Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Recruitment in moeilijke tijden

By 30/09/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Recruitment in moeilijke tijden

Recruitment in moeilijke tijden

30/09/2021 | Leestijd: 3 minuten

Het afgelopen jaar was vanwege allerhande beperkingen door COVID-19 natuurlijk een vreemd jaar. Een moeilijk jaar ook. Haldu Groep heeft alle zeilen bij moeten zetten om ervoor te zorgen dat er voldoende vakmannen waren op de projecten van onze opdrachtgevers. Maar met elke versoepeling namen de werkzaamheden zienderogen toe.

Haldu Groep is altijd al sterk geweest in buitenlandse werving. Dat is tijdens corona niet anders geweest. Eind vorig jaar al hebben we, onder leiding van onze Recruitment Manager Claudia van Bergen, gezorgd voor een frisse wind door ons Recruitment-team. Ook hebben we de samenwerking tussen de recruiters en onze marketingafdeling geïntensiveerd. “De website heeft zowel visuele als functionele upgrades gekregen. Daarnaast beheren zijn de campagnes en acties op social media en vacaturesites. Op social media proberen we te streven naar verbondenheid met onze doelgroep, ze onderdeel uit te laten maken van onze bedrijfscultuur. Uiteindelijk leidt dit ook tot een kwalitatief betere werving, omdat wij zelf kunnen sturen op de door ons gewenste kwaliteit in plaats van het aangereikt krijgen.”

Solliciteren via social media

In 2021 hebben we continu de grenzen van recruitment opgezocht. In januari hebben we een koppeling met WhatsApp gerealiseerd, om het solliciteren voor onze kandidaten nóg laagdrempeliger te maken. WhatsApp biedt natuurlijk tal van mogelijkheden. Je staat niet alleen sneller in contact met een recruiter om jouw vraag te stellen, je kunt via WhatsApp natuurlijk ook direct jouw cv versturen. Zolang je deze op je telefoon hebt staan natuurlijk. Daarnaast kun je met WhatsApp uiteraard ook een videocall te houden. Maar ook via Facebook LinkedIn hebben verschillende vakmannen hun weg naar Haldu Groep gevonden.

De bouw moet weer sexy worden

En dan? Dan heb je ervoor gezorgd dat potentiële vakmannen je via allerlei wegen kunnen vinden, dat je met moderne middelen met hen kan communiceren. Hoe overtuig je ze dan om voor je te komen werken? Claudia zei in april al dat we ervoor moeten zorgen dat het voor jongeren sexy en aantrekkelijk wordt om in de bouw te werken. “We moeten de vooroordelen die er heersen ombuigen naar -en daar is hij weer- iets positiefs. Het is gaaf om in de bouw te werken, er zijn legio carrièremogelijkheden en het betaalt ook goed. Wat wil je nog meer?”

Lokaal recruiten in het buitenland

Sinds de overname door Impact 2 jaar geleden, heeft Haldu Groep ook de beschikking over een kantoor in Gdansk, Polen. Daar zitten ervaren collega’s die zowel onze branche als de lokale en regionale arbeidsmarkt goed kennen. Onze Recruitment Manager Claudia van Bergen bracht onlangs een bezoek aan het kantoor in Gdansk. “We kunnen nog steeds een hoop van elkaar leren”, vertelt Claudia. “We hoeven natuurlijk het wiel niet opnieuw uit te vinden, maar we moeten absoluut de handen ineenslaan. Dit doen we onder andere door meer betrokkenheid bij elkaars werk te creëren en kennis en ervaring op het gebied van communicatie en diverse werkwijzen met elkaar te delen. Het biedt in ieder geval veel mooie kansen!”

Out of the box recruiten

Vorige maand meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dat er ruim 325.000 vacatures openstaan. Ook in de bouw is er een nijpend tekort aan vakmannen. Zo noemt branchevereniging Bouwend Nederland het personeelstekort in de bouw “een enorm probleem. Om de huidige woningnood op te lossen, moeten er vóór 2030 een miljoen woningen worden gebouwd. En als er niet snel personeel bijkomt, wordt die deadline niet gehaald.”

Het vinden van goede vakmannen is als zoeken naar een speld in een hooiberg, beseft Claudia. “Je wilt niet Jan en alleman aannemen. Je moet ook gewoon kritisch blijven. Daarin maak je een afweging met wat mogelijk is en wat niet. Je wordt ook min of meer gedwongen om out of the box te denken en daar ook naar te handelen. We grijpen alle mogelijkheden aan om de juiste vakmannen aan ons te binden. Want hoe je het ook wendt of keert: Nederland bouwt door en wij werken daaraan mee!”