Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: Harder lopen bij tegenwind? Haldu zoekt de kopgroep op!

By 14/10/2021februari 5th, 2024No Comments
Home Column: Harder lopen bij tegenwind? Haldu zoekt de kopgroep op!

Column: Harder lopen bij tegenwind? Haldu zoekt de kopgroep op!

14/10/2021 | Leestijd: 3 minuten

Wilt u mijn definitie weten van ondernemen? Doorzetten als het tegenzit. En ik kan u verzekeren: het zít tegen, al een tijdje. Eerst sloeg corona gigantische gaten in onze economie en opnieuw liep de bouw voorop om de klappen op te vangen. En nu? We komen nog niet pril uit de corona-perikelen of daar kopt Cobouw dat het aantal vacatures in de bouw zich op een historisch hoog niveau bevindt. Sterker nog: als je naar het totále arbeidsmarktplaatje kijkt telt Nederland sinds 50 jaar meer vacatures dan werklozen. Alsof de gesel van corona al niet genoeg was…

Voorzichtigheid troef op de arbeidsmarkt

En de mensen díe momenteel werken, vertonen uniek gedrag. Je zou zeggen dat de arbeidsonzekerheid door corona inmiddels is geluwd en de arbeidsmobiliteit weer op gang zou komen. Maar niets is minder waar. Waarschijnlijk is werknemers door corona zoveel angst aangejaagd om hun baan te verliezen dat zij voorlopig nog bij hun huidige baas blijven. Want je weet maar nooit!

Ook zie ik een verschuiving van heel veel horeca- en ander laagbetaald personeel dat nu ruimer betaald werk heeft gevonden bij GGD’s om de vaccinaties in goede banen te leiden. Zie hen maar eens terug te krijgen.

Kortom, niets is meer wat het leek…

Harder lopen bij tegenwind

En tja, dan krijgen wij als Haldu Groep uiteraard ook tegenwind. Als koploper voelen we die wind als eerste. We zitten in de bizarre situatie dat de bouwprojecten tegen de plinten op klotsen. Kijk, als u door Nederland rijdt, maar eens naar het aantal bouwkranen. Die vind ik altijd een prima visuele graadmeter van bouwactiviteiten. Maar, we kunnen niet voldoende gekwalificeerde vaklieden vinden. Dat ligt niet aan Haldu Groep, want de totale bouwwereld zit in hetzelfde schuitje. We zien overal dezelfde situatie. Niets menselijks is ons vreemd, want als je allemaal hetzelfde probleem hebt, lijkt de urgentie lager en ligt niets doen voor de hand. Ik zeg: lijkt. Want Haldu Groep rust niet. Ik zei u al: ondernemen is doorzetten als het tegenzit. Uiteraard zijn onze instrumenten beperkt; we kunnen nieuwe vaklieden niet als grassprietjes uit de grond trekken. Maar we blijven actief en voorkomen dat we als een door de koplampen van een auto verblind konijn op de weg blijven staan.

Zelf aan zet blijven

Onze sterkste troef is al jarenlang het vinden en binden van buitenlandse vakkrachten. Hierop zetten we nóg intensiever in. Neem een land als Bulgarije, voor Haldu Groep nog onbekend wervingsterrein, maar we gáán erheen. En veel andere uitzendorganisaties komen misschien niet eens op het idee om hier te gaan researchen, maar wij denken: waarom niet?

We zoeken en selecteren de allerbeste vaklieden en deze neusjes van de zalm kunnen straks op uw projecten aan de slag. Ook scherpen we onze recruitmentwerkzaamheden in de andere landen, waarin we al langere tijd werven, nog eens extra aan. Niet door deze cruciale werkzaamheden uit handen te geven, maar door er zelf, met alle lusten en lasten, gedurfd in te stappen.

Alleen door zelf in deze landen in de absolute voorhoede en vanuit eigen bedrijfsentiteiten te zoeken naar vaklieden voor uw projecten blijven we aan zet. Niet afwachtend, maar handelend. Sterker nog: we oriënteren ons zelfs op wervingsmogelijkheden buiten de EU, verder in Europa. Dit is in de horeca en ICT al langer geaccepteerd en ook de bouw en techniek ontdekken dit als bron om voldoende gekwalificeerde mensen te kunnen blijven vinden.

Zoek afleiding, dat helpt

Tot slot heb ik een advies voor u als u als ondernemer ook al lange tijd al die druk en stress ervaart: zoek iets naast uw werk waarin u afleiding vindt. Zelf vind ik dit in meer sporten en goed op mijn voeding letten. Hiervan krijg ik extra energie die ik direct weer in Haldu Groep stop. Extra hard nodig in deze veeleisende tijden.

Ik wens u alle energie en inspiratie toe in deze uitdagende tijden.

Danny van Hal