Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: Oproep aan nieuwe regering

By 13/12/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Column: Oproep aan nieuwe regering

Column: Oproep aan nieuwe regering

13/12/2021 | Leestijd: 3 minuten

Goed nieuws is dat Haldu het aantal vakmensen dat de sprong naar Nederland durft te wagen ziet stijgen. Het lijkt er voorzichtig op dat de arbeidsmigratie uit landen als Polen, Bulgarije en Roemenië weer op gang komt. De oorzaak? Het blijft gissen. Wellicht draagt de gestegen vaccinatiegraad hieraan bij. Ook kunnen er voor onze buitenlandse vakmensen economische redenen aan ten grondslag liggen om toch weer naar Nederland te komen.

In ieder geval lijkt het erop dat de voor ons zo belangrijke buitenlandse vakmensen zich veilig genoeg voelen om weer ‘onze kant’ op te komen, én dus naar uw bouwwerk. Een compliment waard aan onze recruiters die ver van huis alles-op-alles zetten om de beste buitenlandse vakmensen naar Nederland te halen. Uiteraard maak ik mij momenteel wel wat zorgen over de Europese coronakaart die weer gevaarlijk begint te verkleuren. Het kwartje kan zo weer de andere kant op vallen.

Nieuwe markten verkennen

U weet dat Haldu op grote en mooie projecten mag werken zoals de bouw van de immens grote Nieuwe Sluis in Terneuzen. Minder bekend zijn onze soms wat afwijkende projecten. Neem het Peppa Pig World project in Westfield Mall of the Netherlands in Leidschendam, een mega winkelcentrum. Peppa Pig is een onder kinderen razend populaire cartoonfiguur. Hier monteren onze mensen op een Ikeaachtige manier allerlei speeltoestellen zoals glijbanen. Een prima job voor wie een beetje handig is. Dit doen zij ’s avonds en ’s nachts omdat uiteraard overdag de winkels open moeten blijven voor de consumenten. Ook op dit soort projecten wordt Haldu langzamerhand een specialistische partner. Waarbij wij dus in een consumentenomgeving werken en goed omgaan met alle regels die daarbij horen, zoals minimaal overlast veroorzaken.

Ook actief op schoonmaakmarkt

Of neem onze recente inzet op een voor Haldu Groep nieuwe markt: schoonmakers. Dit gaan we nu bijvoorbeeld doen voor een hotel. Hiermee toont Haldu Groep aan dat we ook buiten de ons geëigende paden kijken naar uitbreiding. Het mes snijdt hier aan twee kanten. Want als onze nieuwe inzet op vakmensen voor schoonmaak doorzet, nodigen we de partners van onze buitenlandse vakmensen uit om voor dit werk ook naar Nederland te komen. Dit draagt naar verwachting bij aan het sociaal goed settelen van onze buitenlandse vakmensen in Nederland. Zij zijn hier dan niet meer alleen, maar samen met hun partner. Deze diversificatie is een duidelijke lange termijnvisie van Haldu Groep.

Oproep aan de regering: zet grenzen verder open

Iets anders: met verbazing kijk ik naar het taaie formatieproces in Den Haag. Als ik zo zou ondernemen zoals zij formatteren, dan zou onze af te dragen winstbelasting al rap dalen naar 0 euro. U weet dat de politici zich hebben voorgenomen om het nieuwe regeerakkoord niet meer dicht te timmeren met heel veel papier, maar dit te beperken tot enkele overzichtelijk geschreven A4’tjes. Op zich een prima idee en daar heb ik al direct een urgent actiepunt voor dat met stip een plek bovenaan verdient. De weg om vakmensen van búiten de EU naar Nederland te halen, is met hindernissen geplaveid. We weten dat er bijvoorbeeld in Oekraïne een stuwmeer aan goede vakmensen is, en ook op de Balkan zouden we graag werven en selecteren. Maar de taaie regels in Nederland verhinderen ons om dit arsenaal te benutten. De procedures duren simpelweg veel te lang en hebben een lage kans van slagen. Hoezo slagvaardig Nederland?

Duitsland durft wel

Kijk ik naar Duitsland, dan gaan ze daar compleet anders mee om. Daar krijg je moeiteloos een tewerkstellingsvergunning voor mensen uit bijvoorbeeld Azië, dus van buiten de EU. Daardoor hebben zij veel minder krapte op de arbeidsmarkt, ook in de bouw. Daar kijk ik een beetje jaloers naar. Ik pleit ervoor dat onze nieuwe regering dit Duitse model overneemt. Kan iemand in Den Haag deze column even aan de formateur laten zien?

Nieuwe kansen blijven benutten is ons devies!

De gure herfst is ingetreden en met de hoge energieprijzen wens ik iedereen een niet alte koude winter. Ondertussen werkt Haldu Groep door. Op steigers, in autogarages en nu dus ook in de schoonmaak en snelle montage in bijvoorbeeld een retailomgeving. Rond blijven kijken en nieuwe kansen blijven benutten is ons devies! Ik hoop voor u ook.

Danny van Hal