Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Een veilige opstap richting de vakantie

By 10/07/2023juli 24th, 2023No Comments
Home Een veilige opstap richting de vakantie

Een veilige opstap richting de vakantie

10/07/2023 | Leestijd: 3 minuten

Het is nog enkele dagen doorbijten en dan staat de vakantie voor de deur. Voordat we allemaal van de vakantie gaan genieten, willen wij toch nog even jullie aandacht vragen voor een stukje veiligheid, zodat we allemaal in goede gezondheid van een welverdiende vakantie kunnen gaan genieten.
Deze keer willen wij de focus leggen op een top 5 risico in de bouw: Vallen van hoogte. Het woord hoogte doet, om in vakantietermen te blijven, natuurlijk denken aan prachtige uitzichten vanuit de bergen in Oostenrijk of vergezichten vanaf rotspartijen aan de Italiaanse kust.

Natuurlijk komen dergelijke hoogtes in de bouw (gelukkig) niet voor. Bovendien nemen we in de bouw al de nodige maatregelen om te voorkomen dat we van hoogte vallen. Het begrip hoogte krijgt echter een andere dimensie als we bedenken dat ruim ¾ van alle ongevallen waarbij sprake is van een val van hoogte plaatsvindt onder de 2,5 meter. In bijna de helft van deze gevallen is er sprake van het gebruik van een ladder, trap of opstapje.

Een val van hoogte onder de 2.5 meter klinkt misschien niet heel ernstig, maar leidt vaak wel tot letsel en verzuim.

Wees alert op risico’s van vallen en struikelen
Om de risico’s op vallen en struikelen zoveel mogelijk te voorkomen kun je zelf al een aantal maatregelen treffen voordat je aan de slag gaat. Check bijvoorbeeld iedere keer voor aanvang van de werkzaamheden of er een risico is op vallen en struikelen. Beperk werkzaamheden op hoogte zoveel als mogelijk en kijk of er alternatieven zijn. Een opgeruimde werkplek helpt bij het voorkomen van val- en struikelgevaar.

Scherm gevaarlijke plekken af
Zorg altijd, in overleg met opdrachtgever, voor een goede afscherming van werkplekken waar valgevaar kan voorkomen. Denk hierbij aan het plaatsen van randbeveiliging, het markeren van gevaarlijke plekken of het afdekken van sparingen in vloeren. Kom je werkplekken tegen waarbij onvoldoende maatregelen zijn genomen om valgevaar te voorkomen, meldt dit dan direct bij jouw leidinggevende.

Neem maatregelen om risico’s te beperken
Controleer voor gebruik van klimmaterialen zoals trappen, ladders en steigers, altijd of de materialen in goede staat zijn en de materialen gekeurd zijn. Zorg er in overleg met je leidinggevende voor dat je de juiste klimmaterialen voor jouw werkzaamheden gebruikt, en gebruik de klimmaterialen zoals voorgeschreven.

Haldu Groep besteed veel aandacht aan het onderhouden en keuren van klimmaterialen. Ben je in het bezit van klimmaterialen en constateer je dat er gebreken aan zijn, neem dan altijd direct contact met ons op.

Mocht je ondanks getroffen maatregelen twijfelen aan de veiligheid, meld dit dan direct bij je leidinggevende of neem contact op met Haldu Groep. Ook als je meer informatie wilt over het veilig werken op hoogte, neem gerust contact op.

Rest mij een ieder alvast een hele fijne vakantie te wensen.

Tom van Alfen
Safety Manager Haldu Groep