Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Wat als uw werknemer geen mondkapje op wil?

By 20/12/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Wat als uw werknemer geen mondkapje op wil?

Wat als uw werknemer geen mondkapje op wil?

20/12/2021 | Leestijd: 2 minuten

In een eerdere Angelique Actueel schreef ik al dat u als werkgever moet zorgen voor een veilige werkomgeving. Lees hier het artikel: kan ik mijn werknemer verplichten zich te vaccineren.

Maar wat als uw werknemer een mondkapje en ander werk weigert?

Het dragen van een mondkapje kunt u vergelijken met voorschriften voor veiligheidskleding, zoals een helm, op de werkvloer. Als werkgever heeft u een instructierecht en op grond van dit instructierecht kunt u werknemers verplichten een mondkapje te dragen. Het moet dan gaan om een redelijke instructie waartegen de werknemer geen (grondrechtelijke) bezwaren heeft.

Maar wat doet u als werkgever, als uw werknemer geen mondkapje wil dragen en zich alleen daarom ziekmeldt? Er is dan sprake van een oneigenlijke ziekmelding.

Tip. Ga met hem in overleg en licht toe welke maatregelen genomen zijn om besmettingen te beperken.

Werkweigering?

Als u er met een goed gesprek niet uitkomt en uw werknemer komt niet naar zijn werk, is er misschien sprake van werkweigering. Of er inderdaad sprake is van werkweigering, hangt af van alle omstandigheden en moet dus per geval worden beoordeeld.

Tip.  Laat de werknemer voor de zekerheid zo snel mogelijk oproepen bij de bedrijfsarts. Mogelijk kunt u het loon stopzetten of zelfs overgaan tot ontslag vanwege werkweigering.

Andere werkzaamheden

Als u de werknemer tegemoet wilt komen en hem andere werkzaamheden wilt laten doen (eventueel op een andere locatie of afdeling), kunt u hem deze opdracht in alle redelijkheid geven. Maar hoe weet u of uw opdracht redelijk is?

Wat is redelijk?

De coronapandemie heeft invloed op de redelijkheid. Het uitgangspunt is dat de werknemer, als goed werknemer, gehoor moet geven aan deze redelijke opdracht. Door corona zal een opdracht eerder als redelijk worden gezien. Alleen als de werknemer terechte bezwaren heeft tegen deze andere werkzaamheden of het werken op de andere locatie of afdeling, kan het zijn dat zijn belang zwaarder moet wegen dan uw belang.

Maak gebruik van uw instructierecht om het dragen van een mondkapje op te leggen. Een redelijke opdracht voor ander werk kan de werknemer niet zomaar weigeren.