Skip to main content
Geen onderdeel van een categorie

Angelo Langens: “Eén belletje en Haldu heeft voor mij de juiste betonspecialisten”

By 28/08/2020juli 24th, 2023No Comments
Home Angelo Langens: “Eén belletje en Haldu heeft voor mij de juiste betonspecialisten”

Angelo Langens: “Eén belletje en Haldu heeft voor mij de juiste betonspecialisten”

28/08/2020 | Leestijd: 5 minuten

Angelo Langens is sinds 2013 mede-eigenaar van BetoLinQ aannemers, specialisten in voornamelijk nat beton. Ondanks de Coronacrisis zitten ze volop in het werk. Wel voorziet Angelo een afname van werk voor de langere termijn. “De bouw ijlt in een crisis altijd na, vooral bij onderaannemers zoals wij. Dat was in de vorige crisis zo en dat zal nu niet anders zijn.”

Sinds 1992 doorliep Angelo Langens een gevarieerde loopbaan in de bouw: van werkvoorbereider tot hoofduitvoerder en uiteindelijk projectleider. In 2013 kwam de kans op zijn pad om het werknemerschap in te wisselen voor het ondernemerschap. “Een grote stap en na behoorlijk wikken en wegen, hakte ik de knoop door. Ik nam een derde aandeel Van de Camp-Verstegen over. Jos van de Camp en Ruud van de Braak bleven als andere aandeelhouders aan. In 2018 zijn we omgedoopt tot BetoLinQ aannemers en verhuisd naar de Bosschebaan 37 in Heesch. Sinds dit jaar heeft Jos het stokje overgedragen aan zijn zoon Bart.”

Actief met uitvoering

Angelo is binnen BetoLinQ aannemers vooral verantwoordelijk voor alle uitvoeringszaken. “Mijn compagnon haalt het werk binnen. Vervolgens organiseer ik alle praktische zaken, van personeel, werkvoorbereiding en werkuitvoering tot en met bouwvergaderingen. Onze specialiteit is nat betonwerk dat óp de bouw in een wandbekisting wordt gestort, in de meest specialistisch vormen.”

Dit varieert van relatief eenvoudige funderingen tot en met extreem hoge wanden, ronde wanden, afzinkkelders, colorcrete (gekleurd beton), zelfverdichtend beton, schoonwerkbeton, brugdekken, viaducten, bedrijfsvloeren en zelfs 3D-gemodelleerde vormen. Angelo: “Wij maken hierbij onderscheid in Utiliteitsbouw, Woningbouw, Agrarische bouw, Industriële bouw, Civiele Bouw en Afzinkkelders.”

Focus op flexibiliteit

Dé kracht en het onderscheid van BetoLinQ aannemers is flexibiliteit, legt Angelo uit. “Qua planning en complexiteit zeggen we nooit nee. We kunnen elke klus aan, van klein tot groot. Wat de klant ook verwacht, wij maken het.”

Eigenlijk is Angelo trots op álle projecten waar de ‘betonhandtekening’ van BetoLinQ onder staat. “Op dit moment hebben we allerlei mooie en veeleisende projecten onderhanden. Neem de grote nieuwbouw voor het RIVM op het Utrecht Science Park, daar zijn we nu volop actief met het maken van schoonwerk betonwanden. Eerder kende zowat niemand het RIVM, maar nu uiteraard wel! Ook maken we momenteel een nieuw, hoogwaardig innamepompstation aan de Bergsche Maas voor Van der Ven in opdracht van Evides Waterbedrijf. En bijvoorbeeld voor Pannekoek GWW zijn we nu bezig voor een waterzuiveringsinstallatie in Sleeuwijk.”

Leren van ondernemerschap

Het ondernemerschap heeft Angelo veel geleerd. “Vooral dat je je persoonlijke belangen van je af moet schuiven. Kijk, als mede-eigenaar werk ik niet bij BetoLinQ, maar sta ik voor het bedrijf, dat is een verschil. Wat voorheen voor mijzelf van belang was, zoals een vrije dag, daar moet je als ondernemer niet als eerste je aandacht aan besteden. De onderneming, de medewerkers en de klanten gaan boven je eigen belang. Is daar iets mee? Dan gaat dat per definitie voor. Als je ervoor zorgt dat het bedrijf goed loopt, krijg je vanzelf tijd en mogelijkheden om aan jezelf te denken.”

