Skip to main content
De avonturen van Sterre Timmermans

Jammer dat minister Kuipers geen geld vrijmaakte voor een vreemde buitenlandse ziekte: de Haldu Heimwee

Home Jammer dat minister Kuipers geen geld vrijmaakte voor een vreemde buitenlandse ziekte: de Haldu Heimwee

Jammer dat minister Kuipers geen geld vrijmaakte voor een vreemde buitenlandse ziekte: de Haldu Heimwee

05/02/2024 | Leestijd: 3 minuten

Mag het nog? In mijn allereerste column voor 2024 wens ik jullie allemaal een fantastisch jaar! Mijn grootste goede voornemen? Een beetje lief zijn voor alle mensen om mij heen. Elke dag nét dat ene glimlachje en complimentje extra geven. In Nederland tellen we ruim 17 miljoen inwoners (onze hardwerkende arbeidsmigranten natuurlijk meegeteld 😊). Dus als we allemaal elke dag iets liefs en aardigs doen voor een ander moet daar toch een enorme positieve energie uit ontstaan!

Blue Monday? Blue Month!
Januari zit er alweer op. Jullie kennen allemaal wel die ene beroemde én miserabele dag in januari: Blue Monday. De feestdagen zijn voorbij, de vakanties nog ver weg en je eerste goede voornemens zijn alweer verdampt in de januari-mist. Een wetenschapper heeft uitgerekend dat de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar is. Nou, ik kan je eerlijk vertellen dat héél januari in de uitzendsector één grote Blue Month kan zijn! En januari 2024 spande de kroon.

Ping, ping, ping, daar komen de appsmoesjes…
Ben ik negatief, nee hoor, ik spreek uit ervaring. Graag geef ik je een inside kijkje. Als in het laatste weekend van de kerstvakantie de naweeën van de feestdagen worden verwerkt, houden wij bij Haldu nauwlettend de appjes van onze buitenlandse medewerkers in de gaten. Ja hoor, ping ping ping, daar stromen ze traditiegetrouw weer binnen. Vreemd toch weer hoe altijd precies in de kerstvakantie bij het thuisfront in het verre land er allerlei schokkende dingen gebeuren in het leven van onze buitenlandse vakkrachten. Je zou ze volgend jaar bijna laten doorwerken in Nederland om al die rampspoed te voorkomen 😊.

Zes overleden oma’s, iets voor DNA Onbekend?
Een greep uit de vaak met vele droevige emoticons versierde appjes? “Oma stierf op Oudejaarsavond en door de begrafenis kan ik niet terug naar Nederland.” Nou, ik weet niet hoe het met jullie zit: maar je kunt maximaal twee oma’s hebben, toch? Maar door de overbekende en uitgesleten oma-smoes houden we al die overlijdensmeldingen bij in een apart Excel-sheetje. Tja…niet echt AVG. En wat zien we? Bijvoorbeeld Igor meldt inmiddels voor de zesde keer een overleden oma. Misschien komt Igor uit een extreem ingewikkeld samengesteld gezin? Mmmm…misschien iets voor het programma DNA Onbekend?

Haldu Heimwee = heimwee maar dan andersom
In de top vijf van overbekende ‘ik-kan-nu-niet-naar Holland’ smoezen staan verder kapotte auto’s, zieke puppy’s en onverwachte bevallingen. En zelfs, echt waar: “Mijn paspoort ligt nog in Nederland!” We noemen die traditioneel moeilijke opstartperiode in januari hier dan ook de ‘’Haldu Heimwee’. Ja, en dan heimwee andersom, hè? Heimwee hebben vóórdat je überhaupt weer naar Haldu bent vertrokken. Jammer dan minister Kuipers geen geld vrijmaakte voor deze vreemde buitenlandse ziekte: de Haldu Heimwee. Trouwens, hij vertrekt nu zelf naar het buitenland. Zouden zijn oma’s nog leven?