Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Even voorstellen: Collega Tom van Alfen

By 11/02/2022juli 24th, 2023No Comments
Home Even voorstellen: Collega Tom van Alfen

Even voorstellen: Collega Tom van Alfen

11/02/2022 | Leestijd: 3 minuten

Buitendienstmedewerker Tom van Alfen werkt alweer 6,5 jaar bij Haldu Groep. Naast het opstarten van nieuwe bouwmedewerkers én het begeleiden van huidig bouwpersoneel, houdt Tom zich ook bezig met alle aspecten van de veiligheid als VCU-coördinator. Samen met zijn collega’s van de buitendienst zorgt hij ervoor dat het bouwpersoneel weet wat er van hen verwacht wordt. Ook wordt kennis en kunde van bouwpersoneel getoetst zodat ze functioneren naar behoren van de opdrachtgever.

Ieder zijn eigen focus

Een nieuw project? Dat betekent dat Tom in actie komt én met de uitvoerder een rondje loopt op de bouwplaats om de verwachtingen van de opdrachtgever te peilen. Hij weet dus als geen ander wat de opdrachtgever wil. En dit vertaalt hij dan ook moeiteloos door naar het bouwpersoneel. Hij fungeert als een soort Haldu-tussenpersoon, die een stukje begeleiding wegneemt bij de opdrachtgever én zo bijdraagt aan ons uiteindelijke doel: hen ontzorgen. “Wij focussen ons op onze Haldu-Helden, zodat de opdrachtgever zich volledig kan focussen op het bouwproces”, vertelt Tom.

Veilig van start met een Safe Start

“Bij elk bouwproces proberen we een Safe Start te draaien. Dit wil zeggen dat we een inschatting maken van de mogelijke veiligheidsrisico’s op de bouwplaats. Dit gaat van het gebruik maken van ladders en steigers tot het veilig inzetten van elektrisch gereedschap, maar ook het dragen van persoonlijke veiligheidskleding”, legt Tom uit. Hier ontzorgt Haldu Groep dus ook in. Heeft de opdrachtgever een eigen inwerkprogramma? Dan nemen de buitendienstmannen dit ook mee in de communicatie naar het bouwpersoneel.

Met de VCU-coördinator pet.. uhh helm op

“Daarnaast ben ik ook de VCU-coördinator binnen Haldu Groep. Dit houdt in dat ik mij met alle aspecten van veilig werken bezighoud”, zegt Tom. Zo bereiken wij een steeds hoger veiligheidsstandaard binnen Haldu Groep. Dit is goed nieuws! Want dit resulteert ook automatisch in steeds minder ongevallen. “Voorlichtingen, werkinstructies, bouwplaatsbezoeken én werkplaatsinspecties; is waar ik mij mee bezighoud om de veiligheid te blijven waarborgen. Opvallende bevindingen koppel ik terug naar de opdrachtgever”. Dit is een extraatje vanuit ons, want de opdrachtgever blijft de eindverantwoordelijke voor de veiligheid op de bouw.

Ook met de denkbeeldige veiligheidsbril op

Op de vraag wat Tom het leukste aan zijn werk vindt, hoeft hij niet lang na te denken: “De afwisseling! In mensen, bouwprojecten en verschillende contacten met uitvoerders van projecten”. Of het nu een klein of groot project is: Tom bekijkt alles met zijn denkbeeldige veiligheidsbril op. Elk project heeft weer zijn eigen typische veiligheidskenmerken. “Voor mij persoonlijk zijn de grote projecten ook de grootste uitdagingen op gebied van veiligheid. Zoals project Sassenvaart of de Maastunnel”.

Nooit uitgeleerd

Elke dag leert Tom nieuwe dingen. Hij beschikt over parate veiligheidskennis én deze blijft hij uitbreiden, want naast zijn werk is hij ook nog eens bezig met de opleiding tot Hoger Veiligheidskundige. “Deze opleiding richt zich op de veiligheid in de voorbereidende fase van een bouwproject. In deze fase ga je al afspraken maken over de veiligheid“ legt Tom uit. Het gaat dus allemaal om het afkaderen van veiligheid.

Op grote projecten lopen vaak ingehuurde veiligheidskundigen én voor deze expertise wordt Haldu Groep steeds vaker gevraagd. “We maken zo een heel mooi 1-2-tje. Want wij leveren de bouwmensen én een veiligheidskundige voor het project”, vertelt Tom enthousiast. “In de toekomst hoop ik mij steeds meer bezig te houden met veiligheid. Zeker wanneer ik mijn opleiding heb afgerond”.

Wil jij jezelf ook blijven ontwikkelen in je baan net zoals Tom? Neem dan eens een kijkje in ons vacatureoverzicht.