Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

De juiste werkmentaliteit? Misschien nog wel belangrijker dan technisch vakmanschap

Home De juiste werkmentaliteit? Misschien nog wel belangrijker dan technisch vakmanschap

De juiste werkmentaliteit? Misschien nog wel belangrijker dan technisch vakmanschap

25/10/2023 | Leestijd: 4 minuten

Momenteel wordt de druk vanuit alle hoeken in de bouwsector opgevoerd. De Engelsen noemen dat ‘a perfect storm’. Ofwel: alles komt tegelijk. Het wordt lastiger om goed bouwpersoneel te vinden én te binden. Tel daarbij op dat we domweg geen regering hebben die kan handelen, en de ‘perfect storm’ dient zich aan. Okay, de projecten gaan de komende tijd loskomen, en daar zijn we heel blij mee, maar voor de wat langere termijn ben ik er niet geheel gerust op.

Ratrace met irreële salariseisen
Een uitdaging die ik er graag uit licht, is de immer slinkende poule aan goede vakmensen. U weet het: Haldu Groep heeft een behoorlijk aantal Nederlandse vakkrachten, maar het overgrote deel van onze vakmensen werven we in het buitenland. We zien dat de eisen die deze buitenlandse bouwvakkers stellen steeds hoger worden. Er is een soort ratrace gaande met irreële salariseisen. En als we daar niet aan voldoen, dan zijn er genoeg andere kapers op de kust die deze vakmensen lokken met voordeeltjes die zij op de lange termijn niet kunnen waarmaken. En de lange termijn is precies waar Haldu Groep voor staat, zowel in relatie tot onze vakmensen alsook onze hooggewaardeerde opdrachtgevers. We gaan hierin dus niet mee en houden vast aan onze lijn voor de lange termijn.

De juiste mentaliteit maakt het échte verschil
Haldu Groep ziet zich in toenemende mate gesteld voor de uitdaging om elke buitenlandse vakman niet alleen diepgaand te testen op vakmanschap en ervaring, maar misschien nog wel meer op mentaliteit. Sterker nog, die tests voeren we momenteel al grondig uit. Dit betekent wellicht dat we afscheid nemen van bepaalde vakkrachten, maar tegelijkertijd de échte toppers overhouden. We maken dus van de nood een hele sterke deugd! Over mentaliteit gesproken: om mij heen zie ik scheurtjes ontstaan in de oeroude Hollandse werkmentaliteit van doordouwen en doorklauwen tot de klus is geklaard. Ook dit nemen we mee in ons strenge selectieproces voor vakmensen: de juiste mentaliteit om door te gaan waar anderen afhaken. Neem deeltijdwerken, dat past niet in onze branche, dat werkt gewoon niet. Misschien ben ik ouderwets, maar uitrusten doe je op zaterdag en zondag! Zo las ik het interview met de PSV-middenvelder Joey Veerman die zich beklaagt over zijn nachtrust nu er een baby is. Bouwvakkers zouden zeggen: kom maar eens een dagje de bouw in!

Totale ineenstorting van nieuwbouw van huizen
Waar ik mij ook over verbaas is de totale ineenstorting van de nieuwbouw van huizen. Het aantal woningen dat in ons land in de komende jaren wordt gebouwd, zal nog lager uitvallen dan eerder gedacht, aldus het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB). Dit jaar zullen er in Nederland zo’n 6,5% minder nieuwbouwwoningen worden opgeleverd in vergelijking met 2022. Volgend jaar volgt een afname met nog eens circa 8%, aldus het EIB. Als hoofdschuldige wordt de gestegen rente aangewezen. Maar was die juist niet bedoeld om de inflatie in te tomen? Wat we ook hier missen is de juiste mentaliteit. Daar bedoel ik mee: creatief worden met nieuwbouw en hypotheken om ook de jongste generaties de kans te geven op een eigen huis. Om mij heen zie ik daartoe geen enkel initiatief.

FNV Bouw slaat de plank mis
Tot slot dit. Onlangs las ik het bericht dat FNV Bouw minder onderaannemers en een verbod op uitzendkrachten wil ‘zolang er nog zoveel louche bureautjes zijn’. Bouwprojecten met tien onderaannemers zijn geen uitzondering, constateert het immer alwetende FNV Bouw. Of, zoals zij het zelf dreigend zeggen: ‘Op de bouwplaats lopen soms mensen rond van wie niemand weet wie hen heeft ingehuurd.’ Over zo’n bericht kan ik mij opwinden, want het is gewoon niet waar gezien vanuit het perspectief van Haldu. We zijn 100% gecertificeerd en van elke vakman die wij uitzenden is tot achter de komma op papier helder wie daarvoor verantwoordelijk is. Ik zou tegen FNV Bouw willen zeggen: ga eens kijken op een willekeurige basis- of middelbare school en tel de vaste docenten en de ingeleende docenten. Daar zullen jullie écht van opkijken! Dit soort berichtgeving doet geen recht aan de correcte wijze waarop Haldu haar zaken regelt, vóór onze vakmensen en vóór onze opdrachtgevers.

Niet harder maar slimmer werken
In de bouw moeten we met steeds minder mensen steeds meer werk zien te klaren. De vergrijzing begint echt zijn tol te eisen. Dat betekent dat we niet harder maar slimmer moeten werken. En slimmer werken begint gewoon met de mentaliteit om elke dag het beste uit je bouwwerk te halen. Dat soort types zijn dun gezaaid, maar we zoeken en werven net zolang totdat we hen aan ons (en dus úw projecten!) gebonden hebben!

Danny van Hal