Home Haldupedia Werken in de bouw De voordelen van werken in de bouw
De voordelen van werken in de bouw
Overweeg jij te gaan werken in de bouw? Bijvoorbeeld als timmerman, metselaar of in een ander beroep? Dan weeg je uiteraard de voordelen van werken in de bouw af tegen de voordelen van werken in andere sectoren.
Haldu Groep is één van de grootste uitzendbureaus in Nederland van bouwvakkers die willen werken in de bouw. Dus vroegen we hén wat zij in de dagelijkse praktijk als voordelen ervaren van werken in de bouw. En die voordelen deelt Haldu Groep graag met jou! Zit je na lezing nog met vragen? Bel of mail gerust met Haldu Groep.
Altijd werk in de bouw
Gefeliciteerd, in de bouw is bijna altijd volop werk. Neem alleen al de overheid die wil dat er de komende jaren duizenden en duizenden woningen gebouwd worden. Om nog maar te zwijgen over al het werk dat op stapel staat door de energietransitie. Ondanks de coronacrisis is de werkzekerheid in de bouwsector niet tot nauwelijks aangetast.
Sterker nog: de vraag naar ervaren maar ook startende bouwvakkers is alleen maar gestegen. Er is voortdurend veel behoefte aan professionele stukadoors, dakwerkers, metselaars en timmermannen. Je hebt dus gegarandeerd werk of je nu in dienst bent bij een aannemer of werkt via een uitzendbureau als Haldu Groep.
Veel keuze uit allerlei soorten beroepen
De bouw is een beroepsgroep waarin meerdere niveaus van werken collegiaal samenkomen. Van timmerman en metselaar tot en met de aannemer en de bouwkundig adviseur. Specialisten komen vanuit alle richtingen elke dag voor een langere periode bijeen om een bouwproject te realiseren.
Sommige functies zijn nodig om het werk te plannen, te organiseren, te calculeren of te tekenen. Anderen voeren het werk uit door te metselen, te timmeren of apparatuur te installeren. Met als ultiem doel dat er uiteindelijk een stevig, functioneel gebouw komt te staan waar iedereen die eraan bijdroeg trots op kan zijn. Zo kies je uit veel beroepen zoals bouwopruimers, bekisters, betonstaalvlechters, dakdekkers, timmermannen, metselaar en stukadoors.
Uiteraard werken er nog steeds meer mannen in de bouw dan vrouwen. Maar toch groeit het aantal vrouwen behoorlijk. Zij horen er inmiddels helemaal bij. Expertise en capaciteiten tellen in de bouw meer dan geslacht, afkomst of taal. Het is niet de soms rauwe sector die velen voor ogen hebben.
Veel stoer buiten werken
Krijg jij de kriebels van binnen zitten? Hou je van de Hollandse seizoenen met zon, wind en af en toe ook regen? Kom dan in de bouw werken, want daar ben je elke dag volop in de buitenlucht. Zeker in de zomer is dit prettig, maar wat dan in de winter? Als het écht slecht weer is, mag je niet werken en krijg je een vergoeding door zogeheten weerverlet!
Zo zie je maar: als je in de bouw werkt, wordt er goed op je gelet! Ook zit het in de bouw snor met alle persoonlijke beschermingsmiddelen die je krijgt uitgereikt om je werk maximaal veilig te kunnen uitvoeren.
Volop teamwork en collegialiteit
Als je in de bouwsector werkt, opereer je bijna nooit alleen. Of het nu gaat om het bouwen of verbouwen van flats, industriële constructies of woningen: teamwork is de norm. Dus heb je altijd collega’s om je heen waar je op terug kunt vallen en zij natuurlijk ook op jou, een collegiale wisselwerking dus. Al dit teamwork levert ook nog eens de basis op voor een goede sfeer: samen sta je sterk voor een mooi project en steun je elkaar door dik en dun.
Goede werktijden
Als je in de bouw werkt dan kan je zeker zijn van goede werktijden. De bouwsector is bijna alleen maar overdag actief, en niet in wisseldiensten en niet ’s nachts. Je bent dus gegarandeerd van meer regelmaat en dus ook een hogere levenskwaliteit. Wel moet je vaak vroeg op pad, maar daar staat tegenover dat de werkdag meestal rond 16.00 uur eindigt. Dan ben je ook weer op tijd thuis en heb je ook doordeweeks tijd om nog van alles te doen met je partner of gezin.
Ook werk als je geen diploma hebt
Misschien heb je nu geen diploma, ben je nog jong en wil je graag in de bouw werken én alsnog leren. Dat is geen enkel probleem. Jouw droombaan krijgen en tegelijkertijd leren voor de juiste papieren? Die mogelijkheid is er met een zogeheten BBL. Dat staat voor een Beroeps Begeleidende Leerweg, waarbij je een arbeidsovereenkomst aangaat met een werkgever in de bouw en daarnaast een dag in de week les volgt. Dat doe je bijvoorbeeld op een ROC of AOC.
Bij een BBL-opleiding ga je onder begeleiding van een leermeester direct aan de slag in de bouw. Daarnaast volg je lessen op school. Bij een BBL-opleiding ligt er dus meer nadruk op leren door te doen. Omdat je bij een BBL-opleiding direct aan de slag gaat, ontvang je ook meteen salaris. Ook is dit een optie voor zij-instromers uit een totaal andere branche. Er is volop werk in de bouw, de wereld aan werk ligt aan je voeten.
Goed verdienen in de bouw
Bouwvakkers werken hard en verdienen daardoor een prima boterham. Ook dankzij goede arbeids- en loonvoorwaarden met sterke cao’s. Niet alleen bij aannemers in loondienst liggen er veel kansen, ook is er van alles mogelijk voor vaklui die als zelfstandige hun eigen bedrijf runnen of als ZZP’ers. Die laatste groep zie je veel in de bouw: in totaal tellen we in Nederland meer dan een miljoen actieve ZZP’ers.
Een groot deel van deze groep werkt in de bouw, bijvoorbeeld via Haldu Groep. Waarom? Ze houden van de vrijheid van het eigen baas zijn. De cruciale vraag blijft uiteraard of het ingezet worden als ZZP’er ook goed verdient? Wat jij als bouwvakker precies factureert per uur kan behoorlijk uiteenlopen. Ten eerste hangt dit af van de werkzaamheden die jij precies in de bouw verricht. Ervaren timmermannen zijn bijvoorbeeld erg schaars, heel gewild én dus goed betaald.
De volgende stap zetten met werken in de bouw?
Kijk gewoon eens verder rond op deze site van Haldu Groep. Je bent er nu toch! Wellicht stuit je op een vacature waar je meer van wilt weten. Weet dan dat we voor je klaarstaan en al je vragen beantwoorden!