Bij Haldu horen we elkaar altijd, maar soms begrijpen we elkaar niet!
02/02/2023 | Leestijd: 4 minuten
De kop van 2023 is er alweer af! Januari bracht veel regen, mist en donkerte. Met ook nog eens super gladde wegen. Weet je waar ik ’s morgens om half zeven direct aan denk als mijn wekkerradio afgaat en het weerbericht geeft één of andere gevaarlijke weercode af? Dan denk ik aan al die dappere vaklieden die nóg vroeger dan ik op weg gaan naar hun klussen door heel Nederland. Ik hoop dan altijd dat deze ‘voor-dag-en-dauw-doorzetters’ veilig hun werk bereiken én ’s avonds weer hun thuisplekje.
Van een collegiaal misverstandje kan bij Haldu meteen de cv lager
2023 had niet alleen een grijze start, maar ook een dieprode start door de gigantisch gestegen energieprijzen! Maar wisten jullie dat we soms op kantoor de cv een paar graadjes lager kunnen zetten omdat de stoom uit de oren komt van sommige collega’s? Kijk, we werken hier met super leuke mensen op kantoor, maar Haldu Groep is, net als elk bedrijf, ook een soort mini-maatschappijtje: wat buiten gebeurt kan ook binnen op kantoor gebeuren natuurlijk. We zijn allemaal ambitieus en hebben het beste voor met zowel onze opdrachtgevers als vakmensen. En tja, dan kan het soms even fiks clashen. We hebben nog geen ordners naar elkaars hoofd gegooid, maar door de af en toe oplopende menselijke verhitting hebben we dan wel comfortabele ‘hotspots’ op kantoor in deze dure tijden.
Onze hulphonden bij gedoe
Wist je dat onze kantoorhonden niet tegen stemverheffing kunnen? Dus als twee collega’s het samen even te bont maken met hun woorden, dan wurmen zij zich ertussen en eisen een knuffel. Ja, ga na die dierlijke interventie dan nog meer eens allebei door met kiften. Een onweerstaanbare bliksemafleider die voor iedereen op een fijne manier aangeeft: effe dimmen jongens!
Verbale korte lontjes heb je overal
Om onze kantoorcommunicatie in betere banen te leiden, worden er cursussen gegeven. Doel? Nog beter met elkaar leren communiceren. Je kent de regels vast wel: elkaar laten uitpraten. En tot tien tellen als iemand je lontje verbaal aansteekt. Maar goed met elkaar communiceren blijft een dingetje! Want zoals jullie weten, zitten we hier op kantoor met collega’s van verschillende nationaliteiten, waaronder Bulgaars, Roemeens, Spaans en Pools. Heel fijn, want zo hebben onze buitenlandse vaklieden altijd hulp in eigen taal als ze ergens mee zitten. Maar ja, zoveel verschillende culturen leveren ook andere gewoontes op.
Elke nationaliteit is gelijkwaardig met steenkolenengels
Begrijpen we elkaar echt niet in elkaar moerstaal? Dan schakelen we allemaal rap over op ons steenkolenengels. Het voordeel? Alle collega’s staan gelijkwaardig aan de start bij het elkaar alsnog proberen te begrijpen. Soms bestellen we friet met een snack voor elkaar. En een buitenlandse collega plaatste onlangs zijn bestelling als volgt: ‘Chips Hairdresser please! Na heel lang overleggen op de gang hadden we die verbale Sudoku opgelost: hij vroeg om een patatje kapsalon!
Beledigen zonder bedoeling
Maar goed, heel veel naar Engelse series kijken levert natuurlijk ook niet altijd het allerbeste Engels op. Een voorbeeld? Tijdens zo’n meertalig misverstand vragen we natuurlijk allemaal aan elkaar: Wat bedoel je nou? In het Engels zeggen wij dan al snel: what are you talking about? Eigenlijk betekent dit in het Nederlands: je kletst uit je nek. Vertaald naar het Roemeens klinkt dat heel exotisch als volgt: Despre ce vorbești? Maar jouw Roemeense collega vat dat op als: Waar hebben jullie het over? Dan lijkt het dus net of je bedoelt alsof je denkt dat erover jou is geroddeld en daar dus iemand op aanspreekt. Nou, dan is het huis te klein! (The house is too small!). Je voelt het al aan: de miscommunicatie is geboren en de stoom uit de oren van collega’s laat de hoge energierekening weer tijdelijk dalen. Hoe zo’n situatie op te lossen, lijkt makkelijker gezegd dan gedaan. Want dan komt er ook nog eens een cultureel element in het spel: de gemiddelde Roemeen vraagt nu eenmaal niet snel of je dat wel echt bedoelt. Bijvoorbeeld uit beleefdheid of schuchterheid.
We can come an end
Nou, je begrijpt het al: dit jaar gaan we dus proberen meer begrip voor elkaar te hebben en toch proberen te vragen wat je nu bedoelt en of je het goed hebt begrepen. Da’s wel balanceren op een slap koord. En zoals mijn opa altijd zei: een betere wereld begint bij jezelf. Dus luisteren we dit jaar naar mijn opa. Of we luisteren naar voormalig bondscoach Louis van Gaal die zei over de kansen van Oranje op het WK: We can come an end! 😊
Een heel mooi nieuw jaar allemaal! Ook dit jaar telt 12 maanden. Maar als we elkaar effe niet begrijpen tellen we gewoon tot 10!
Liefs van Sterre