Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Maurits Kooistra: “Slagen in de bouwwereld is een kwestie van kansen zien en die efficiënt benutten”

By 09/07/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Maurits Kooistra: “Slagen in de bouwwereld is een kwestie van kansen zien en die efficiënt benutten”

Maurits Kooistra: “Slagen in de bouwwereld is een kwestie van kansen zien en die efficiënt benutten”

09/07/2021 | Leestijd: 9 minuten

Op tijd kansen zien, die benutten én ook nog eens gewoon ongelooflijk slim en efficiënt werken. Ziehier de formule waarmee de Friese ondernemer Maurits Kooistra zijn levensdromen vanuit zijn bedrijf Gerko realiseert. “In 1996 is de naam Gerko officieel geregistreerd. Die eerste 25 jaar waren een spannende reis. Verbluffende toepassingen van hout, metalstud en gipsplaten zijn in de afgelopen 25 jaren ons handelsmerk geworden. Nu staan we op de drempel van wat ik noem ‘het nieuwe 25’. Ons doel? Uniek blíjven in waar we goed in zijn: afbouw, prefab en een voor Nederland uniek specialisme: modulaire tribunebouw.”

School was niet echt besteed aan de jonge, energieke en handige Maurits Kooistra. “Op jonge leeftijd kwam ik in Oost-Duitsland terecht, enkele jaren na de val van de muur. Hier maakte ik kennis met afbouw.” Na terugkeer in Friesland ging Maurits op 21-jarige leeftijd opnieuw aan de slag in de afbouw. “Ik had er feeling voor. De voor de afbouw zo typische combinatie van kwaliteit leveren en tegelijkertijd meters maken, lag mij.” Maurits begon al snel voor zichzelf als ZZP’er, samen met andere ZZP’ers. “Uiteindelijk ben ik alleen doorgegaan. Ik wilde groeien, de andere ZZP’ers niet. Het werk nam enorm toe en samen met een goed team van harde werkers was ik continu aan de slag. Ik professionaliseerde de organisatie, nam voorlieden in dienst en spreidde het werk.”

Ook groeien als ondernemer

Maurits koos voor een slimme combi. “Mijn eigen mensen zette ik in op montage en zelf nam ik complete werken aan, met alles wat daar maar bij komt kijken.” In die tijden leerde Maurits in sneltreinvaart alle facetten van ondernemen kennen. “Neem het maken van een goede offerte, daar heb ik heel wat uurtjes aan besteed.” De kern van de klussen die Maurits kreeg kende één rode draad: speciale opdrachten met een hoog kwaliteitsgehalte.

Drukke jaren

Op enig moment bouwde Maurits het Agora Theater & Congrescentrum in Lelystad. “Hier ontdekte ik hoe belangrijk het is om afbouw te doen vanuit 3D-ontwerpen.” Tussen alle drukke bedrijven door slaagde de fanatieke Maurits er in 2007 ook nog in om met dit project de nationale Gyproc Trophy voor afbouw te winnen. “En het jaar daarna werd ik met hetzelfde project internationaal kampioen. Om te kunnen groeien, verkocht ik het bedrijf aan een groter collega-bedrijf en werd ik bedrijfsleider in mijn eigen bedrijf. Het grote voordeel daarvan was dat ik toen een enorme backoffice achter mij kreeg en mijzelf kon richten op de bedrijfsgroei en specialisaties. In die tijd leerde ik Haldu Groep kennen en gingen we samen aan de slag. Op dat moment, zo rond 2008, 2009, werd de instroom van buitenlandse vaklieden een hype. Ook zag je de markt van ZZP’ers opkomen. Al met al werd de flexibele schil van vakmensen steeds belangrijker voor ons. Daar maakten we gretig gebruik van en ik bouwde een goede band op met Haldu Groep.”

