Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: Mag het voortaan weer over de inhoud gaan?

By 04/09/2018juli 24th, 2023No Comments
Home Column: Mag het voortaan weer over de inhoud gaan?

Column: Mag het voortaan weer over de inhoud gaan?

04/09/2018 | Leestijd: 4 minuten

Mag het voortaan weer over de inhoud gaan? En met ‘voortaan’ bedoel ik nadat u éérst van een heerlijke vakantie heeft genoten!

Terwijl ik deze column schrijf, zit onze minister-president Mark Rutte in het vliegtuig naar Washington voor een meet & greet met cowboy Donald Trump. Als je Googelt op dit item, krijg je geen berichten over de inhoud van deze meeting, maar veel meer een stortvloed van artikelen die Rutte adviseren hoe hij zich moet gedragen tegenover Trump.

De beruchte, dominante handdruk van Trump komt in allerlei filmpjes voorbij. Vooral columnisten adviseren Mark Rutte ongevraagd over hoe hij dit dwingende gebaar moet zien te pareren. Ook lees ik adviezen zoals: “Mark, wees geen schoothondje bij Trump.” Ik ben de eerste om toe t geven dat lichaamstaal in onze zakelijke communicatie het leeuwendeel uitmaakt van de dialoog.

Natuurlijk, ik probeer ook altijd alert te zijn op de lichaamstaal van mijn gesprekspartner. Maar graag houd ik hier een vurig pleidooi voor meer aandacht voor de inhoud. En als het om de inhoud gaat, dan gaat het om het feit dat wij met € 300 miljard de derde investeerder in zijn land zijn, en niet slechts een mak kalf die hij met zijn lasso kan bedwingen. Wij weten echt wel wat het inhoudt als het over de inhoud gaat. Geen schoothondje dus, maar een land met inhoud dat zelf ook gewend is om een stevige hand te geven. Hands up voor Nederland dus.

Het gaat voortaan om wat er wérkelijk gebeurt

Ik geef u een voorbeeld in relatie tot het eveneens actuele WK. We doen niet mee. Maar bijzonder interessant dit keer is de officiële invoering van de videoscheidsrechter, ofwel VAR (Video Assistant Referee). Dit is een official die de scheidsrechter in het veld assisteert en op diens verzoek beslissingen opnieuw beoordeelt met behulp van camerabeelden. De videoscheidsrechter is een volledig gekwalificeerde scheidsrechter. Deze nieuwe functionaris juich ik van harte toe in het voetbal.

Hij of zij gaat eindelijk een eind maken aan al die quasi-boze, non-verbale en verbale schermutselingen in het veld tussen verongelijkte spelers en de scheidsrechter. Al die handgebaren, boze blikken naar de scheids en vergeefs ten hemel geheven armen kunnen naar de coulissen in het voetbaltheater. De videobeelden geven voortaan een eerlijk en klip en klaar beeld van wat er wérkelijk gebeurde in het veld.

Bij het tennis allang ingevoerd, onder andere gestimuleerd door de ‘onredelijke’ scheldpartijen van John McEnroe. Weet u nog? “That ball was in!” Ik zie nu al dat er minder wordt gemekkerd in het veld. Kortom, focus op de essentie van het spel, of om in de woorden van wijlen Ernst Happel te spreken: “kein Keloel, Fussbal spielen.”

De onbetrouwbare overheid is ‘uit vorm’

En over ‘Keloel’ gesproken; de door mij genoemde VAR deed mij denken aan die ándere VAR: de verklaring van zelfstandigheid in de arbeidsrelatie met ZZP’ers. Minister Wiebes kwam met de wet DBA. Door de wet DBA zijn opdrachtgevers verantwoordelijk gemaakt voor de fiscale gevolgen van hun arbeidsrelatie met een ZZP’ers. Het werd gebracht als een aardverschuiving. Verleden week werd duidelijk dat de overheid, die geloofwaardig moet zijn, zo leren wij altijd, inmiddels 0,0 heeft gehandhaafd op de wet DBA. Zelfs niet bij bedrijven waarbij het flagrant duidelijk was dat zij op basis van schijnconstructies werken met ‘ZZP’ers’.

Wat is hiervan het signaal vanuit de overheid? Ik vertel het u: we maken de ondernemers en ZZP’ers ‘voor de vorm’ bang met de wet DBA, maar controleren niet op de inhoud. Een slechte zaak, want het dwarsboomt het echte zelfstandig ondernemerschap in Nederland. Slecht voor de ‘goede’ ZZP’ers die hun zaakjes wél netjes op orde hebben, maar ook slecht voor de schijnzelfstandigheden die het predicaat zelfstandig ondernemer eigenlijk niet mogen dragen. Maar de overheid verzuimt om op de inhoud te checken. Veel ‘Keloel’ dus weer en geen daden. En we weten niet waar wij aan toe zijn.

De inhoud wordt altijd bewezen, vroeg of laat

Nu de economie op volle toeren draait, is elkaar beoordelen op de inhoud en niet alleen op de buitenkant urgenter dan ooit. Want als de druk op de markt hoog is, hebben we niets aan loze beloften voor de vorm, maar hebben we hard bewijs nodig op de inhoud.

Jarenlang heb ik gehamerd op het belang van meer aandacht voor een hogere instroom van vaklieden. Haldu Groep voegde de daad bij het woord en verlegde de focus onder meer naar de instroom van vaklieden uit de Oost-Europese landen. En met succes. Deze week hoorde ik op de autoradio dat het grote werk voor de Aanpak Ring Zuid rondom Groningen in het gedrang komt door een gebrek aan vakmensen. En dan heb ik het met u toch al een aantal keren gehad over de noodzaak van samen opleiden, toch? Zullen we samen aan die woorden nu eindelijk ook eens inhoud geven?

Waar gaat het alweer om in uw leven?

De moraal van mijn verhaal? De kracht van werken op de inhoud is dé trend voor de komende tijd. Dus beloftes nakomen, doen wat je zegt wat je gaat doen. Zonder opsmuk, zonder gebakken lucht. Deze overdenking geef ik graag iedereen mee. Een periode van ontspanning waarvoor door iedereen in de bouwbranche ongelofelijk hard is gewerkt. De boog kan ontspannen, de druk van de ketel. Tijd om ook te reflecteren waar het ook alweer om gaat in uw leven. Inderdaad, de inhoud!

En met al die mooie zomerse dagen die al achter ons liggen, wens ik u graag een heerlijke vakantie toe en hoop u weer te zien en te spreken in de volgende Bouwen in het Oosten. Geen uitspraak voor de vorm, maar een die ik inhoudelijk volledig meen!