Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Hans van Hal, grondlegger Haldu groep en uitzendveteraan

By 08/02/2023juli 24th, 2023No Comments
Home Hans van Hal, grondlegger Haldu groep en uitzendveteraan

Hans van Hal, grondlegger Haldu groep en uitzendveteraan

08/02/2023 | Leestijd: 5 minuten

“Mijn zakelijke intuïtie en kijk op mensen hebben mij altijd geholpen

Haldu Groep kent een illustere grondlegger: Hans van Hal. Geleidelijk aan is Hans een andere rol gaan spelen, momenteel als adviseur en debiteurenbeheerder. Op 69-jarige leeftijd geniet hij, samen met zijn partner en directielid Angelique van Hal, extra van het leven: “Je moet aanvoelen als tijden veranderen, en dat heb ik altijd gedaan.”

Talent voor tekening lezen
Hans is op een bijzondere manier het uitzendvak ingerold: “Op mijn 18e begon ik als ijzervlechter. Ik bleek talent te hebben voor het lezen van de bijbehorende tekeningen. Voordat ik het wist, reed ik de hele dag rond om overal teams van ijzervlechters uitleg te geven.” Door zijn goede banden met die teams kon Hans als begin twintiger vervolgens ook aan de uitzendvraag naar deze teams voldoen: “Eigenlijk was ik toen ineens uitzendbureau voor ijzervlechters.” Hans had gevoel voor zakendoen: “Ik haalde er altijd wel een goede deal uit.” De bijbehorende administratie? “Ach, die deed ik vanuit de kofferbak van mijn auto. Andere tijden, hè.” Onder verschillende bedrijfsnamen bouwde Hans zijn uitzendactiviteiten gestaag uit binnen de bouw en later de techniek en ook automotive: “Een mijlpaal voor mij persoonlijk én professioneel was mijn ontmoeting met Angelique.” Of, zoals Hans haar liefkozend noemt: Liek. “Door haar werk als accountant kwamen ook de administratie en fiscale zaken helemaal op topniveau in onze uitzendbedrijven.”

Van kippenschuur tot representatieve huisvesting
Na diverse bedrijfsnamen opereerde Hans lange tijd onder de naam Halkers. De organisatie groeide en bloeide. Hans: “Uiteindelijk was het kantoor gehuisvest bij mijn woning in Groesbeek, feitelijk in omgebouwde ‘kippenschuren’. De kantoormedewerkers zaten daar bovenop elkaar en de buurt vond alle auto’s maar niks. Maar met de gemeente kwam ik er niet uit voor uitbreiding. Toen viel mijn oog op het grote, ruime en mooie pand waarin we tot op de dag van vandaag zijn gehuisvest aan de Hulsbroek in Groesbeek. ‘s Ochtend hoorde ik dat het te koop stond en aan het eind van diezelfde dag had ik het aan mijn kont hangen na een mooie deal!” Goed nieuws is dat in 2023 alweer een forse uitbreiding aan het pand letterlijk in de steigers komt te staan.

“Vroeger leunde je meer op persoonlijke contacten”

Succesvolle fusie
Halkers, Duoflex, Gromada en Flexaforte, dochterondernemingen van Haldu Groep, hebben jarenlang op eigen kracht gewerkt. Hans: “Sinds de fusie in 2010 werken wij samen aan één sterke organisatie. Ik kon meteen goed overweg met Caspar Jansen van Duoflex, Maar Caspar was eerst wel wat gemakkelijk. Hij leende vanuit zíjn uitzendbureau vakkrachten in bij míjn uitzendbureau! Maar ik zag de potentie van Caspar. Een goede strateeg die diep over elke stap nadenkt. De fusie heeft ons vervolgens heel veel gebracht.” Ook verkende Haldu Groep voorzichtig de Duitse markt van uitzendbureaus: “Maar zij zagen ons als de snelle jongens uit Nederland. Maar juist die daadkracht bracht ons heel veel. De Duitse mentaliteit is compleet anders. De medewerkers van het door ons verworven Duitse uitzendbureau noemden mij ‘Chef’, maar we kregen ze niet zover om er helemaal voor te gaan, zoals wij dat gewend zijn. We hebben ons na overleg netjes uit de Duitse markt teruggetrokken.”