Marktleider in modulaire tribunes

In al die jaren had Maurits een voor Nederland uniek specialisme ontwikkeld: in 3D modulaire tribunes voor theaters, bioscopen en collegezalen ontwerpen en die vervolgens efficiënt en volgens de hoogste kwaliteitsnormen plaatsen. Maurits: “De eerste tribunes bouwde ik zelf, maar zonder de digitale technieken die je nu hebt. Dus was ik afhankelijk van allerlei partijen.” In Zaandam bouwde Maurits een grote bioscoop en liep tegen een man aan die Kerto LVL-materiaal leverde, nu enorm in opmars voor duurzaam bouwen. Deze houtsoort is vele malen sterker én lichter dan conventioneel hout. “De BAM bouwde de tribunes en Mëtsa Wood leverde het materiaal. Daar vielen mij de schellen van de ogen, wat een mooi en goed mee te werken constructiemateriaal voor tribunes was dat! Deze man zocht voor het internationaal werkende Mëtsa Wood nog een vertegenwoordiging in Nederland. Ik stemde graag toe en vervolgens werd de toepassing van dit materiaal door Gerko in de Nederlandse bioscoopmarkt een groot succes. We groeiden in dit segment uit tot marktleider.”

Eigen bedrijf weer teruggekocht

Ondernemen zit in het bloed en kruipt waar het niet gaan kan en soms moet je keuzes maken. “In 2015 heb ik mijn eigen bedrijf vervolgens weer teruggekocht en besloten om samen te gaan met de Kwakman Groep uit Volendam. Ik was toen 40, had gigantisch veel ervaring en een uitstekende reputatie. Ik stond bekend als iemand die altijd nieuwe mogelijkheden zocht binnen de afbouw, kwaliteit leverde en superstipt alle afspraken nakwam. Maar puur bedrijfsmatig gezien stond ik na het terugkopen van mijn eigen bedrijf met medewerkers compleet op 0. Wel had ik een ultiem doel: nu écht groot worden in wat we doen. Dus koos ik onvoorwaardelijk voor het hele plaatje: een ruime productiehal, alle state-of-the-art machines en 3D-tekenaars. Kortom, ik wilde alle productiefaciliteiten hebben die nodig zijn om alles zelf aan te kunnen bieden aan de klant. Ik heb het dan over prefab en afbouw maar ook modulaire tribunebouw. Die droom heb ik gerealiseerd, samen met de gloednieuwe aandeelhouder Kwakman Groep uit Volendam. Zij hadden dezelfde ambities als ik en vulde mij perfect aan. Ik heb het dan over 2015 en al in het eerste jaar speelden we met een minimale investering quitte met een nieuw opgestart bedrijf.”

Verhuizing naar Harlingen

Door dat succes bruiste Maurits van de ondernemersdrift. “Ik was nergens meer bang voor, had niets te verliezen én een goed imago in de markt. Pathé besloot grootschalig haar bioscopen te renoveren en koos voor onze tribunes. Die order gaf ons voor de komende jaren heel veel omzetzekerheid. We groeiden zó snel dat we vanuit Witmarsum naar onze huidige prachtige locatie in Harlingen zijn verhuisd. Ook besloot ik te investeren in het best denkbare machinepark en met onze eigen BIM-afdeling liepen we voor op de rest van Nederland.” Gerko is inmiddels één van de weinige bedrijven in deze sector die echt alles onder eigen dak kan ontwerpen en produceren. “Het voordeel? Ik manage geen extern netwerk meer van toeleveranciers, maar kan precies waarmaken wat ik ook beloof. Samen met mijn team van toegewijde medewerkers.”

Duurzame en efficiënte vurenhouten tribunes

Op basis van een modulair constructiesysteem produceert en monteert Gerko op duurzame en efficiënte wijze vurenhouten tribunes. “Wij combineren de werkwijze van modulair bouwen -een bijzonder efficiënt constructiesysteem- met het duurzame element hout. We ontzorgen en ondersteunen onze opdrachtgevers tijdens het gehele proces met onder andere onze 3D-ontwerpen. Zoals gezegd, hebben wij de volledige productielijn in eigen huis. Hierdoor kunnen wij ons productieproces uiterst efficiënt inrichten en totaal controleren. We hebben korte lijnen en daardoor kunnen we erg snel handelen.”

