Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: De politiek praat en belooft, de uitzendbranche werkt en levert

By 20/04/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Column: De politiek praat en belooft, de uitzendbranche werkt en levert

Column: De politiek praat en belooft, de uitzendbranche werkt en levert

20/04/2021 | Leestijd: 3 minuten

De opgaande lijn met projecten in de bouw en infra zet zich door. Goed nieuws na al die negatieve coronaberichten. Een gunstig teken voor alle partijen in de bouw, van gedreven buitenlandse vakman tot en met projectontwikkelaars en financiers. Neem de bouw van de Nieuwe Sluis in Terneuzen waar Haldu Groep voor mag werken: het aantal vakmensen dat wij hiervoor leveren stijgt week na week. Nu zelfs meer dan was begroot.

Op kantoor nodigen we inmiddels weer substantiële aantallen buitenlandse vakmensen uit om wederzijds kennis te maken. En velen van onze oudgediende buitenlandse vakkrachten durven inmiddels weer opnieuw naar Nederland te komen om namens Haldu Groep bij al onze A-merk opdrachtgevers te werken. Onze ontvangstruimtes voor nieuwe werknemers hebben we uiteraard coronaproof ingericht. En iedereen komt alleen na het verstrekken van een negatieve PCR-testuitslag. Voor 2021 had ik drie scenario’s bedacht; van bad case, mid case tot best case. We begonnen het jaar goed met het mid case scenario en toen raakten ineens compleet onverwacht, na al die jaren slap winterweer, onze targets letterlijk en figuurlijk ondergesneeuwd. Een fikse domper die we nu weer met man en macht aan het inhalen zijn.

Les uit corona

Als ik één les heb getrokken uit corona, is dat je weliswaar snel moet acteren, maar dat je moet zien weg te blijven bij paniekvoetbal. Oké, veiligheid staat altijd voorop, maar ik denk eerlijk gezegd ook dat we onnodig geld hebben verloren door soms té snel projecten on hold te zetten. Mocht er zich dus weer een soortgelijke situatie voordoen, dan helpt het, denk ik, als we samen eerst even tot tien tellen. Dan nóg kun je veilig acteren, maar tegelijkertijd ook onnodig inkomensverlies helpen voorkomen.

Hallo Den Haag… flexwerk is sterk werk!

Terwijl ik dit schrijf, zitten we momenteel midden in de verkiezingscampagne. Met alle beloften van politici over werk. Maar uiteindelijk zijn het uitzendbureaus zoals Haldu Groep en onze gewaardeerde opdrachtgevers die ondertussen gewoon voor écht werk zorgen. Weer of geen weer. Ik hoop dan ook dat de WAB, de wet die compleet niet opleverde wat de bedoeling was, een gunstiger vervolg krijgt. Met weer meer waardering voor de bijdrage die flexwerk levert aan onze economie. Hallo Den Haag… flexwerk is sterk werk!

Overheid, kunnen we helpen?

Ik noemde u al de politiek. Na vier jaar misstanden, zoals de toeslagenaffaire, dingen zij weer naar uw hand. Zelf heb ik wat moeite met de trage start van de vaccinatiecampagne. In Italië schakelde de regering het leger in om de vaccinatiecampagne een fikse push te geven. In Lent, bij Nijmegen, zie ik een grote testlocatie die gewoon dicht is. Je vraagt je toch af waarom? In Nederland kan de overheid misschien nog wat leren van de logistieke kennis van de bouwsector. Dagelijks, in weer en wind, krijgen wij op talloze bouwplaatsen precies op tijd alle materialen geleverd én staan precies op tijd professionele vakmensen klaar om die materialen direct te verwerken.

Wellicht komt die logistieke know-how van pas in de vaccinatiecampagne? Je weet maar nooit. Of nog beter: benoem een manager uit de eventsector, die weten helemaal van organiseren! Vooral als straks de beloofde hoge aantallen vaccins arriveren, dan moet die logistieke operatie knallen. We staan vlak voor de start van hét seizoen voor de bouw. In maart, april wordt het weer beter en gaan traditioneel de trossen los. Iedereen is nu zijn team aan het klaarstomen, met nog alle kans om er een heel mooi jaar van te maken. Aan Haldu Groep zal het niet liggen!