Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

De beste bouwstenen voor 2023 en 2024? Positiviteit!

By 22/09/2023februari 5th, 2024No Comments
Home De beste bouwstenen voor 2023 en 2024? Positiviteit!

De beste bouwstenen voor 2023 en 2024? Positiviteit!

22/09/2023 | Leestijd: 3 minuten

De bouwvak zit er alweer lang en breed op! Het is inmiddels september en één ding weet ik zeker: het wordt een superdrukke eindsprint voor het jaar 2023. Niet alleen hebben we bij Haldu een goed gevulde orderportefeuille met 100% gegarandeerd werk; ook de nieuwe aanvragen komen in hoog tempo binnen. Knelpunt is en blijft het vinden en aan ons binden van de goede vakmensen, uit Nederland én uit het buitenland. Kortom, werk genoeg, met vacatures die écht op de korte termijn invulling vereisen. Ik voorzie al met al een ouderwets drukke run naar de kerst. Overigens, in eerdere columns voorspelde ik een behoorlijke windstilte aan werk bij de start van 2024. Nu ben ik optimistischer gestemd. Als die dip er al komt voorzie ik die op z’n vroegst voor de tweede helft van 2024.

Sombere berichten niet nodig
Voor de Cobouw waren de cijfers van het CBS over de huidige werkvoorraad van aannemers onlangs aanleiding te openen met somber gestemde koppen over een teruglopende werkvoorraad. Kijk je verder dan deze koppen en verdiep je je écht in de cijfers, dan zie je dat uiteindelijk de werkvoorraad van 12,8 maanden terugzakt naar 12,5 maanden. Dan heb je het dus slechts over een vermindering van 9 dagen. Dit is geen fake news. Dan zeg ik u: waarom die sombere headlines? Die negativiteit is niet nodig en geeft de markt een verkeerd beeld mee. Zonde en niet nodig. Aan de andere kant; het toont wel aan hoe nerveus er naar de markt wordt gekeken. Dan zeg ik: wees blíj dat we 12,5 maanden werkvoorraad hebben! Die positieve houding die ik hier aanneem, en terecht, proef ik ook bij alle partijen om mij heen in de sector.

Instroom blijft een issue
Aan de andere kant: Cobouw heeft weer wel gelijk als zij stelt dat de echte pijn bij de aannemers zit in het feit dat zij niet kunnen groeien door het teruglopende aanbod aan vakbekwame medewerkers. Haldu herkent dit. Okay, de instroom van leerlingen in de bouw groeit enigszins, maar voordat een piepjonge instromer als echte vakman inzetbaar is op een steiger ben je zo vijf jaar verder. Daar kunnen we niet op wachten. Dus zit Haldugroep niet stil als het gaat om werving en selectie. Onze keuze ooit om zwaar in te zetten op buitenlandse vakkrachten geeft ons een bijna niet in te lopen voorsprong. Maar we rusten niet op onze lauweren. Neem ons recruitment team, dit hebben we vergroot van vier naar zeven keihard werkende professionals, bijna een verdubbeling! Ook investeren we flink in onze nieuwe strategie, zowel fysiek in recruiters alsook een zware inzet online met pakkende campagnes.

Nog meer grip op kwaliteitsketen
We werken, en dat is bekend, veel met bureaus in het buitenland. Nu is onze koers die methode iets te minderen en in die landen zelf ons nieuwe vakkrachten te vinden en binnen te halen. Daarmee krijgen we nog meer kwaliteitsgrip op de hele keten van werving en selectie, een belangrijk signaal naar onze terecht veeleisende opdrachtgevers. Mijn stemadvies? Stem opbouwend De rest van 2023? Dat zie ik, zoals gezegd, zeer positief in. Voor alle grote en geplande projecten gaat momenteel letterlijk de schop in de grond. En dat vele werk duurt nog wel even. Daarom hoop ik dat alle geledingen in de kolom elkaar (opnieuw) vinden in alle positiviteit. En vergeet niet: we krijgen in november verkiezingen met dit keer een bijna compleet nieuw speelveld met partijen, programma’s en professionals.

Ik ga u hier geen stemadvies geven, maar durf wel te zeggen: stem opbouwend!

Danny van Hal

“Waarom die sombere headlines? Die negativiteit is niet nodig en geeft de markt een verkeerd beeld mee. Zonde en niet nodig.”