Totaalconcept

Maurits somt de voordelen van zijn tribunes moeiteloos op. “Met mijn tribunes kun je met lichtgewicht materiaal hele grote overspanningen halen. Plus een innovatie van mijn hand die ik hieraan heb toegevoegd: een soort schokbreker-effect zodat onze tribunes heel positief bijdragen aan een goede ruimte-akoestiek. Onze tribunes absorberen geluid door dit schokbreker-effect. In de bioscoopmarkt werd ik met open armen ontvangen en groeide ik in no-time uit tot marktleider. En vergeet niet: al die tijd ben ik ook afbouw blijven doen. Daarmee zijn we tot op de dag van vandaag één van de grootsten in het noorden. Het mooie is: we mochten de tribunes voor bioscopen doen én de afbouw. Voor de klant ideaal omdat we een totaalconcept bieden. Andere tribunebouwers waren er niet veel. We waren zó druk dat ook de afbouwspecialisten van Haldu Groep tribunes gingen bouwen! Ik nam hen hierin mee, want het in al die jaren opgebouwde vertrouwen in Haldu Groep is groot.”

Buitenlandse vakkrachten

Maurits werkt al sinds 2008 met buitenlandse vakkrachten, zoals via Haldu Groep: “Gelukkig zijn buitenlandse medewerkers nu een compleet geaccepteerd fenomeen. Dat was in het begin toch wel anders. Het is nu gemeengoed. Als we werken aannemen, leggen we het ook altijd helder uit: we hebben Nederlandse voorlieden en vullen ons montagewerk aan met een aantal buitenlandse vaklieden van partijen waarmee wij zakendoen, waaronder Haldu Groep. We melden dat vooraf helder, daardoor heb je nooit discussie. Samen met Haldu Groep wordt dat goed gemanaged. Als je meerdere culturen bij elkaar op het werk hebt, moet je daar rekening mee houden. Eigenlijk ben je een people manager. Het heeft ook wel wat, die aandacht voor je mensen. Het ligt mij wel. Kijk, ik heb zelf als buitenlander gewerkt in voormalig Oost-Duitsland! Dus ik weet als geen ander hoe dat voelt.”

Friese mentaliteit

De Friese mentaliteit speelt bij alles wat Maurits en zijn medewerkers doen een grote rol. “Samengevat? Hard werken, afspraken nakomen en eerlijk zijn. Het werkethos is hoog, mensen hier willen gewoon werken. Echte douwers. We kennen hier nagenoeg geen verloop of ziekteverzuim.” Het opmerkelijke is dat Gerko van oudsher veel afbouwwerk in het westen deed en minder in het noorden. “We zitten tegen de Afsluitdijk aan. Amsterdam en Groningen zijn voor ons even ver. We gaan nu onze focus veel meer verleggen naar afbouwwerk in de regio waar we gevestigd zijn: het noorden. In het westen blijven we uiteraard de tribunes en prefab doen.” Overigens, van corona heeft Gerko geen last. “De bioscopen gingen verplicht dicht voor het publiek, een ideale periode om ingeplande verbouwingen door te laten gaan. Een voordeel bij een nadeel.” Ook had Maurits tijdens corona veel afbouwprojecten. “Ter illustratie: op een heel groot afbouwproject liepen vorig jaar wel tot 65 vakmensen, waaronder heel veel van Haldu Groep. Vanwege de veiligheidsregels hebben we toen een strak plan gemaakt voor de lift- en trappenhuisplanning. Daardoor kon het werk door en namen we toch de 1,5 meter in acht. En dat allemaal in twee weken tijd!” Uiteindelijk viel de financiële schade door corona enorm mee. “We hebben een orderportefeuille met een sterke spreiding.”

Pleitbezorger van Wet Kwaliteitsborging

Wat is de visie van Maurits op hoe de overheid zorgt dat hij kan ondernemen in zijn sector? “Net als de boeren wordt de bouw ook onder druk gezet. We krijgen nu de nieuwe Wet Kwaliteitsborging, een hele goeie. Die gaat het kaf van het koren scheiden. Elk bedrijf moet gewoon aantonen dat ze hun werk goed hebben gedaan. Kijk, grondstoffen worden minder, vaklieden worden duurder en hypotheken worden hoger. Logisch dat mensen een goed bouwproduct willen hebben en deze wet borgt dit. Over bouwkosten gesproken: we kúnnen met elkaar echt goedkoper bouwen als we alle verspilling die er nu nog is maximaal wegnemen. Ook vergooien we veel geld in een niet echt efficiënte transport en logistiek rondom bouwprojecten. Daarvoor kunnen we met elkaar veel slimmere oplossingen bedenken, daar ben ik van overtuigd.”

