Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: Koning Winter kreeg ons van de steiger

By 20/02/2021juli 24th, 2023No Comments
Home Column: Koning Winter kreeg ons van de steiger

Column: Koning Winter kreeg ons van de steiger

20/02/2021 | Leestijd: 3 minuten

Elk jaar houden wij in onze begroting standaard rekening met één week slecht weer. Jarenlang bleek dit een soort formaliteit en uitgerekend voor 2021 skipten we die week uit onze begroting. Immers, we worden al jarenlang verwend met zacht weer. Totdat Koning Winter onlangs onverbiddelijk toesloeg…

Maar liefst zeven werkdagen gingen er bij Haldu Groep door vorstverlet verloren. Veel projecten lagen acuut stil en we hadden in deze periode gemiddeld 200 medewerkers in vorstverlet. Terwijl corona ons ook al ruim een jaar in haar greep houdt, met voor 2021 sowieso een uitdagende planning. Een dubbele uitdaging dus.

Keuze voor veiligheid

Hoewel er veel tijdsdruk op projecten ligt, zoals het Nieuwe Sluis project in Terneuzen, hebben we toch besloten de meest verantwoorde keuze te maken: die voor de veiligheid van onze vakmensen. In deze periode stonden we continu in overleg met onze opdrachtgevers en nu beoordelen we samen met hen hoe we de opgelopen achterstand kunnen inhalen. En dát is weer gecompliceerd, omdat je bij het opschalen met mensen uiteraard de 1,5 meter afstand op een project moet waarborgen. Zo zie je maar: we leven in een strak georganiseerd land, maar een stevige winter plus een pandemie gooit uiteindelijk toch ons hele systeem plat. Weer eens iets anders dan de blaadjes op de rails! In ieder geval bewaarde Haldu Groep haar rust, hebben we intensief geschakeld voor oplossingen en kijken we samen met onze opdrachtgevers weer vooruit.

Compliment voor onze werkcoaches

Een belangrijke rol in deze onverwachte wintercrisis was weggelegd voor onze werkcoaches. Onze vaklieden kunnen altijd bij hen terecht met al hun vragen. En terwijl de accountmanagers en directie van Haldu Groep overlegden met de opdrachtgevers, hielden onze onmisbare werkcoaches de lijnen open naar onze gewaardeerde vaklieden met antwoord op al hun vragen. Ook werkten zij voor onze vakmensen de hele papierwinkel weg die er komt kijken als je je medewerkers voor vorstverlet aanmeldt. Een compliment voor hun inzet.

Goede lessen geleerd

Ik weet niet hoe het u vergaat, maar al sinds de uitbraak van corona heb ik geen normale agendavoering meer. Elke dag brengt iets nieuws en het is nu vooral improviseren geblazen, ook in de contacten, want nagenoeg alle relaties werken thuis. Het is je bijna niet meer voor te stellen hoe het zal zijn, mocht de normaalsituatie van vóór corona ooit weer terugkeren. In ieder geval heb ik er nu al een paar goede lessen uit geleerd. Namelijk hoe belangrijk het onderhouden van contacten is met zowel onze opdrachtgevers als vakmensen. Door deze menselijke communicatie houd je niet alleen het werk op de been, maar ook elkaar!

Blijf oog houden voor veiligheid

Vanuit de grond van mijn hart hoop ik op een mooi en zacht voorjaar. We verdienen het allemaal, en goed weer geeft altijd een boost aan de moraal op de steiger. Tot die tijd roep ik iedereen op het werk coronaproof te blijven doen. Ook ik word er weleens moedeloos van, maar veilig werken is de enige manier om hieruit te komen. Daarnaast wens ik u een snelle vaccinatie toe.