Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Patrick Wissink, teamleider BINX Smartility: “Het stevig gecertificeerde Haldu heeft alles waterdicht geregeld”

By 24/06/2020juli 24th, 2023No Comments
Home Patrick Wissink, teamleider BINX Smartility: “Het stevig gecertificeerde Haldu heeft alles waterdicht geregeld”

Patrick Wissink, teamleider BINX Smartility: “Het stevig gecertificeerde Haldu heeft alles waterdicht geregeld”

24/06/2020 | Leestijd: 7 minuten

Een bijzondere opdrachtgever van Haldu Groep is BINX Smartility uit Groenlo. Zes jaar geleden introduceerden zij een uniek concept: de volledige integratie van bouw en installaties bij één partij, uitgevoerd door een centraal geregisseerd projectteam. Patrick Wissink, teamleider bij BINX Smartility: “We zijn hiermee nog steeds onze tijd vooruit en sluiten met onze aanpak naadloos aan bij wat de utiliteitsmarkt steeds meer vraagt: een integrale bouwer.” Haldu Groep mag vakmensen leveren om deze integraliteit ook in de praktijk waar te maken. “Haldu Groep zit altijd dicht op de bal, zowel bij de opstart van een project, maar ook als we snel moeten bijsturen.”

BINX Smartility stapt voor specifiek de utiliteitsbouw volledig over de traditionele scheiding tussen  W-, R- en B-bestekken heen. Patrick: “BINX Smartility is hiermee hét integrale bouw- en installatiebedrijf voor de U-projecten, zowel nieuwbouw als renovatie. Doorgaans projecten tussen ongeveer 5 en ruim 20 miljoen euro. We kijken bij de beoordeling van projecten nooit naar afstand, maar wel of ons concept voor de opdrachtgever een toegevoegde waarde levert.”

Patrick: “één team, één project, één financiële bewaking”

Patrick legt graag de voordelen uit van dit integrale concept. “Bouw en Installaties hebben ontzettend veel raakvlakken met elkaar. Je werkt met elkaar fysiek áán en ín hetzelfde gebouw. Door ons concept werk je de gemeenschappelijke plannen ook daadwerkelijk samen uit. Ik zit letterlijk naast de projectleider voor de installatie aan tafel. De specialisten van Bouw en Installaties werken vanuit één team met maar één doel: een perfect project realiseren op basis van gezamenlijk overeengekomen bouwkundige en installatietechnische uitgangspunten en natuurlijk de wensen van de opdrachtgever. De opdrachtgever staat centraal. Deze integratie bespaart aantoonbaar op geld, tijd en capaciteit, maar het gaat niet alleen om besparen; deze samenwerking biedt ook allerlei kansen op innovatie.”

Echt samenwerken aan innovatie en kwaliteit

De kernwaarden van BINX Smartility zijn: écht samenwerken, innovatie en kwaliteit. Patrick: “Vanuit één integrale visie samen slimme (technische) oplossingen creëren, is wat ons drijft. Wij realiseren namelijk niet alleen een gebouw, maar leveren tastbare, kwalitatieve prestaties. Zodat onze opdrachtgevers en gebruikers het gebouw naar wens en zónder zorgen gebruiken. Dat doen wij niet op de traditionele manier, maar met slimme technologie, transparante communicatie, proactief onderhoud en bevlogen collega’s. Dát noemen wij de slimste manier van bouwen!”

Mooie voorbeelden van deze aanpak zijn de nieuwbouw voor het Stedelijk College Eindhoven, de verbouw van het Diakonessenhuis Utrecht en de nieuwbouw van een woonzorgcomplex met 72 wooneenheden in Gendringen. Overigens leidt deze integrale manier van werken ook tot een opvallend open, duurzame en inspirerende bedrijfscultuur. Patrick: “In 2019 ontving BINX Smartility de Cobouw Award voor de Beste Werkgever van het Jaar.”

Volledig digitaal

Uiteraard werken Patrick en zijn team volledig digitaal. “Alle informatie én communicatie tussen de deelnemende partijen werken we hier integraal mee uit. Digitaal bouwen, informatie-uitwisseling en samenwerking met de hele bouwketen en dus onze BINX Smartility makers zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden vanuit onze visie op integraliteit. Ook bereiden we het model voor een project direct voor op het mogelijke onderhoud dat we voor een klant op een opgeleverd project kunnen uitvoeren. Want het model wordt niet alleen ingezet in de realisatiefase, maar ook tijdens onderhoud. Voordat BINX Smartility start met de realisatie is het project virtueel opgeleverd.”

