Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: Let op de crisis na de crisis

By 01/07/2020februari 5th, 2024No Comments
Home Column: Let op de crisis na de crisis

Column: Let op de crisis na de crisis

01/07/2020 | Leestijd: 3 minuten

Terwijl ik dit schrijf, zitten we in het hart van de Coronacrisis. In plaats van een eenduidige lockdown hebben we nu te maken met een verlichting op basis van een ingewikkeld web van allerlei hele en halve maatregelen. De verwarring is groot en deze nieuwe fase maakt het leven er niet eenvoudiger op. Des te meer respect heb ik voor onze vaklieden die met inachtneming van alle maatregelen van het RIVM door blijven werken; ook nu alles niet meer zo overzichtelijk en ook niet altijd logisch is.

Let op: de materialencrisis komt eraan

De kunst in een crisis is om óver die crisis heen naar de toekomst te kijken. Da’s lastig, want de crisis zelf slokt al je aandacht op. Toch dwing ik mijzelf daartoe, niet alleen in het belang van Haldu Groep, maar van de hele uitzend- en bouwsector. Ik voorspel u dat als de Coronacrisis is geluwd, misschien in het najaar, er zich een materialencrisis kan voordoen. De toeleverende industrie draait nu niet of op halve kracht en de tekorten aan bouwmaterialen openbaren zich in alle hevigheid in het najaar, vrees ik. We hebben dan weer meer werk én de vakmensen, maar wellicht niet de materialen. Ik geef het u maar mee als snel naderend pijnpunt in uw planning. Ik pleit ervoor dat alle betrokken partijen deze bottleneck proberen te voorkomen en elkaar niet als concurrenten zien, maar als collega’s. Alleen ga je misschien sneller, maar samen kom je verder.

Meer regie op naar voren halen van projecten

In de media, en bij aannemers en ook bij de overheid, bespeur ik veel animo om projecten naar voren te halen. Bedoeld om de werkportefeuilles tijdens corona gevuld te houden zoals infrastructurele projecten. Ik vind dat prachtig en juich dat toe. Wel merk ik dat er regelmatig tegenstrijdige berichtgeving is over het naar voren halen van projecten. Daar zou meer eenduidige regie in mogen plaatsvinden zodat wij de capaciteit van onze vakmensen daar precies op kunnen instellen en niet voortdurend in een start-stopsituatie terechtkomen. Overigens, infrastructurele projecten zijn door alle processen en procedures niet zomaar te versnellen. Wel lukt dit veel beter met bijvoorbeeld woningrenovatie en circulaire bouwprojecten. Ik geef het de betrokken beslissers maar mee als gedachte. Werk is werk.

PFAS en stikstof vergeten?

No, no… We weten allemaal dat de overheid een ijzeren geheugen heeft. De PFAS- en stikstofcrisis zijn door Covid-19 razendsnel en ook wel stilletjes van het mediatoneel verdrongen. Maar ik garandeer u dat de overheid ons hiermee opnieuw confronteert als de aandacht voor de Coronacrisis wijkt. Er kan dus snel een nieuwe crisis komen na deze crisis. Als uitzend- en bouwsector moeten we daar een antwoord op hebben.

Het draait om de details

Tot slot: ik laat momenteel mijn huis verbouwen. Als opdrachtgever voor die privéverbouwing bevind ik mijzelf nu min of meer in dezelfde positie als de bouwbedrijven die Haldu Groep werk geven. Elke dag ga ik kijken naar de voortgang en ik merk dat ik daarbij enorm goed op de details let. Logisch, want die verbouwing betaal ik zelf. Voor mij een eyeopener richting onze opdrachtgevers. Ook zij letten op de details in het werk van onze vakmensen. Zoals niet alleen hun werk professioneel doen, maar ook op tijd komen en de bouwplek altijd netjes achterlaten. Ook in een crisis, of juist dan nog veel meer, gaat het uiteindelijk om de details waar je een vakman of uitzendbureau op beoordeelt. Natuurlijk wist ik dat wel, maar ineens trof het mij vanuit mijn positie als opdrachtgever. Een onverwachte boost voor mijn inleving in onze gewaardeerde klanten!