Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Hus Smid, bedrijfsleider JM Deurwaarder: “We kunnen niet meer zonder buitenlandse vaklieden”

By 02/04/2020juli 24th, 2023No Comments
Home Hus Smid, bedrijfsleider JM Deurwaarder: “We kunnen niet meer zonder buitenlandse vaklieden”

Hus Smid, bedrijfsleider JM Deurwaarder: “We kunnen niet meer zonder buitenlandse vaklieden”

02/04/2020 | Leestijd: 5 minuten

Sommige carrières in de bouw zeggen alles over het doorzettingsvermogen van iemand. Neem Hus Smid. Als 17-jarige kwam hij binnen bij JM Deurwaarder in Warmenhuizen als metselaar, nu is hij er bedrijfsleider. “Maar als ik een mooi werk voorbij zie komen, jeuken soms mijn handen om zelf de troffel op te nemen.”

JM Deurwaarder is sinds 1969 vooral actief als onderaannemer voor alle grote bouwbedrijven en uiteraard moederbedrijf HSB. Hus: “Voor grote en kleine aannemers in de woning- en utiliteitsbouw verzorgen wij vakkundig het stel-, isolatie-, lijm-, voeg-, steiger-, timmer- en metselwerk. Zowel voor nieuwbouw als renovatie. Van luxe villa’s tot grootschalige bouwwerken. “Onze organisatie is zodanig ingericht dat wij alle klussen kunnen klaren”, zegt Hus Smid. Alles draait bij JM Deurwaarder om alle beloften aan de klanten stipt en secuur na te komen. Hus: “We werken als onderaannemer altijd op productiebasis voor een vast bedrag. Alles draait dan om afspraken nakomen, intern én extern.” Hus werkt op het bedrijfsbureau, maar ook met klanten en onderaannemers. “Ik ben een echte relatieman. Ook intern hebben we een hecht team. Elke morgen in alle vroegte nemen we alle lopende projecten door en zetten we de horloges gelijk. We vertrouwen blindelings op elkaar.”

Opvallend project: metselwerk in Engelse Tudor stijl

De mooie bouwprojecten van JM Deurwaarder vind je door heel Nederland. Waar is Hus vakmatig momenteel het meest trots op? “Een park met woningen in Hoofddorp in de Engelse Tudor stijl, in opdracht van Dura Vermeer binnen een partnership van 5 jaar. Ik ben gek van metselwerk en in dat project is aandacht voor hoogwaardig metselwerk, met alle mogelijke kleuren en stenen en bijvoorbeeld een gemetselde schoorsteen van 5 meter hoog. Veel vakwerk dus, heel mooi om te zien. Daar gaat mijn hart voor open.”

Positieve push van HSB

JM Deurwaarder is een zelfstandige dochteronderneming van de ontwikkelende bouwer HSB. “We zijn 7 jaar geleden door hen overgenomen en dat heeft ons bedrijf een positieve push gegeven. HSB heeft een uitermate ondernemende directie, zij zien overal kansen en staan overal voor open. Op die manier scheppen zij hun eigen werk en dus ook voor ons. Zo’n driekwart van ons werk komt van HSB, tussen de 7 en 8 miljoen euro omzet per jaar.”

Vast…

Dagelijks zijn ongeveer 120 vaste medewerkers actief op talloze projecten van verschillende omvang. Hus is zich als geen ander bewust van het tekort aan vaklieden. “Dus hebben we onze eigen metselschool opgezet. Iedereen die het wil proberen, is bij ons welkom voor een opleiding, van buitenlandse mensen en statushouders en werkelozen, tot en met mensen met een maatschappelijk randje. We leren hun niet alleen het metselvak, maar ook de Nederlandse taal. Het gaat met vallen en opstaan, maar we zetten door.” In totaal lopen er gemiddeld 30 leerlingen rond bij JM Deurwaarder. “Die komen bijvoorbeeld van de ROC’s en Bouwmensen. We investeren continu in de toekomst van nieuwe vaklieden.”

…en flexibel

Daarnaast werkt Hus Smid voor de flexibele schil samen met vaste onderaannemers zoals met Haldu Groep. “Ze moeten onze werkwijze hebben én mentaliteit. Dus no nonsens doorpakken en doen wat je wordt gevraagd. Haldu Groep begrijpt dat. Het klikt en we weten precies wat we aan elkaar hebben. Dus hebben onze uitvoerders rechtstreeks contact met Haldu Groep om vakkrachten in te lenen. Je hebt het dan gemiddeld over 15 tot 25 metselaars die via Haldu Groep voor ons aan de slag gaan. We proberen Haldu Groep hierin wel continuïteit te bieden. Hoe langer hun vakmensen bij ons lopen, hoe meer je de sfeer van een team creëert. Ik weet dat elders een vakman van Haldu Groep soms in dienst treedt bij een opdrachtgever. Wij doen dat liever niet. Sterker nog, ik vind dat eigenlijk niet kunnen.”

