Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Column: De tweede coronagolf? De strijd om de vakmensen verhevigt

By 20/11/2020februari 5th, 2024No Comments
Home Column: De tweede coronagolf? De strijd om de vakmensen verhevigt

Column: De tweede coronagolf? De strijd om de vakmensen verhevigt

20/11/2020 | Leestijd: 3 minuten

Inmiddels zijn we in de twééde coronadip beland. De gedeeltelijke lockdown grijpt hard in. Het vreemde is dat wij bij Haldu Groep volop in het werk zitten. Vooral in de woningbouw is er nu opvallend veel werk. Maar in de sector moeten we er hard aan trekken om de juiste aantallen vakmensen te vinden. Vooral veel buitenlandse vakkrachten kiezen er nu voor om vanwege de veiligheid in hun eigen land te werken, ook al verdienen ze dan minder. Wat ook meespeelt, is dat opdrachtgevers wat minder makkelijk vreemd bloed toelaten in hun vaste bouwploeg om het risico van besmetting te voorkomen. Kortom, het zijn nog steeds vreemde tijden..

Tijdelijke keuze voor inzet ZZP’ers

Uiteraard speelt Haldu actief op deze ontwikkelingen in, want we verkopen niet graag nee aan onze gewaardeerde opdrachtgevers. Dus werken we sinds medio oktober met ZZP’ers, iets wat we jarenlang niet hebben gedaan. Uiteraard zijn ook zij eersteklas vakmensen die hun vergoeding dubbel en dwars waard zijn.

Positieve keuze in stikstofdossier

Waar ik positief over ben is het recente besluit van de overheid in het hoofdpijndossier over stikstof. Het kabinet trekt tot 2030 een miljard extra uit om de stikstofuitstoot te beperken. Dat geld is bedoeld om ervoor te zorgen dat bouwwerkzaamheden zonder vergunning door kunnen gaan. Het wetsvoorstel bevat een gedeeltelijke vrijstelling van de natuurvergunningsplicht voor de bouwsector. De vrijstelling geldt voor bouwactiviteiten in de bouw- en sloopfase, waarin emissies tijdelijk en beperkt zijn.

Deze vrijstelling maakt vergunningverlening voor de aanleg/bouw van onder andere woningen, utiliteit, energieprojecten en activiteiten in de grond-, weg- en waterbouw makkelijker. Dit zie ik als een fantastische impuls voor onze sector! Je zou bijna denken dat de minister het pleidooi uit mijn vorige column gelezen heeft. Ook trekt de overheid een miljard euro extra uit voor het stimuleren van de infra. Echter, voordat deze impuls zijn effect laat zien, zijn we één tot twee jaar verder, maar toch.

Rekenen met twéé scenario’s

Tot dusver draait Haldu nog steeds zwarte cijfers. Maar de tweede coronagolf blijft ons uitdagen. Zelf denk ik dat corona nog langere tijd bij ons blijft. Momenteel ben ik aan het begroten voor 2021, en u kent mijn optimistische aard, maar ik reken met twee scenario’s: of we zijn na een halfjaar van corona af omdat er een vaccin komt óf we zitten er op z’n minst nog heel 2021 mee. Wie het weet mag het zeggen.

Vertrouwen op zorginnovaties

Ik hoorde dat er mogelijk volgende maand een blaasapparaat op de markt komt waarmee je direct kunt testen of je corona hebt. Dát zou een enorme impuls geven. Hiermee scheid je de besmette vakmensen van de gezonde vakmensen, direct aan de poort van het bouwproject. Met dit soort zorginnovaties kan het in één keer heel snel gaan om uit de dip van corona te komen. Niet alleen op de bouw, maar ook in de horeca, theaters en bij events.

Hoezeer we allemaal ook willen dat we economisch weer met volle kracht vooruit kunnen stomen: de veiligheid en gezondheid van iedereen staat voorop. Hoe beter we ons aan de regels houden, hoe eerder we weer zonder beperkingen door kunnen. Een uitdagende gedachte! Haldu Groep is de eerste om hieraan mee te werken.