Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Even voorstellen: Collega Costin Encea

Home Even voorstellen: Collega Costin Encea

Even voorstellen: Collega Costin Encea

11/05/2022 | Leestijd: 4 minuten

Ontmoet Costin! Hij is onze nieuwe collega op de recruitmentafdeling. Met zijn Roemeense roots vindt en verbindt Costin -je raadt het al- Roemeens vakpersoneel voor Haldu Groep. Nog niet zo heel lang geleden stond onze Roemeense recruiter zelf ook op de steigerplanken met een Haldu-helm op. Inmiddels heeft hij zijn bouwhelm ingeruild voor een headset op kantoor. Door Costin zijn vakkennis, talent voor talen én sympathie zorgt hij ervoor dat steeds meer vakspecialisten de weg naar Haldu Groep vinden.

De bouw: hier hoort Costin!

Ja je leest het goed.. nog niet zo lang geleden stond Costin voor Haldu Groep op de bouw. Hier bouwde hij mee aan een groot woningbouwproject in Roermond. Zijn liefde voor de bouwwereld ontstond al op vroege leeftijd. In Roemenië hielp hij zijn vader mee met klussen in én rondom het huis. Met ‘het echte werk’ begon Costin een aantal jaar geleden in Roemenië. Niets vermoedend ging hij in dienst bij een kennis van de familie als loodgieter. Maar al snel werd duidelijk dat hij veel meer ging doen dan ‘alleen’ het loodgieterswerk. Alle facetten van de bouw kwamen voorbij. Hij wist het zeker: hier wil ik in verder. “In Roemenië bouwen we met één team vanaf nul het gehele project op. Een groot verschil met Nederland waar we specialisten voor verschillende bouwklussen inzetten. Hierdoor vorderen bouwprojecten in Nederland ook sneller. Als je het mij vraagt is Nederland het fijnste land om aan de slag te gaan in de bouw”, vertelt Costin trots.

Hoor ik daar nou een Vlaams accent?

De constructies in Nederland zijn een hele studie op zich. Anders dan in Roemenië. Daarom heeft Costin veel moeten leren voordat hij zich een échte vakman in Nederland voelde. Maar leren zit hem, net als bouwen, al vanaf jongs af aan in het bloed. Want op zevenjarige leeftijd heeft hij tijdens de zomer- en kerstvakantie in België gewoond waar hij de Vlaamse taal vaardig werd. “Hier heb ik bij mijn oom gewoond. Dit was echt schitterend. Ik weet nog goed dat ik toen voor de eerste keer in een vliegtuig stapte” vertelt Costin. In België leerde Costin nieuwe mensen kennen, maar ook een geheel nieuwe cultuur en taal. “Ik leerde de taal door eerst simpele woorden te leren, zoals: eten, slapen, douchen en goede morgen. Al snel was ik verknocht aan de Vlaamse taal. En zo ben ik er steeds beter in geworden”. Het mooie is dat Costin de taal leerde omdat hij simpelweg gefascineerd was door de Vlaamse taal; hij wist toen nog niet hoe waardevol het later voor hem ging worden.

Van de bouw naar kantoor

Een Roemeense vakman, werkzaam in Nederland die ook nog eens de Nederlandse taal beheerst; je kunt je voorstellen dat dit al snel werd opgepikt. Onze andere Roemeense recruiter Pompilia gooide daarom al snel een balletje op. Costin zag dit direct zitten. En zo geschiedde. Op kantoor vindt onze recruiter veel uitdaging in zijn werk. “Je moet alle details over het werken in de bouw en techniek goed kunnen uitleggen. Want niet voor iedereen is het goed te begrijpen. Ook moet je je verhaal kunnen afstemmen op degene die je aan de telefoon hebt. Op een werkdag moet ik dan ook vaak afstemmen, want ik heb veel mensen aan de telefoon”. En onze veelzijdige Costin werft niet alleen Roemeens vakpersoneel, maar ook Pools én Nederlands sprekend personeel. Variatie genoeg dus!

Een bijkomend voordeel van het werken op ons kantoor vindt Costin het leuke team “Als ik ergens niet uitkom, wordt er meteen hulp aangeboden. Ons recruitmenteam is compact, waardoor de lijntjes kort zijn én we elkaar ook goed kennen! En niet alleen hierdoor, maar ook onze kantoorhond Hugo liet mij al snel thuis voelen. Mijn zoontje houdt ook van honden en steeds als ik Hugo zie lopen, denk ik even aan mijn zoon. Een kantoorhond. Ik vind het geweldig!”

Het klinkt cliché, maar het is waar: elke dag leert Costin iets nieuws. En dat ligt voor een groot gedeelte aan de veelzijdigheid van zijn functie. Zo moest hij vandaag nog naar het gemeentehuis samen met een toekomstig werknemer om een BSN aan te vragen. Weer een ervaring rijker! “En omdat ik Roemeens en Nederlands spreek, ben ik vorige week mee geweest met een collega naar de huisvesting. Zo kan ik zorgen voor een goed verhaal voor beide kanten”, vertelt Costin. En met zijn talentalent zal dit vast niet de laatste keer zijn geweest dat hij is ingevlogen voor dit soort zaken. Waar Costin zijn collega’s kan helpen, doet hij dit met alle liefde!

Inleven in de doelgroep

“Binnen Haldu Groep doen we wat we beloven. Wat we op papier hebben afgesproken, gebeurt ook daadwerkelijk”. Dit maakt het communiceren met het vakpersoneel ook erg prettig vertelt Costin. Eerlijkheid is namelijk wat de doelgroep wil. Ook weet Costin als geen ander dat het moeilijk kan zijn om een leven op te starten in Nederland. “Hier help ik dan ook graag bij!”, zegt Costin gemeend. De Roemeense en Nederlandse cultuur verschilt simpelweg veel van elkaar. Dit heeft onze recruiter dan ook zelf ondervonden. Hij kent alle twee de culturen goed en juist daarom kan hij nieuwe Roemeense vakspecialisten een goede uitleg geven over wat hen mogelijk te wachten staat!

De toekomst

“Ik heb twee plannen: plan A en B. Een toekomst opbouwen met mijn gezin in Nederland óf samen met mijn gezin de toekomst opbouwen in Roemenië én hopelijk vanuit hier verder kunnen bouwen aan de toestroom vakpersoneel voor Haldu Groep. Sowieso zou ik ooit eigen ondernemer willen zijn; dat is echt mijn ultieme droom”, vertelt Costin ambitieus.

Costin is dankbaar voor het vertrouwen dat Haldu Groep hem gegeven heeft. Van timmerman naar recruiter. Een erg mooie stap Costin!

Enthousiast geworden over werken op ons kantoor in Groesbeek? Neem dan eens een kijkje op ons vacature-overzicht, wij zijn namelijk op zoek naar nog meer versterking!