Dezelfde mentaliteit

Hus Smid is graag trouw aan Haldu Groep. “Ik ben geen wegdoener van mensen. Alles draait om lange relaties met elkaar opbouwen. Kijk naar de mensen hier bij Deurwaarder: zelf kwam ik op 17-jarige leeftijd binnen en al mijn collega’s geven hun ziel en zaligheid aan dit bedrijf. We zijn eigenlijk altijd bereikbaar voor het werk, ook in de vakantie nemen we de telefoon op. Die mentaliteit herken ik in Haldu Groep. We zitten met alle onderaannemers in een groepsapp en kunnen daardoor razendsnel schakelen. Konrad Maciorowski is vanuit Haldu Groep onze contactpersoon en zit ook in deze groep. We kunnen lezen en schrijven met elkaar. Als hij mensen bij ons plaatst, gaat hij de eerste dag altijd mee en introduceert hij de vaklieden bij onze voormannen. De overdracht zet direct de goede toon. En loopt er iets niet lekker met de mensen van Haldu Groep op een project? Dan stuur ik Konrad een appje en staat hij gegarandeerd de volgende morgen om 7 uur op de bouwplaats om het te fixen.” Hus wijst naar het planbord van Deurwaarder aan de wand van het kantoor. “Kijk, de komende twee jaar zitten we vol met projecten. Dat betekent dus ook dat Haldu Groep bij ons op rozen zit!”

Hus Smid over de samenwerking met Haldu Groep

Hus heeft geen enkele moeite met de buitenlandse vakkrachten. “De klant wil dat we de klus klaren, op tijd, tegen afgesproken prijzen en kwaliteit. Wij geven daar de garantie voor, dus maakt het voor de opdrachtgever in principe niet uit of we dat met een Poolse of Nederlandse metselaar doen. Voorwaarde is wel dat er altijd een Nederlandstalige voorman aan het roer staat.” Overigens is Hus te spreken over de buitenlandse metselaars van Haldu Groep. “Zij werken bijvoorbeeld op het Tudor Park project dat ik noemde. Daar zet je niet de eerste de beste metselaar op, het zijn de Poolse vaklieden van Haldu Groep die deze kwaliteitsklus nu helpen klaren.”

Visie op toekomstige arbeidsmarkt

Hus Smid weet dat het werkaanbod hoog is en het aantal vaklieden krap. Wat is zijn visie op de naaste toekomst van de bouwbranche? “In feite kunnen we niet meer zonder buitenlandse medewerkers. Zij zijn inmiddels een vaste factor. Niet alle collega-bouwbedrijven hebben dit al geaccepteerd. Maar het is niet alleen een kwestie van kunnen accepteren, ook van willen. Want de omgang met buitenlandse vakkrachten kost energie, dus moet je dat heel bewust willen.”

Aanbeveling voor Haldu Groep

Hus merkt dat de markt weer teruggaat naar de oude situatie met aangenomen werken. “Er komt daardoor meer druk op de productie. Dat raakt ons direct omdat wij 100% productiebedrijf zijn. Terwijl Haldu Groep een urenbedrijf is. Het mooiste zou zijn als Haldu mee gaat bewegen met ons in deze ontwikkeling. Dus meer verantwoording nemen in onze projecten dan puur en alleen vakmensen sturen en mee gaan denken over andere manieren om hierin samen te werken.”

Invoering WAB

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) is recent ingegaan. Hoe kijkt Hus daar tegenaan? “Die verhoging is wettelijk vastgesteld. Daar kunnen we eigenlijk niet zoveel aan veranderen. Maar de verhogingen vanuit Haldu Groep moeten we wel doorberekenen aan onze opdrachtgevers. Het gevaar is dat we ons uit de markt prijzen. In reactie hierop voorzie ik dat opdrachtgevers daardoor alternatieve bouwsystemen gaan ontwikkelen waardoor er bijvoorbeeld geen metselaar meer nodig is. Dat zie ik als een reële bedreiging waar we het in de branche met elkaar echt over moeten hebben.”

Goede werkideeën tijdens… het fietsen

Als Hus Smid niet werkt, zit hij graag op de fiets. “Wielrennen, mountainbike en strandraces. Heerlijk, je kop leeg rijden. Ik krijg dan vaak de beste ideeën voor het werk.” Aan de wand in het kantoor hangen twee soorten gesponsorde wielerkleding: van JM Deurwaarder zelf en moederbedrijf HSB. Hus: “Afwisselend draag ik die om in de regio vanaf de fiets promotie te maken voor deze twee mooie bedrijven!”

Dit is het tweede interview, afgenomen vóór de maatregelen van RIVM inzake het Corona-virus, in de reeks met kopstukken uit de bouwwereld. Eerder al publiceerden wij een interview met Dennis Dibbets van Koopmans Bouw.