis voor 2,5 tot 3 ton. Een snelle rekensom: voor die 200 miljoen euro hadden we intussen meer dan 600 échte nieuwbouwwoningen kunnen bouwen!
De Bouwvak nadert. En zoals ik eerder aangaf, zwelt de werkstorm aan. Laten we in de bouwkolom mét elkaar het hoofd koel houden en vooral met elkaar in contact blijven. Door snel te schakelen op zowel micro- als macroniveau kunnen we met elkaar élke uitdaging aan. Mét of zonder krachtige overheid!
Danny van Hal