Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Angelique van Hal nieuwe bestuurder NBBU: ‘Ik wil graag het klankbord zijn voor het verhaal arbeidsmigranten’

By 22/11/2023december 18th, 2023No Comments
Home Angelique van Hal nieuwe bestuurder NBBU: ‘Ik wil graag het klankbord zijn voor het verhaal arbeidsmigranten’

Angelique van Hal nieuwe bestuurder NBBU: ‘Ik wil graag het klankbord zijn voor het verhaal arbeidsmigranten’

22/11/2023 | Leestijd: 4 minuten | Bron: NBBU

Arbeidsmigranten zijn een hot topic en het onderwerp gaat Angelique van Hal nauw aan het hart. De algemeen directeur van uitzendbureau Haldu Groep is tijdens de Algemene Ledenvergadering van 21 november 2023 verkozen tot kersvers bestuurslid van de NBBU. In die hoedanigheid wil ze een licht schijnen op het onderwerp.

Van Hal is inmiddels al ruim twintig jaar actief bij Haldu Groep. Ze noemt de bruggenbouwer tussen opdrachtgevers en vakpersoneel een écht familiebedrijf. Haldu Groep-oprichter Hans van Hal vroeg haar ooit op de zaterdagen de lonen te draaien die voor de uitzendkrachten die hij aan het werk had. “Na een jaar vroeg hij mij om hier fulltime te komen werken. En dan doe je het ineens al twintig jaar.”

Inmiddels is Hans haar man én adviseur bij het bedrijf. De zoon van Hans, Danny van Hal, is de CEO. En daar stopt het niet, want op kantoor lopen ook de honden van Angelique van Hal rond. “Duca is inmiddels 9,5 en is hier alleen op woensdag, een soort semi-pensioen. Hugo loopt hier de hele week rond. ‘s Ochtends haalt hij bij iedereen zijn koekjes op, want die hebben alle medewerkers intussen in hun bureaula liggen.”

Het familiebedrijf in Groesbeek draait goed en dus heeft Van Hal tijd voor andere zaken. Toen NBBU-directeur Marco Bastian haar verraste met de vraag of ze interesse had in een plek in het NBBU-bestuur, begon ze na te denken. “Ik heb tijd over die ik op een andere manier kan besteden zodat andere mensen er ook wat aan hebben. Ik heb erover nagedacht en zag het eigenlijk wel zitten.”

Wat wilt u graag bereiken in het bestuur van de NBBU?
“Ik wil graag het klankbord zijn voor het verhaal arbeidsmigranten. Dat staat natuurlijk ook heel hoog op de politieke agenda in Den Haag. Het blijft gewoon een lastig verhaal. Ik begrijp dat als je in een rijtjeshuis woont en er ineens Polen of Roemenen naast je worden gehuisvest, dat best een impact heeft en voor overlast kan zorgen. Maar er kleeft nu wel een heel negatief beeld aan. Nu denk ik niet dat ik in staat ben dat beeld compleet te veranderen, maar misschien kan ik wel licht schijnen op bedrijven die hun mensen wél op een humane manier huisvesten en ze niet in een schuur stoppen met stapelbedden.”

“Het is een cultuurverschil. Een Roemeen denkt niet hetzelfde als een Pool en een Pool denkt weer anders dan een Nederlander. Ik denk dat er in de cao te weinig ruimte is voor die mensen. Zij komen hier niet om een pensioen op te bouwen. Dat interesseert ze niks. Als ze hier twee, drie jaar werken gaan ze toch weer terug naar hun land van herkomst omdat ze hopen dat het daar dan beter is. Op het moment dat ze 67 zijn, zijn ze allang weer vergeten dat ze hier ooit een paar jaar pensioen hebben opgebouwd. Dat moet anders.”

Wat vindt u van de huidige situatie op de arbeidsmarkt?
“Ik denk dat er te veel regelgeving te snel achter elkaar verandert. Wat men nu wil doen met de stijging van het minimumloon…ik denk dat er te weinig nagedacht wordt over wat daar de impact van is. Op het moment dat de loonsverhogingen en cao-verhogingen zo immens zijn, moeten die doorberekend worden. Dus uiteindelijk gaan we meer betalen voor ons huis, onze goederen en eten. Het wordt een vicieuze cirkel en ik denk dat we moeten oppassen dat we hierin niet doorschieten.”

Hoe gaat Haldu Groep om met de personeelsschaarste?
“We proberen daar iedere keer andere marketingstrategieën voor te ontwikkelen. Tot filmpjes op TikTok aan toe om toch maar een bepaalde doelgroep aan te spreken. Iedereen vist in dezelfde vijver. Je moet ervoor zorgen dat het aas aan jouw hengel interessanter is dan dat van jouw buurman. Maar het gevaar is dan wel dat ze de ene week jouw aasje kiezen, maar als ze een lekkerder aasje zien, zijn ze zo weer weg. En dat geeft een heleboel rommel op de arbeidsmarkt.”

Hoe houden jullie je personeel?
“Wij opereren niet zo dat wanneer mensen een bepaalde werkfase bij ons hebben doorlopen, dat we afscheid van ze nemen. Bij ons werken er een heleboel mensen met een fase 4-contract, zo’n veertig procent van onze werkende populatie. We zijn dus niet bang om mensen een vast contract te geven. Ik vind het dan ook niet erg dat die fase naar een jaar is gegaan in plaats van anderhalf jaar. Maar ik kan mij voorstellen dat andere bedrijven daar wel last van hebben.”

Wat is de toegevoegde waarde van de NBBU voor u als lid?
“Het is prettig dat er modelovereenkomsten beschikbaar zijn, zeker als je net start met je onderneming. Bij de afdeling juridisch advies kan ik terecht met vragen. Het is fijn om te kunnen bellen met de vraag of we goed doen of dat het anders moet.”