Skip to main content

Meer dan 25 jaar ervaring

Volledig gecertificeerd

Gratis Wireless Hilti Tools

Gratis Safe Start

Geen onderdeel van een categorie

Column: Goed nieuws: kickstart voor 2022

By 02/03/2022februari 5th, 2024No Comments
Home Column: Goed nieuws: kickstart voor 2022

Column: Goed nieuws: kickstart voor 2022

02/03/2022 | Leestijd: 4 minuten

Elke ondernemer kent dat gave gevoel als het nieuwe boekjaar start met een stevige portefeuille aan werk. Echter, door corona en allerlei andere belemmerende factoren in de bouw, maakte Haldu Groep de laatste jaren mee wat ook bij veel collega-bedrijven in de bouw gebeurde: een voorzichtige start van het nieuwe werkjaar. Maar dit keer treft u mij in een prima stemming! Januari 2022 gaat voor Haldu de boeken in als de beste eerste maand van het jaar sinds 2018.

Loyale buitenlandse vakkrachten

Er is volop werk vanuit onze opdrachtgevers maar vooral: onze buitenlandse vakkrachten bleven loyaal aan ons. U moet zich voorstellen: voor de kerst en oud en nieuw reizen zij naar hun thuisland, sinds lange tijd herenigd met hun familie. En na al die huiselijkheid met de feestdagen wacht hen begin januari weer de reis naar het grijze Nederland, ver van huis en haard. Ik heb er mateloos veel respect voor dat al die buitenlandse vakmensen toch maar weer die reis maken om er op uw bouwprojecten vol tegenaan te gaan. Hun trouw en loyaliteit zegt waarschijnlijk ook iets over hoe Haldu Groep deze gewaardeerde groep buitenlandse vakmensen al jarenlang behandelt: met respect én een prima plek om te verblijven tijdens hun Nederlandse werk. Achter de schermen steekt Haldu Groep daar heel veel energie in, zodat er op úw bouwwerk goed uitgeruste en goedgemutste vakmensen verschijnen.

Uitdaging voor nieuw kabinet: knopen doorhakken

Ook ben ik verheugd over het nieuwe kabinet. Christianne van der Wal is sinds 10 januari 2022 minister voor Natuur en Stikstof in het kabinetRutte IV. Uit de interviews die ik met haar zag, maak ik op dat zij uit het goede (bouw)hout is gesneden. Wat ik verwacht, is dat zij een eerlijke afweging maakt met haar beleid tussen maatschappelijke, milieutechnische én economische belangen in kwesties als COVID19 en PFAS. Als ik zie uit welke partij Christianne afkomst is, heb ik er goede hoop op dat in haar beleid op deze gevoelige portefeuilles de economie veel aandacht krijgt en er in al die nijpende kwesties eenduidigheid komt.

Bouwbeleid vergt doortastendheid

Eenduidigheid voor de langere termijn, en niet allerlei noodverbanden, kán ook bijna niet anders als je ziet welke bouwambitie het kabinet heeft. De bedoeling is dat tenminste twee derde van de voorgenomen 100.000 nieuw te bouwen woningen per jaar een betaalbare huur- of koopwoning wordt. De afgelopen jaren was het streefcijfer 75.000. Deze woonplannen moeten in goede banen geleid worden door onze nieuwe minister voor Volkshuisvesting & Ruimtelijke ordening. De vraag is of dit allemaal gaat lukken. Het tekort aan personeel staat het snel bouwen van extra woningen in de weg, waarschuwde informateur Wouter Koolmees bij het aanbieden van het akkoord. Ik kan niet anders dan het met hem eens zijn. Mijn urgente aanbeveling aan het nieuwe kabinet is om de trajecten voor af te geven bouwvergunningen te evalueren en te kijken waar het sneller kan. De stroperigheid van die procedures helpt ons niet echt om de gezamenlijke bouwambities te realiseren, ook binnen de infra.

Werving en selectie steeds meer in eigen beheer nemen

In 2020 kregen we er door de bedrijfsovername van DeGraaf ook het uitzendspecialisme in de techniek bij. Naast bouwprofielen staat Haldu Groep sindsdien ook bekend als specialist in de technische profielen. Graag levert Haldu Groep haar bijdrage aan de eerdergenoemde hoge bouwambitie door maximaal vakmensen in het buitenland te werven, zowel in de bouw als techniek. Niet op afstand met een appje, maar door er daadwerkelijk heen te gaan, kantoren te openen en collega’s aan het werven en selecteren te laten slaan. Kortom, in 2022 investeert Haldu Groep nog meer in buitenlandse aanwezigheid op het terrein van werving en selectie. Vanaf januari 2022 hebben we voor werving en selectie een dependance in Roemenië en bouwen we het team op het bestaande kantoor in Polen, samen met onze moeder IMPACT, verder uit. Doel van deze bewuste bewegingen? Werving en selectie steeds meer in eigen beheer nemen. Per 1 februari 2022 hebben we een International Business Developer aangenomen. Deze gaat per land uitspitten waar de mogelijkheden en contacten liggen en eventueel openen we ook in die landen een eigen kantoor voor werving en selectie om ook hier steeds minder afhankelijk te zijn van derden. Het resultaat van die geïntensiveerde inzet op onze buitenlandse werving? Wekelijks mogen we nu tussen de 20 en 25 nieuwe vakmensen op ons kantoor in Groesbeek ontvangen, ook nog eens eersteklas professionals. Dus, beste kabinet, aan Haldu Groep zal het niet liggen!

De kop is eraf, 2022 is van start en hoé! Laten we na al die jaren van tegenwind met elkaar van 2022 een fantastisch succes maken!