Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Het gezaghebbende EIB rapport over de bouwarbeidsmarkt?

By 28/02/2018juli 24th, 2023No Comments
Home Het gezaghebbende EIB rapport over de bouwarbeidsmarkt?

Het gezaghebbende EIB rapport over de bouwarbeidsmarkt?

28/02/2018 | Leestijd: 4 minuten

Iedereen kent Willem Holleeder, maar één van zijn medekompanen in de beruchte Heineken ontvoering is minder bekend. De bijnaam van deze Mokumse handlanger was ‘Remmetje’. Omdat hij bij elk idee van de bende automatisch op de rem trapte, tegenwerkte en nee zei. Soms heb ik het idee dat ik die bijnaam aan het CNV en de FNV wil geven! Niet omdat ze een bende zíjn, maar er wel een van máken! Juist nu vakbond minnend Nederland gevaarlijk in een luxe slaap sust door de economische groeiberichten, zet ik er de hakbijl in. Ben ik een spelbreker op ons economisch walhalla feestje? Ik had het ook liever anders gezien, maar ik ben het aan mijn stand verplicht. Als bouwkruisvaarder voel ik mij hiertoe geroepen, in een tijd waarin het Heilige Bouwland binnen handbereik ligt, maar waarin de vakbonden voortdurend remmen, obstakels opwerpen en de landsgrenzen overdreven bewaken.

We geven wel af op Trump met zijn muur tussen Amerika en Mexico, maar realiseer u wel dat ons eigen CNV ook een rem op de arbeidsmigranten wil. Dit is geen fake news, á la Trump. Het is controleerbaar en het AD besteedde er een heel artikel aan. Als bouwridder te paard heb ik uiteraard de beschikking over een goed doortimmerd pamflet dat mijn boude stellingen rechtvaardigt. Real news! De Stichting Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bracht in december 2017 een cruciaal rapport uit, te weten ‘Trends op de bouwarbeidsmarkt 2017-2022’.

De cijfers liegen er niet om. Ik geef u de meest pijnlijke feiten die zij onderzochten. Wellicht kunt u deze column even doormailen naar het CNV en het FNV? Want ik heb sterk de indruk dat zij dit doorwrochte onderzoek onterecht in de bak fake news hebben gedeponeerd. Ook heb ik de neiging te denken dat de beide letters ‘NV’ in hun naam geen toeval kunnen zijn: Naamloze Vennootschap. Ofwel, hard roepen en heel lastig ter verantwoording te roepen!

Slechts 3.000 werkelozen om aan de vraag van 135.000 bouwvakkers te voldoen

Dit is wat het EIB keihard heeft vastgesteld: de bouwproductie groeit 12,5% voor de komende jaren. Van het bouwplaats personeel in de uitvoerende bouw stroomt door arbeidsongeschiktheid of pensionering naar verwachting 3,5% uit. Vaklieden met jarenlange ervaring die niet meer terugkeren in de bouw. Volgens het EIB rapport moeten in de periode 2018-2022 bijna 135.000 personen de bouwsector instromen om aan de verwachte productievraag te kunnen voldoen. Wat is dan het aandeel van nieuw instromende werknemers als het gaat om werkelozen? Volgens het EIB gaat het om 9.000 werkelozen waarvan de helft 55 jaar en ouder is. Maar… volgens het EIB is slechts een derde ook écht inzetbaar, dus zo’n 3.000 mensen. Kortom, slechts 3.000 werkelozen om aan de onderzochte vraag naar bouwvakkers te voldoen!

Werkelozen inzetten? Haldu Groep kijkt niet werkeloos toe

Uiteraard heet Haldu Groep deze 3.000 mensen van harte welkom. Sterker nog: inmiddels werken er bij Haldu Groep al vier recruiters die dag in dag uit aan de telefoon zitten om ook in deze doelgroep te werven en te selecteren. Maar met deze 3.000 mensen redden we het in Nederland niet als het gaat om het mobiliseren van duizenden en duizenden mensen. En door nú mensen op te leiden kom je er de eerstkomende vier jaar ook niet, want dat is nou juist de tijd die staat voor opleiden en werkervaring opdoen. Van een leerling-timmerman mag je nog geen topproductie en kwaliteit verwachten. Conclusie: met alleen opleiden van jong talent en de inzet van werkelozen lossen wij de vraag niet op.

Niet praten over straks, maar nu doen

We hebben NU een productieprobleem en niet straks. Dus wat is ons credo? Schouders er onder en werven onder goedwillende werkelozen, Brexit-Polen, Roemenen en Bulgaren, 55-plussers en statushouders, samen met alle andere doelgroepen die weten van aanpakken en het tekort aan geschoold personeel met ons willen oplossen. Dus zoeken wij ons heil, naast de Nederlandse vakman, vooral in de werving en selectie van buitenlandse arbeidskrachten. Nee, niet omdat ze zo lekker goedkoop zijn. Immers, Haldu Groep hanteert de Inlenersbeloning en is volledig gecertificeerd zodat er ook op wordt gecontroleerd op de toepassing van de Nederlandse wet- en regelgeving.

Onze kosten gaan voor de buitenlandse baat

Bovendien, de kosten om deze doelgroep te blijven vinden, worden steeds hoger omdat de mensen netjes gehuisvest moeten worden. Ze komen hier niet om alleen maar te slapen, maar ook om te wonen gedurende de periode dat zij hier werken. Hoe meer buitenlanders naar Nederland, hoe schaarser het aanbod van verblijfslocaties, hoe hoger de kosten van Inkoop. Hoezo tel uit je winst? En dan heb ik het nog niet eens over de kosten die je moet maken om deze mensen te vinden. Denk aan recruitmentkosten, online marketingkosten en kosten van personeelsbemiddeling. Hier wordt nooit over geschreven, en nu dus wel…

De daad bij het woord

Haldu Groep blijft ook gewoon doorgaan met de werving van vaklieden waarbij het niet uitmaakt waar ze vandaan komen. Als ze maar mentaliteit en kennis en kunde aan de dag leggen. We voegen de daad bij het woord. Investeren in opleidingen en investeren in echte banen. En langdurige of zelfs vaste contracten gaan we daarbij echt niet uit de weg. Maar dan moet er wel een transparante pool zijn waarin wij naar talent kunnen vissen in plaats van er naar te fluiten. Over fluiten gesproken: wie fluit de CNV en FNV nou eens terug met al dat geweeklaag over gebrek aan ‘echte banen’?

Kortom. We zijn trots op ons stevig opgebouwde imago van Persoonlijke Personeelsbemiddelaar. En we doen er ook alles aan om dat zo te houden, maar we maken dan wel praktisch gebruik van alles wat in Nederland is toegestaan als het gaat om het vinden van mensen. Daarbij verliezen wij onze maatschappelijke rol nooit het oog. En laten we wel eerlijk blijven. Onze klant vraagt om steeds grotere aantallen vaklieden om te beantwoorden aan de stijging van het productievolume. Dus moeten alle zeilen worden bijgezet. MVO, ja maar daar voeg ik aan toe: MVK. Mentaliteit, Vaardigheid, Kwaliteit.

Het was mijn bedoeling om mij in deze eerste column van het nieuwe jaar in serene bewoordingen tot u te richten. Helaas, de actualiteit dwong mij meteen alweer om op de barricade te springen, maar je wordt er wel lekker fris en zo scherp als een mes van. Met dank aan het CNV.