Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Vakman Klaas Ofman gaat met welverdiend pensioen

By 25/04/2023juli 24th, 2023No Comments
Home Vakman Klaas Ofman gaat met welverdiend pensioen

Vakman Klaas Ofman gaat met welverdiend pensioen

25/04/2023 | Leestijd: 4 minuten

“Mijn advies aan de jongere generatie? Steek zoveel mogelijk op van je leermeester!”

Onze trouwe vakman Klaas Ofman uit Zaandam gaat na maar liefst 46 jaar timmervakmanschap met welverdiend pensioen. Een mijlpaal in mei 2023 waar Klaas in één moeite door een tweede mijlpaal aan vastknoopt: de verhuizing met zijn vrouw naar haar geboorteland Ierland. Klaas: “Ze vindt het fijn om terug te keren en ik ga graag met haar mee.”

Bewuste keuze voor timmervak

Klaas is altijd timmerman geweest: “Ik zat op het voortgezet onderwijs en moest een beroepskeuze maken. Techniek lag voor de hand en het timmervak bleek voor mij de juiste keuze. Ik heb daar 46 jaar enorm veel plezier aan beleefd, eigenlijk nog steeds.” Klaas deed alle timmerspecialismes die je maar kunt bedenken: “Van fundering tot dak en alles wat daar tussenin zit zoals parketvloeren, keukens, badkamers en trappen. Die breedheid in mijn timmerwerk heeft mij altijd getrokken. Als timmerman help je tegenwoordig vaak je collega’s uit de andere disciplines zoals elektriciens of loodgieters. Bijvoorbeeld met het boren van een gaatje, dat mogen ze zelf niet omdat hun werkzaamheden budgettair steeds meer afgekaderd worden. De laatste periode van mijn werkzame leven zat ik vooral in de betonbouw. Ooit ben ik gestart als machinaal houtbewerker en maakte ik met grote machines kozijnen, deuren en trappen. Later ben ik in de buitenbouw gegaan.”

Lange en positieve tijd bij Haldu

Tijdens de beruchte economische crisis rond 2008 ging de toenmalige werkgever van Klaas failliet: “Anderhalf jaar liep ik in de WW en begon ik uiteindelijk via uitzendbureaus te werken. Ik kwam de Haldu Groep tegen en het soort timmerwerk dat zij boden beviel mij goed. En nu werk ik dus al ruim tien jaar voor Haldu Groep, een mooie tijd.” Klaas timmerde aan onnoemelijk veel bouwprojecten mee. Kan hij een voorbeeld noemen van een project dat hem is bijgebleven? “Even nadenken, ik heb heel veel gedaan. als ik er dan toch één moet noemen, dan kom ik uit bij het Hourglass gebouw langs de ringweg A10. In de volksmond heet dit de Zandloper door zijn specifieke vorm en 23 verdiepingen. Heel bijzonder om daaraan te hebben mogen werken.” Klaas woont in Zaandam en Haldu gaf hem al die tijd werk in zijn regio: “Dat heb ik altijd gewaardeerd anders, met al dat verkeer, kom je ’s avonds niet meer thuis.”

“Eigenlijk heb ik altijd wel een hamer in mijn handen nodig”

Tevreden met loopbaan

Klaas kijkt tevreden terug op zijn lange timmerloopbaan in de bouw. Al terugkijkend, is er dan iets wat hij wellicht anders had willen doen? “Ik ben er tevreden mee, maar misschien had ik uitvoerder of uitzetter kunnen worden. Maar goed, ik was én ben het liefst met mijn handen bezig dus was ik prima op mijn plek in de praktische uitvoering van het werk. Eigenlijk heb ik altijd wel een hamer in mijn handen nodig.” Klaas geeft aan dat hij het werk wel zal gaan missen. En zijn collega’s dan? “Dat zal meevallen. Kijk, ik werkte bij Haldu Groep nooit met een vaste maat. Was de klus ergens klaar? Dan gaf Haldu mij direct weer een nieuwe klus op een ander bouwproject en trok ik daar in mijn eentje heen. Dat maakt dat ik nu bij mijn pensionering niet afscheid hoef te nemen van collega’s waar ik voortdurend mee optrok. Maar ik neem mijn gereedschap wel mee naar Ierland!”

Emigreren naar Ierland

Klaas is getrouwd met een Ierse vrouw: “Zij heeft 38 jaar in Nederland gewoond en zij wilde, om het zomaar te zeggen, graag weer naar huis terug. En dat gaan we doen!” Klaas en zijn vrouw hebben hun huis in Zaandam verkocht, gaan eerst op vakantie naar Spanje en trekken eind mei vanuit Spanje door naar Ierland: “We hebben nog geen huis daar, hebben al wel een tussenwoning, en zoeken iets buiten Dublin. Want uit die stad komt mijn vrouw vandaan. We kijken naar een soort cottage in de dorpen rondom Dublin.” Uiteraard kennen Klaas en zijn vrouw Ierland goed: “We komen er al 18 jaar zeker één tot twee keer per jaar. Ik vind het een heerlijk land. Ruim en de mensen zijn rustiger en gemakkelijker. Een voorbeeld? In het Ierse verkeerssysteem hoef je niemand voorrang te geven, maar ze doen het allemaal wel.”

Hobby’s meenemen naar Ierland

Zodra Klaas en zijn vrouw straks gesetteld zijn in Ierland is hij van plan zijn hobby’s daar weer op te pakken: “Zoals creatief tekenen en tuinieren. Ook werk ik graag met glas-in-lood. In ons jaren ’30 huis in Zaandam zit dat ook. Moest ik voor mijn werk glas-in-lood slopen? Dan nam ik dat altijd mee naar huis. In mijn collectie heb ik een mooie en gevarieerde hoeveelheid stuks gekleurd glas. Die kist met dat glas gaat ook mee naar Ierland.”

Leermeester voor nieuwe generatie timmerlieden

Als Klaas nog iets mee zou willen geven aan de jongere generatie, wat zou dit dan zijn? Klaas: “Mijn advies? Goed kijken en luisteren naar je leermeesters. Daar kun je altijd iets van opsteken. Zij kennen de foefjes en kunnen die op jou overdragen.” Zelf is Klaas ook lange tijd leermeester geweest: “Ik denk dat ik door de jaren heen zo’n tien jongens heb opgeleid. Eén daarvan is zelfs doorgegroeid tot aannemer. Die jongen kom ik nog tegen. Of ik streng was? Ach, je moest natuurlijk wel de opdracht uitvoeren die ik je gaf. Zeg maar: de West-Friese nuchterheid en werkmentaliteit.”