Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Internationale samenwerking bij Nieuwe Sluis in Terneuzen

By 11/12/2020juli 24th, 2023No Comments
Home Internationale samenwerking bij Nieuwe Sluis in Terneuzen

Internationale samenwerking bij Nieuwe Sluis in Terneuzen

11/12/2020 | Leestijd: 5 minuten

Haldu Groep mag zich gelukkig prijzen met een keur aan opdrachtgevers en bijzondere projecten. En soms springt daar een project bovenuit door bijvoorbeeld omvang of complexiteit. Een dergelijk project is de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen onder de verantwoordelijkheid van aannemerscombinatie Sassevaart. Een van de drie participanten in dit consortium is het Belgische DEME. Met daarbinnen dochterbedrijven Infra Marine Contractors BV (DIMCO), specialist in water- en civiele bouwkunde, en baggerbedrijf Dredging International NV (DI). Stefan Cleynhens is de Works Manager van DIMCO binnen het project van de Nieuwe Sluis. “Haldu Groep levert ons 15 timmerlieden. Het grote werk kan nu beginnen.”

Veelzijdig voordeel van Nieuwe Sluis

Het huidige sluizencomplex van Terneuzen is verouderd waardoor er vaak langere wachttijden ontstaan. De scheepvaart is in aantal toegenomen en de schepen worden steeds groter. De Nieuwe Sluis gaat zorgen voor een betere toegang en vlottere doorstroming vanaf de Westerschelde naar het Kanaal van Gent naar Terneuzen en verder. Daardoor zorgt de Nieuwe Sluis voor nieuwe economische activiteiten in zowel de Zeeuws-Vlaamse als de Vlaamse regio. Dit is goed voor de werkgelegenheid. Met de komst van de Nieuwe Sluis kunnen grotere zeeschepen tot aan de haven van Gent varen door het Kanaal Gent-Terneuzen. Ook neemt de capaciteit van de sluizen toe, waardoor de wachttijd voor schepen afneemt.

Bijzondere combinatie van civiele techniek en baggeren

Naast DEME neemt ook BAM deel in aannemerscombinatie Sassevaart. Om precies te zijn de Nederlandse en Belgische zusterondernemingen BAM Infra en BAM Contractors. Evenals de Belgische bouwonderneming Algemene Aannemingen Van Laere N.V. Stefan: “De civiele betonwerken worden uitgevoerd door de BAM Group en DIMCO. Alle grond- en baggerwerken worden uitgevoerd door DI.” Zowel DIMCO als DI maakt onderdeel uit van DEME. Stefan: “De civiele tak DIMCO bestaat nu drie jaar binnen DEME. De bedoeling hiervan is dat we nationaal en internationaal opdrachten aankunnen die niet alleen focussen op baggeren, maar op de combinatie baggeren met civiele werken. Een compleet pakket dus. Die combinatie komt nu tot zijn recht binnen het project voor de Nieuwe Sluis in Terneuzen.” Of zoals Alain Bernard, Bestuurder en CEO DEME Group het recent in de pers verwoordde: “Dit infrastructuurproject is voor DEME’s dochterbedrijven Dredging International en DIMCO opnieuw een opportuniteit om samen hun expertise in te zetten in onze Benelux-thuismarkt”.

Samenwerking Vlaanderen en Nederland

Vlaanderen en Nederland hebben jarenlang plannen gemaakt en onderhandeld over de bouw van de Nieuwe Sluis. Deze komt op de plaats van de Middensluis, een van de drie bestaande sluizen in Terneuzen, ten noorden in het kanaal Gent-Terneuzen. De Nieuwe Sluis in Terneuzen wordt 427 meter lang, 55 meter breed en 16,44 meter diep. In 2023 vaart het eerste schip door de Nieuwe Sluis. De Vlaams-Nederlandse Scheldecommissie is opdrachtgever en aannemerscombinatie Sassevaart bouwt de Nieuwe Sluis. Het betreft een project van 934 miljoen euro. De Nieuwe Sluis is een enorm project in al zijn facetten. Stefan: “Vooral de planning is uitdagend, die is zeer strak. We doen ons uiterste beste deze te halen. Overigens zien we de planningsdruk de laatste jaren op meer projecten toenemen, dus dit is een algemeen verschijnsel.” Door het Corona-virus is met name het uitvoerend personeel actief op de bouwplaats, zoals Stefan zelf en maar ook de vaklieden van Haldu Groep. “Uiteraard met inachtneming van alle vigerende maatregelen”, ligt Stefan toe. “Andere betrokkenen werken op afstand.”

