Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Even voorstellen: Collega Gosia Szyman

By 04/03/2022juli 24th, 2023No Comments
Home Even voorstellen: Collega Gosia Szyman

Even voorstellen: Collega Gosia Szyman

04/03/2022 | Leestijd: 3 minuten

Onze recruitmentafdeling is sinds afgelopen november verstrekt door nieuwe collega Gosia Szyman. Een enorme welkome versterking, want met onze ambitie om steeds verder uit te breiden op de Europese markt komt Gosia haar enthousiasme als geroepen! Onze kersverse recruiter Gosia is namelijk verantwoordelijk voor het werven van Poolse vakspecialisten. Zo blijft Haldu Groep flink aan de weg timmeren.

Behoeftes Poolse vakspecialisten verschuiven

Haldu Groep beschikt over een divers assortiment aan vacatures in de bouw, techniek én automotive. De moeizame invulling van deze vacatures is helaas een welbekend probleem. “Met mijn vier maanden recruitmentervaring op de teller mag ik mezelf nog een redelijke nieuwkomer in het vak noemen. En er is nu al genoeg uitdaging te halen, want voor zowel de Nederlandse als de Poolse markt blijft het werven van nieuwe collega’s lastig. Polen is de afgelopen jaren steeds welvarender geworden én dit zie je meteen terug in de behoeftes op de arbeidsmarkt”, vertelt Gosia.

Toestroom door Brexit

Waar behoeftes verschuiven, verschuiven markten. En Gosia vertelt dat dit bewezen gunstig kan zijn voor de toestroom Poolse arbeiders naar de Nederlandse markt. “Door de Brexit merken wij dat het Poolse vakpersoneel uit het Verenigd Koninkrijk vertrekt. Zij wijden hierdoor uit naar omringende landen, dus ook naar Nederland. En omdat zij hier de Engelse taal kunnen blijven spreken, heeft Nederland vaak hun voorkeur”, legt Gosia uit. Maar ook als we naar het financiële plaatje gaan kijken, heeft Nederland eerder de voorkeur dan bijvoorbeeld Duitsland. De lonen zijn in Nederland simpelweg hoger.

Dichterbij het gezin

“Toch heb ik gemerkt dat de vele voordelen van werken in Nederland soms niet meer opwegen tegen het dichtbij huis werken. De werkenden in Polen hechten hier naar mijn idee steeds meer waarde aan. Zij willen dichterbij hun gezin zijn”. Dit in combinatie met de steeds stijgende economie in Polen, zorgt er ook voor dat men steeds vaker in Polen blijft werken. “Daarentegen blijft de afweging per vakspecialist steeds persoonlijker worden. Want belastingtechnisch is het voor Poolse ZZP’ers aantrekkelijker om in Nederland te werken. Hier krijg ik de laatste tijd veel vragen over. En zo blijft de markt zich ontwikkelen”, legt Gosia uit.

Toekomstgerichte generaties

“En persoonlijke afwegingen zijn natuurlijk ook leeftijdsgebonden. De jongere generatie in Polen vindt Nederland een fijn land om hun toekomst op te bouwen. Hier leeft men simpelweg veel vrijer. En dit vindt de jeugd volgens mij steeds belangrijker worden”, neemt onze recruiter Gosia aan. De gelijkenis met de oudere generatie is het toekomstgericht denken, want de oudere generatie wil juist hun laatste werkzame jaren in Nederland werken om een mooi pensioen op te bouwen. “Deze generatie heeft daarentegen wel weer moeite met de taal”, zo duikt er volgens Gosia op elk gebied van recruitment weer een uitdaging op.

Ieder persoon is anders, dus ook ieder gesprek is anders

“De gesprekken met de vakmannen vind ik écht het allerleukste aan mijn werk. Ieder heeft zo zijn eigen beweegredenen en afwegingen om voor Haldu Groep te komen werken”. Onze enthousiaste Gosia is dan ook erg goed in contact leggen met hen én spreekt moeiteloos ‘hun taal’. “Ook al moet ik nog veel leren over het recruitmentvak; ik kan wel al precies aanvoelen hoe ik een gesprek moet voeren: kort, krachtig, persoonlijk, uitgebreid. Ieder persoon heeft weer een andere behoefte, dus ook op het gebied van gesprekken voeren”.

“Sowieso wil ik nog veel meer blijven leren op het gebied van recruitment. Maar niet alleen dat; ik wil mezelf ook blijven ontwikkelen als persoon. Daarnaast droom ik vooral ‘simpel’ én wil gewoon gelukkig en gezond blijven met mijn gezin om mij heen. Dat vind ik het allerbelangrijkste!”, sluit onze recruiter Gosia af.

Enthousiast geworden over het recruitmentvak? Neem dan eens een kijkje op ons vacatureoverzicht, want ons recruitmentteam is namelijk op zoek naar nog meer versterking!