Perfect in lijn met duurzaamheid en energietransitie

Door de focus op duurzaamheid en energietransitie wordt het belang van hoogwaardige en slimme installaties in gebouwen steeds belangrijker. “De duurzame ontwikkelingen in de installatietechniek gaan in sneltreinvaart”, vertelt Patrick. “Ook hierin biedt ons integrale concept uitkomst, want al bij de start van het project stelt het gezamenlijke team helder vast welke installaties waar komen en welke bouwkundige voorbewerkingen we daar dus alvast voor kunnen plannen en uitvoeren.”

“Wel ben ik van mening dat installaties in relaties tot duurzaamheid en de energietransitie belangrijker worden, maar dat je ook nog steeds een enorme energiebesparing realiseert door bij de bron, dus de bouwkundige schil, te beginnen met een goed fundament van aanpassingen. Ook op dit vlak komt het opnieuw van pas dat Bouw en Installaties vanuit een integraal team samenwerken. Hierdoor blijft ook de focus voor duurzame aanpassingen in de bouwkundige schil zelf scherp. Anders moet je een slechte bouwkundige schil verhelpen met je installatietechniek. Die omweg snijden wij af door ook hier de integraliteit te bewaken. Elders in de markt kom ik dat besef niet altijd tegen”, aldus Patrick.

Van plan tot praktijk dankzij vaklieden

Hoe mooi, doordacht, duurzaam en vooral integraal het bedrijfsmodel van BINX Smartility ook is, uiteindelijk moeten mensenhanden de plannen realiseren. Patrick: “We werken dus op de bouw met zowel metselaars, timmerlieden en betonwerkers als installatietechnische vakkrachten. Wat wij in BIM uitdenken, moeten zij gezamenlijk uitvoeren, en dat binnen twee sectoren die traditioneel niet altijd intensief aan een bouwwerk samenwerken.”

Patrick is eerlijk. “Natuurlijk gaat er nog weleens iets mis. Maar omdat we in 3D alle details hebben uitgewerkt én de uitvoerder er al in de engineeringsfase bij betrekken, hebben beide disciplines bouw en installatiewerk samen wel de meest maximale start. De meeste valkuilen hebben we vooraf in het gezamenlijke team getackeld. We maken een integrale planning voor de bouw en installatietechniek en we gaan uit van het treintjes-concept voor beide disciplines. De werkzaamheden vullen elkaar efficiënt en zo slim mogelijk op.” Overigens is het in de visie van Patrick niet alleen de taak van de uitvoerder om de vaklieden op de bouw te motiveren. “Alle leden van het team spelen hier een rol in. Dat zit ’m in hele kleine dingen, zoals over het project lopen en even een praatje maken met de vaklieden die voor ons maken wat wij hebben bedacht. Vijf minuten aandacht, waardering en persoonlijk contact doen al heel veel.”

Vaste en flexibele schil

BINX Smartility heeft UTA-personeel in vaste dienst tot en met het niveau van leidinggevende monteurs. “Werkzaamheden besteden we uit of lenen we in. Dit laatste doen we bewust via een beperkt aantal partners, waarvan Haldu Groep er één is.” Patrick werkte eerder bij Aan de Stegge en werkt sinds 2017 bij BINX Smartility. “Bij Aan de Stegge werkten we ook al wel samen met Haldu Groep, maar nu ik bij BINX Smartility teamleider ben, doen we dat veel meer.” Die omslag heeft te maken met de functiewijziging van Patrick. “Bij Aan de Stegge was ik actief als werkvoorbereider en werkorganisator, bij BINX Smartility ben ik een breed geïnteresseerde teamleider.”

Bewuste keuze voor Haldu Groep

Dit betekent dat Patrick BINX Smartility probeert te ondersteunen in de algemene bedrijfsvoering. “Vanuit die rol heb ik samen met onze technisch directeur André Guis de situatie bekeken en vastgesteld dat het niet goed is als je voor je flexibele schil werkt met heel veel uitzendbureaus. Kijk, wij willen alles juridisch, financieel en fiscaal 100% dichtgetimmerd hebben met de uitzendbureaus waarmee wij werken. Werk je er met heel veel, dan heb je daar geen grip op. Je uitvoerders bellen dan voortdurend rond naar al die bureaus en je hebt niet de zekerheid dat het bijvoorbeeld voor de afdrachten tiptop is geregeld.” BINX Smartility heeft vervolgens bewust gekozen voor drie tot vier vaste contractpartners voor uitzendkrachten, waaronder Haldu Groep.