Haldu Groep levert betontimmermannen

Vanuit DIMCO werkt Stefan met een 20-tal eigen krachten op dit project in Terneuzen, plus ongeveer 20 zogeheten CAO’ers. “Maar we lenen ook specialisten in, onder andere van Haldu Groep. Hier gaat het vooral om betontimmermannen voor de bekisting van de betonwerken.” Voor Stefan is het de eerste keer dat hij op een project in Nederland werkt. “Dus is het ook een primeur dat ik samenwerk met Haldu Groep. Eigenlijk werken we pas 6 tot 7 weken samen. Het is dus nog vers. We krijgen voor dit project in Terneuzen specialisten aangeleverd vanuit Haldu Groep en daar hebben wij vervolgens op doorgeselecteerd. Want ook voor een dergelijk project als dit geldt dat het cruciaal is dat je de juiste man op de juiste plaats aan het werk hebt. Daar zijn we kritisch in. We hebben keuzes gemaakt uit het aanbod timmermannen van Haldu Groep en met het team dat we nu van hen aan het werk hebben, ben ik op dit moment erg tevreden.”

“Met het geleverde team van Haldu Groep ben ik nu erg tevreden!”

Buitenlandse vakkrachten

Stefan: “We krijgen vooral Poolse vakkrachten van Haldu Groep. En ja, de communicatie vergt dan extra aandacht. Het merendeel spreekt gelukkig Engels of Duits, dus dat valt mee, maar het blijft een punt van aandacht. De samenwerking met Haldu Groep is nog maar enkele weken oud en er is inmiddels afgesproken dat we binnenkort verzekerd zijn van Nederlandstalige voormannen op dit project die ook Engels en Duits spreken. Dat zal de communicatie en dus ook de kwaliteit van de samenwerking verder verbeteren. Die versterking is toegezegd op het moment waarop het échte grote werk met de betontimmermannen begint en ik kijk hiernaar uit.” Stefan en zijn team werken specifiek op het buitenhoofd, het deel van de sluis waar de deuren en bruggen komen aan de kant van de Westerschelde. “Een week of zeven is de bouwput nu droog, dus we bevinden ons nog echt aan het begin. De fase van de funderingen aanbrengen in de put. Zeg maar, het begin van het grote civiele werk.”

Rechtstreeks contact en overleg

Voor de vakmensen die Stefan krijgt bemiddeld, staat hij in rechtstreekse verbinding met Konrad Maciorowski van Haldu Groep. “Hij is de verantwoordelijke voor de inlening. Elke week komt hij een keer langs en bespreken we wat er goed en wat er minder goed gaat. Het voordeel van dit directe, persoonlijke en ook betrouwbare contact is dat Konrad onmiddellijk kan bijsturen, de lijnen met Haldu Groep zijn zeer kort. Meer heb ik niet nodig als het vertrouwen er is.”

Vlaams-Nederlandse samenwerking

Het project in Terneuzen is een Vlaams-Nederlandse samenwerking. Spelen daarin nog culturele aspecten mee in de dagelijkse praktijk? Stefan: “Uiteraard zie je een begrijpelijk cultuurverschil en een andere denk- en werkwijze. Maar uiteindelijk leren we van elkaar, een heel boeiend proces met veel wisselwerking. We proberen het beste uit beide culturen te halen op elk onderdeel. Dat lukt, want de verstandhouding tussen de partners binnen bijvoorbeeld de civiele tak is heel goed. Je merkt een enorme wil om samen te werken.”