Meer risicospreiding, meer eigen kweek

De omzetverdeling van Gerko is nu 70% afbouw en 30% tribunes en prefab. Dit laatste betekent kant-en-klare elementen maken voor grote projecten. Maurits: “Ik blijf zoeken naar nieuwe takken van sport om hieraan toe te voegen, zodat we altijd een breed speelveld hebben. Ook wil ik graag de nieuwe instroom van medewerkers stimuleren. We hebben hier nu al voortdurend technische stagiaires over de vloer en kweken zo onze eigen nieuwe medewerkers. En wat zo leuk is: het is echt uniek en veelzijdig wat we hier doen. Dit biedt ongekend veel kansen aan jonge instromers om in één bedrijf met alle innovaties kennis te maken. Ze gaan direct achter de computer met 3D-design aan de slag en leren binnen de afbouw snel schakelen. Terwijl zij tegelijkertijd in onze tribunetak juist alles leren over ontwikkeling en engineering.”

Flexibele schil als constante factor

Maurits beaamt dat de flexibele schil die hij onder andere onderhoudt met Haldu Groep altijd een constante factor zal blijven. “Met Haldu Groep bekijken we nu hoe we samen kunnen investeren in de medewerker als mens. Bedoeld om ook de flexibele vakkrachten zoveel mogelijk aan het werk te houden. Met als doel om ook de flexibele pool constant en op peil te houden, met zo min mogelijk wisseling van mensen. Dat pak ik samen met Luuk van de Wert, accountmanager van Haldu Groep op. Het mes snijdt aan twee kanten: het schept continuïteit voor Haldu Groep en wij zien op onze projecten zoveel mogelijk dezelfde vakkrachten terug. In de ideale situatie willen we dat vakkrachten het speciale gevoel krijgen dat zij zowel bij Gerko als Haldu Groep horen. Daar komt bij dat Haldu Groep heel scherp is op huisvesting, veiligheid en goed gereedschap. Daar ontzorgen zij ons al maximaal in.” Maurits ziet een trend waarin het aantal ZZP’ers in de bouw daalt: “Daarom koersen wij op meer eigen mensen in combinatie met een stabiele flexibele schil, samen met Haldu Groep.”

Het nieuwe 25

In 1996 is de naam Gerko officieel geregistreerd. Maurits: “Die éérste 25 jaar waren een spannende reis. Nu staan we op de drempel van wat ik noem ‘het nieuwe 25’. We hebben én kunnen alles zelf. De eerste 25 jaar hebben geleid tot een professioneel bedrijf. Goed nieuws is dat twee van mijn kinderen inmiddels ook in het bedrijf werken en dat Jacob, al 16 jaar werkzaam bij Gerko, is toegetreden als aandeelhouder. Dat zorgt voor opvolging en vernieuwing. Nu sluit ik alles wat er in die kwart eeuw is gebeurd, en dat is veel, af en kijk ik vooruit naar opnieuw 25 jaar. We koersen erop de komende kwart eeuw nóg verder uit te groeien tot een gigantische marktspeler. Hoe? Door altijd te blijven meegolven op wat er om ons heen in de maatschappij gebeurt. Zoals issues als grondstoffen en het herbestemmen van materialen. Ook pleit ik ervoor dat we in de huizensector slimmer gaan werken met nieuwe producten waardoor we op mondiale schaal minder afhankelijk zijn van grondstoffen.”

Meer leren loslaten

Maurits is een echte familieman, “We hebben een prachtige plek gevonden en daar ons droomhuis zelf ontworpen en uiteraard zelf gebouwd. Met voor mijn vrouw alle ruimte voor haar grote hobby: Friese paarden. Het leven is goed. Naarmate Gerko groeit, kan ik meer loslaten en overlaten aan de gemotiveerde medewerkers van Gerko. Een bijzonder proces. Mijn grootste les? Slim werken in plaats van te hard werken. Ik ben nu 46 en heb het gevoel dat de toekomst nog voor mij openligt. Inderdaad: het nieuwe 25. Stilzitten is er voor mij niet bij. Ik heb een prachtig terras thuis waar ik uren zou kunnen zitten. In plaats daarvan help ik nu in de weekenden met mijn zoon de buurman met een verbouwing. Ach, dat is de aard van het beestje…”