Haldu Groep: voortdurend dicht op de bal

Patrick: “Die beleidskeuze heeft vanuit BINX Smartility de samenwerking met Haldu Groep geïntensiveerd. We hebben zwart op wit dat het stevig gecertificeerde Haldu Groep al die facetten waterdicht heeft geregeld en hierop ook regelmatig wordt geauditeerd. Hiermee vermijden we de bureaus die vanaf een zolderkamer mensen uitlenen, met alle risico’s van dien.”

Over de vakmensen van Haldu Groep zelf is Patrick tevreden. “9 van de 10 keer ben ik blij met hen. Kijk, het is de uitzendbranche, dus je krijgt altijd wel eens iemand die het niet waarmaakt. Je hebt geen 100% garantie in deze sector, maar in de basis genomen vind ik de kwaliteit van de vakmensen die zij leveren goed. Mocht het eens scheef zitten en de geboden kwaliteit is niet zoals wij eisen? Dan vind ik het een heel sterk punt van Haldu Groep dat we er met elkaar altijd heel snel uit komen, een oplossing zoeken en direct een vervanger krijgen aangeleverd. Haldu Groep zit voortdurend dicht op de bal, zowel bij de opstart van een project maar ook als we snel moeten bijsturen.”

Buitenlandse vakmensen

Patrick realiseert zich dat Haldu Groep het tot een speerpunt maakt om de beste buitenlandse vaklieden voor de Nederlandse markt te werven. Hoe staat hij daarin? “We kunnen niet om buitenlandse vakkrachten heen, dat is duidelijk.” Wel neemt Patrick een genuanceerde en tweeledige positie in als het gaat om buitenlandse vakmensen. “Ik benadruk graag dat ik hele goede ervaringen heb met de buitenlandse vaklieden van Haldu Groep. Het zijn jongens die willen werken en echte vakmannen. Heb je een grotere bouw waar meerdere mensen lopen, dan ben ik erover te spreken. Daarentegen, ga je richting het eind van je project en heb je nog maar één of twee mensen lopen, dan is het best wel lastig als dat buitenlanders zijn, want je kunt door de taalbarrière niet altijd goed met hen communiceren over de laatste details. Het werkt dus prima als de buitenlandse vaklieden in een grotere groep op je bouw kunnen meelopen, met ook Nederlandse jongens met wie je kunt communiceren.”

Dit interview vindt plaats midden in de corona-crisis. De onzekerheden lijken zich op te stapelen, ook voor de bouwsector. Toch ziet Patrick op dit moment nog niet echt grote problemen. “We werken nu nog op grote projecten op de zakelijke markt, ook renovaties, nieuwbouw en transformaties van leegstand. Daar kunnen we met inachtneming van de richtlijnen van de RIVM gewoon door bouwen. Wel zien we levertijden iets oplopen doordat de capaciteit in de fabrieken enigszins terugloopt, maar daar kun je altijd op anticiperen. Ik klaag dus absoluut niet. In vergelijking met andere sectoren hebben we het nog goed.”

Laten we elkaar geen crisis aanpraten

Wel voorziet Patrick een pittige tijd voor de bouw in Q1 en Q2 2021. “Je merkt dat opdrachtgevers lopende projecten laten doorgaan, maar tegelijkertijd wel hun geplande investeringen heroverwegen. Ik ben er niet bang voor dat we nu, net als bij de vorige crisis, heel veel vaklieden gaan verliezen. Vergeet niet, toen was het een financiële crisis, en dat is het nu nog niet. Met elkaar kunnen we, door het maar steeds tegen elkaar te zeggen, een financiële crisis organiseren, daar ben ik van overtuigd. Als we lang genoeg tegen elkaar zeggen dat we een crisis krijgen, dan krijgen we die ook. Ook de overheid speelt hierin een rol als zij negatief gaat berichten over de werkontwikkeling en de economie. Mijn oproep is om gewoon te blijven investeren, dat helpt enorm om een negatieve ontwikkeling te voorkomen.”

Patrick: “hard werken, hard… varen”

Met welke interesses of hobby’s ontspant Patrick zich in zijn eigen tijd? “Eigenlijk heb ik geen hobby’s. Ik ben heel veel met mijn werk bezig en supertrots dat ik bij BINX Smartility mag werken. Vanuit dat perspectief volg ik nauwgezet hoe de markt zich ontwikkelt, weliswaar werk-gerelateerd, maar wel vanuit 100% persoonlijk interesse. Daarom ben ik destijds met Haldu Groep in gesprek gegaan. En ook om te kunnen doorgronden hoe de flexmarkt zich ontwikkelt en hoe zij daarin staan. Uiteraard doe ik graag leuke dingen samen met mijn drie jonge kinderen, zoals over het water scheren in onze speedboot! Zij kunnen zich dan laten meetrekken op een band of zelfs waterskiën.”