Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Uitzendwerk in de bouw is een fijn afgesteld raderwerk

Home Uitzendwerk in de bouw is een fijn afgesteld raderwerk

Uitzendwerk in de bouw is een fijn afgesteld raderwerk

29/03/2024 | Leestijd: 3 minuten

2024 startte veelbelovend voor Haldu Groep, ondanks vorst- en sneeuwverlet in week 2, 3 en 4. Wel zien we een verschuiving ten opzichte van vakmensen in loondienst naar zzp’ers. Het aanbod van de tweede groep groeit flink. Zou die verschuiving structureel worden? Het zou mij niet verbazen. Overigens is het groeiende aanbod van zzp’ers een mogelijke indicatie van het teruglopende werkaanbod. Wel moet ik daar weer de seizoensinvloeden van aftrekken, want het aanbod van zzp’ers is in de winter traditiegetrouw groter dan in de andere seizoenen.

Zzp’ers minder duur dan loondienstkrachten
U weet uit mijn vorige column dat we een aparte entiteit hebben opgericht voor het aanbieden van zzp’ers. Wel benadruk ik dat deze dienst aanvullend is óp en niet vervangend is vóór onze vakmensen die wij vanuit loondienst aanbieden. Een opmerkelijk verschijnsel is dat door de recente loonsverhogingen, en ook die nog gaan komen, vakmensen in loondienst inmiddels vaak duurder zijn dan zzp’ers. In veel situaties is een zzp’er nu voordeliger dan een vakman in loondienst. In krappe tijden, met ook dure materialen, is dat beslissingsfactor nummer 1 voor onze opdrachtgevers.

Opeenhoping werk in najaar
Ook merkt Haldu Groep een onrustige markt. Er wordt veel gewisseld met vakmensen en projecten worden uitgesteld. Het is wispelturig op het bouwschaakbord. Veel opdrachtgevers hebben in het tweede deel van 2024 meer dan genoeg werk staan. Terwijl hun huidige projecten ook steeds meer die kant op schuiven. Na de Bouwvak verwacht ik daardoor een werkperiode met een dubbele werkdruk. Dan zal het weer alle inzet kosten om op alle werken de juiste mensen te kunnen plaatsen. Maar goed, elk nadeel heeft zijn voordeel, want dan kunnen we wel onze zo geliefde en traditionele eindejaarsprint maken. Maar momenteel vergt het een extra inspanning om onze huidige mensen aan het werk te houden, die huidige tendens zet een rem op onze groei.

Kwetsbaar raderwerk
Uitzendwerk in de bouw is een fijn afgesteld raderwerk als in een ouderwetse klok. En deze radertjes reageren heel sterk op elkaar. Draait de ene partij aan een radertje? Dan heeft dat direct ingrijpende gevolgen voor de ander. De essentie van ons uitzendwerk is dat Haldu pas ingezet wordt als de aannemer het met zijn eigen mensen niet meer aan kan. Schuiven werken op? Dan kunnen aannemers het mindere werkaanbod met eigen mensen aan en gaat de telefoon bij Haldu Groep even minder over. We merken zelfs in de huidige rommelige markt dat aannemers wellicht voor een bepaalde periode overwegen om sowieso geen vakmensen in te lenen. Ook constateren we dat nutsbedrijven ineens twee weken eerder dan gepland hun aansluitwerk kunnen doen. Ze komen dus momenteel twee weken eerder dan aangekondigd, terwijl zij lange tijd standaard later kwamen dan afgesproken. Opnieuw een signaal dat er te weinig gebouwd wordt, ook dit is een belangrijk radertje in de uitzendklok.

Overheid: een apart radertje in het geheel
Ook de overheid is een belangrijk, en niet altijd geheel betrouwbaar, radertje in de kwetsbare uitzendklok. Recent nieuws is dat de overheid drie tot vier miljard extra moet uittrekken om de geplande nieuwbouw van woningen op gang te brengen zodat we de gestelde 100.000+ woningen per jaar kunnen bouwen. Met het huidige beleid zal dat maximaal 75.000 per jaar zijn en gaan we daar nooit overheen en blijven grote groepen in de samenleving verstoken van een huis. Plus de funderingscrisis die op ons afkomt, ook deze gaat miljarden euro’s vergen.

Moeizame Omtzigt
Ondertussen praten ze in Den Haag over een nieuw kabinet. De eerder zo bejubelde Pieter Omtzigt lijkt moeite te hebben met het nemen van beslissingen. Het is maar goed dat hij geen bouw- of uitzendbedrijf leidt. Dan zou er misschien nog geen steen gemetseld worden. Stel dat de formatie definitief mislukt, of een wankel geformeerd kabinet valt al na een paar maanden? En we krijgen nieuwe verkiezingen? Dan zal de uitslag daarvan door het dak gaan voor een bepaalde partij. Ik durf niet te zeggen hoe wenselijk dat zal zijn voor ons land.

Ik zei het al: het schaakbord in onze sector is onrustig en wispelturig. Maar soms moet je gewoon besluiten blijven nemen en niet verlammen. Uitzendwerk in de bouw is inderdaad een fijn afgesteld raderwerk, maar Haldu Groep draait die klok gewoon elke dag op, anders gebeurt er niks!

Danny van Hal