Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Veiligheid op de bouw: Safe Start

By 01/10/2016juli 24th, 2023No Comments
Home Veiligheid op de bouw: Safe Start

Veiligheid op de bouw: Safe Start

01/10/2016 | Leestijd: 3 minuten

Tom van Alfen is sinds 2015 in dienst bij Haldu Groep als buitendienstmedewerker. Hij draagt zorg voor de veilige en werkinhoudelijk correcte opstart van nieuwe medewerkers op onze projecten. Hiermee vervult hij de cruciale brugfunctie tussen uitvoerder en onze medewerkers. “Veilig werken wordt voor Haldu Groep steeds meer een onderscheidend element. Reden genoeg om het boek Safe Start te schrijven.”

Eerder werkte Tom als veiligheidskundige voor Ballast Nedam: “Veiligheid in de bouwwereld is een enorm actueel onderwerp en ik hoop mijn kennis en ervaring ten gunste van de medewerkers en klanten van Haldu Groep aan te wenden. Haldu Groep is enorm veiligheid-minded, merk ik. Het bedrijf is al VCU-gecertificeerd, maar is vastbesloten om veiligheid tot integraal onderdeel van haar bedrijfsvoering te promoveren. Die uitdaging spreekt mij enorm aan en ik denk van meerwaarde hierin te zijn voor Haldu Groep, haar medewerkers en uiteraard ook de opdrachtgevers.”

Safe Start

“85% van de ongevallen op het werk komt voort uit menselijk falen en we willen dit verminderen”, vertelt Tom. “Dagelijks maken we de medewerkers van Haldu Groep nóg bewuster van veilig gedrag op een bouwplaats onder de naam Safe Start. We wijzen onze medewerkers op de mogelijke risico’s die op de bouwplek aanwezig zijn. We geven gerichte voorlichting en ontzorgen daarmee onze opdrachtgevers, dus al direct in de fase van opstart. Stel, mensen gaan werken met rolsteigers. Dan geven wij ter plekke bij de opstart heel gericht advies over hoe je rolsteigers veilig kunt gebruiken. Ook zorg ik ervoor dat er gekeurd gereedschap op de bouw wordt gehaald en gebracht, geef ik aandacht aan machineveiligheid en borg ik dat de medewerkers conform afspraak presteren. Cruciaal onderdeel daarvan is dat zij veilig en gezond kunnen werken.”

Verdeelde verantwoordelijkheid

Ook de rol van de opdrachtgever in dit proces is groot. Tom: “We gaan steeds meer toe naar een gezamenlijke verantwoordelijkheid als het gaat om veiligheid, van opdrachtgever tot en met uitlener. Haldu Groep pakt hierin duidelijk haar verantwoordelijkheid, onder ander met het project Safe Start. Ook de vakmensen die wij aan het werk hebben, spelen hier een rol in. Haldu Groep werkt ook met buitenlandse vakmensen en we zorgen ervoor dat zij eveneens alle veiligheidsvoorlichting meekrijgen, bijvoorbeeld in hun taal of door te werken met herkenbare afbeeldingen.”

Van vraagbaak tot vertrouwenspersoon

Naast al dit veiligheidswerk, is Tom ook de man die zorgt dat de vakmensen van Haldu Groep ook werkinhoudelijk goed geïnstrueerd worden. “Hiermee vervul ik een brugfunctie tussen de uitvoerder en onze medewerkers. Eveneens merk ik dat ik steeds meer een vraagbaak en vertrouwenspersoon wordt voor de vakmensen die wij namens Haldu Groep aan het werk zetten. Als ik hun vragen en problemen oplos, draagt dat ook weer bij aan de tevredenheid van zowel onze vakmensen als opdrachtgevers.”

Veilig en veelzijdig werkende vakmensen: de meerwaarde van Haldu Groep

“Ik kom van buiten Haldu Groep en merk dat de sector hen ziet als een zeer betrouwbare en veelzijdige samenwerkingspartner. Wij kunnen de klant compleet ontzorgen met vakmensen, en leggen daarbij de lat ook steeds hoger als het aankomt op veiligheid. Die combinatie vormt onze meerwaarde.”