De arbeidsinspectie is heel nuttig. Maar wat ze nu schrijven over arbeidsmigranten?
23/05/2022 | Leestijd: 3 minuten
De Arbeidsinspectie doet goed werk. Ik heb deze instantie hoog zitten. Samen met hen strijden we schouder-aan-schouder voor veiligere arbeidsomstandigheden op de bouw. Goed nieuws is dat recente cijfers aantonen dat die inzet op veiligheid terug te vinden is in een daling van het aantal incidenten. Wel verbaasde het mij dat de Arbeidsinspectie onlangs een opvallend signaal gaf in haar jaarverslag. De strekking? Nederland zou er goed aan doen minder arbeidsmigranten aan te trekken. U begrijpt: dit bericht bracht mij direct op het puntje van mijn stoel!
Het fundament onder onze bouwambities? Arbeidsmigranten
Het was een opvallende boodschap van de Arbeidsinspectie in een tijd waarin het vele werk in de bouw überhaupt onder een enorme druk staat door de overspannen arbeidsmarkt. Ik verzeker u met klem: met minder arbeidsmigranten lukt het nóg minder om al onze ambities te realiseren. Niet alleen in de bouw, maar ook op het vlak van de energietransitie en de verduurzaming van de bouw. Deze super vaklieden minder laten overkomen voor werk in Nederland? De instroom van Nederlandse vakmensen op bouw- en techniekopleidingen gaat dit nooit compenseren. Het recente rapport van het Techniekpact over de almaar afkalvende instroom van Nederlands techniektalent geeft weinig hoop voor de toekomst.
Grotere ambities, minder resultaat. Hoe kan dat Tweede Kamer?
Een grote spaak in het wiel bij de realisatie van de bouw van veel meer woningen is nog steeds stikstof. Tot nu toe is de snelheidsverlaging de enige maatregel die stikstofruimte aan de stikstofbank had toegevoegd. De rechter in Haarlem oordeelde begin mei dat de verlaging van de maximumsnelheid op de snelweg van 130 naar 100 kilometer per uur niet meer ingezet kan worden om elders meer stikstof te kunnen uitstoten, het maken van zogeheten stikstofruimte. Die conclusies brengen de hoge woningbouwambities van het kabinet nu in de problemen. Daardoor konden overheden groen licht geven voor slechts zo’n 33.000 woningen. Wow, 33.000 woningen! Daarmee is de toekomst van de vergunningen voor tienduizenden woningen onzeker geworden. Ik denk dat minister Hugo de Jonge met zijn ambitieuze bouwplannen dit bericht met gemengde gevoelens ontving. De minister zet dus hoger in dan ooit en we gaan lager uitkomen dan ooit? Als ik een zetel had in de Tweede Kamer zou ik hier dus Kamervragen over stellen. Wie in Politiek Den Haag pakt die handschoen voor mij op? De nog niet bestaande Partij van de Arbeidsmigranten? Ai, PvdA, een ongelukkig toeval, die afkorting.
Wij betalen de kosten, niet de samenleving
Daarnaast schrijft de Arbeidsinspectie in haar jaarverslag dat werkgevers en uitzendbureaus over het algemeen profiteren van de arbeidsmigranten, maar dat de samenleving voor de kosten opdraait. Dit vind ik een vreemde opmerking. En eigenlijk steekt mij die. Over elk gewerkt uur door een arbeidsmigrant dragen wij netjes alle vereiste premies af, net als voor een Nederlandse vakman. En al die premies gaan linea recta de Nederlandse schatkist in. Dus ik begrijp niet goed waarom de Nederlandse samenleving voor de kosten opdraait. Vooralsnog, en dat kan ik u verzekeren, zijn het vooral de uitzendbureaus zoals Haldu Groep die eerst zelf heel veel kosten moeten maken om überhaupt een arbeidsmigrant te werven, hierheen te halen en netjes te huisvesten. Die kosten gaan pittig voor de baat uit, en de enige die daarvoor opdraait is Haldu Groep. En nog even over de veiligheid waarmee ik deze column begon: arbeidsmigranten zijn niet meer dan gemiddeld vertegenwoordigd in de statistieken als het gaat om veroorzakers van onveilige situaties en incidenten op bouwplaatsen. Kortom, het bericht van de Arbeidsinspectie wekt bij mij heel veel verbazing.
Tijd om door te pakken
Zie ik ook lichtpuntjes? Zeker! Corona is geen issue meer en alle bouwbeperkende maatregelen zijn nu van de baan. Ik kan niets zeggen over een nieuwe herfstgolf, maar ook in dat geval is ons beloofd: nooit meer een lockdown. Dat betekent dat we nu lekker met z’n allen in de bouw kunnen doorpakken tot de bouwvak. Daarna zien we wel weer verder.
“Wij draaien niet voor hen op, zij houden óns draaiende!”
Ik nodig Hugo de Jonge en de Arbeidsinspectie uit voor een dagje meelopen op de bouw. Dan zien ze met eigen ogen onze maximale inzet op veiligheid, een goede behandeling van onze arbeidsmigranten én dat in onze financiële verantwoording elke euro afdracht netjes is geregeld. Kortom, de maatschappij draait niet op voor de nadelen van onze arbeidsmigranten zoals de Arbeidsinspectie zegt. Het is bijna een belediging voor deze toppers die huis en haard verlaten om hier te komen werken. Wij draaien niet voor hen op, zij houden óns draaiende!
Danny van Hal