Tijden zijn veranderd
Hans weet dat de tijden zijn veranderd: “Nu gaat er heel veel digitaal en ik zie daar inmiddels de voordelen van in. Maar vroeger leunde je meer op persoonlijke contacten. Dat was ook wel heel handig als een debiteur te lang wachtte met betalen!” Ook kijkt Hans met heel veel plezier terug op de Belgische uitzendorganisatie Impact die in 2019 een meerderheidsbelang nam in de uitzendorganisatie Haldu Groep: “Die Belgische collega’s werken precies zoals wij: afspraak is afspraak. Daar ben ik heel blij mee. Ook weten zij mijn langdurige ervaring te waarderen. Als senior-adviseur denk ik nog regelmatig mee en ik word op waarde geschat door de Belgische collega’s.” Op zijn beurt investeert Hans nu ook weer in de organisatie: “Zo groot is het wederzijdse vertrouwen.”

Goede intuïtie voor mensen
Hans had altijd een goede hand van zakendoen en inzicht in het karakter van de mensen die hij tegenover zich kreeg: “De mensen gunnen mij wat en op mijn beurt werk ik voor hen keihard. Ook had ik een redelijke kijk op de kwaliteit van onze vakmensen. Als ik hen vanuit het raam van mijn kantoor zag lopen op weg naar een sollicitatie bij Haldu, wist ik al aan het loopje en de houding wat voor een vlees we in de kuip hadden. Daar zat ik bijna nooit naast. Noem het intuïtie. Ik voel het direct als een medewerker bij Haldu past of niet.”

“De mensen gunnen mij wat en op mijn beurt werk ik voor hen keihard”

Andere rol van Hans
Ook is het volgens Hans een goede stap geweest om een meerkoppige directie in te stellen, met daarin ook zijn partner Angelique en zoon Danny van Hal: “Er was een periode waarin mijn wil wet was. Kijk, dat is niet goed. Ik weet wat ik kan, maar ben ook heel kritisch op mijzelf. Ik voel het aan als de tijden veranderen. Angelique voegt heel veel toe op onder andere het vlak van financiën en kwaliteit. En ook in Danny heb ik alle vertrouwen. Hij laat zien dat hij het kan en waard is. Ik ben als vader er trots op dat mijn zoon het door mij opgebouwde bedrijf heeft overgenomen en succesvol voortzet met zo’n topadviseur achter zich. Eigenlijk zie ik Danny meer als vriend dan als zoon. We doen ook leuke dingen samen, zoals op het circuit van Zandvoort lekker scheuren!” Over scheuren gesproken: in Hans zijn werkkamer kunnen de sporen van een rijk motorverleden niemand ontgaan! Zoals een motorhelm, een échte Ducati-stoel aan de vergadertafel én een machtig mooie foto van Hans op een Ducati op een racebaan: “Ik heb op behoorlijk hoog niveau wedstrijden gereden. Maar na de zoveelste blessure was het klaar. Als je ouder wordt, genezen die ook langzamer!”

Het leven gaat snel…
Met een warme gloed in zijn ogen laat Hans zijn ogen glijden langs de foto’s van zijn kleinkinderen in zijn werkkamer: “Morris is de laatste nieuwkomer van mijn zoon Danny. Die kinderen groeien zó snel op waardoor je beseft dat je er zelf ook niet jonger op wordt!”

Eigen straatnaambord!
Enkele medewerkers kwamen op het idee om Hans, de onbetwiste grondlegger van Haldu Groep, een eigen straatnaambord te geven. Dit hangt nu prominent in de bedrijfshal van Haldu Groep. De tekst? Hans van Hal boulevard, “Grondlegger van Haldu Groep”. Hans kijkt ernaar en is even stil: “Hoe mooi is het dat je dit van je medewerkers krijgt?”