BetoLinQ aannemers werkt met een kernteam van zo’n 20 eigen vakmensen. “Dit vullen we aan met flexibele vakkrachten via Haldu Groep. Daar werken we al heel lang mee. Binnen Haldu Groep heb ik een goeie, alerte contactpersoon: Konrad Maciorowski. Eén belletje en het wordt geregeld dat ik uit hun bestand de juiste betonspecialisten krijg. Soms heb ik mensen direct nodig, zowel op de korte termijn als voor een langere periode. Maar tegelijkertijd hebben we ook vakkrachten van Haldu Groep die al meerdere jaren bij ons werken. Dat is het fijne aan Haldu Groep; ze zijn op dat vlak net zo flexibel als onze organisatie. Want als je zelf zegt dat je flexibel bent, verwacht je dat ook van je partners. Haldu Groep ís zo’n partner.” Wel is Angelo opzoek naar een voorman: “Een lastige functie om te vervullen. Wel weet ik dat Konrad van Haldu Groep voortdurend voor mij op de uitkijk staat.”

Buitenlandse vakkrachten? Extra accent op taal en veiligheid

Ook Angelo merkt dat de instroom van jong talent opdroogt, terwijl de uitstroom door de vergrijzing gestaag doorzet. “Ook in het natte beton kom je moeilijk aan mensen. Daar zijn we constant we mee bezig. Veel Nederlandse betoncollega’s hebben werk, dus kom je automatisch uit bij de buitenlandse vakkrachten. Die beweging snap ik wel. Van Haldu Groep hebben we bijvoorbeeld veel Poolse vaklieden aan de slag. De huisvesting van deze collega’s wordt goed opgepakt door Haldu Groep, daar hebben we geen omkijken naar. En ja, de taalbarrière is er, dat ontken ik niet. Vanuit BetoLinQ zorgen we dat er, tussen de buitenlandse vakkrachten, in een team altijd iemand werkt die de Nederlandse taal machtig is. Ook selecteren we buitenlandse vakkrachten die Engels of Duits kunnen verstaan. Links om of rechtsom: we borgen dat er altijd met onze buitenlandse vakkrachten te communiceren valt, zowel over het werk als de geldende veiligheidsmaatregelen. Als Haldu Groep mij iemand aanbiedt, dan is mijn eerste vraag: welke taal spreekt hij?”

Invloed van corona

Uiteraard ondervinden ook Angelo en zijn team hinder van corona. “We hebben nu volop werk omdat de termijnen bij bouwopdrachten, van plan tot praktijk, nu eenmaal lang lopen. Voordat je als onderaannemer aan de slag bent, ben je jaren verder. Dus de werken die gemaakt gaan worden, die zijn er al. De huidige werken lopen gewoon door. Maar de bouw zit bij een economische crisis altijd met een na-ijleffect. Als onderaannemers merken we de gevolgen per definitie later. Dat was met de crisis in 2008 ook zo, toen begonnen de problemen voor de bouw in de jaren 2010, 2011, dus twee tot drie jaar later. Hoelang de crisis nu gaat duren? Dan zal afhangen, denk ik, van opdrachtgevers en investeerders. De vraag is of zij weer durven te investeren. Als zij nú de hand op de knip houden zullen we de gevolgen daarvan vooral de komende jaren ondervinden. Durven ze nu te investeren? Dan loopt het werk straks door, helemaal als de overheid ook inspringt om de economie, en speciaal de bouw, aan te blijven jagen. We staan op een kruispunt en het kan nog alle kanten op.”

Balans bewaken

Angelo werkt veel en hard. “Geen probleem hoor, maar ik bewaak heel goed de balans tussen werk en privé. Je moet je hoofd leeg kunnen maken, anders gaat het niet goed. Dus maak ik bewust tijd vrij voor sporten zoals wielrennen. Eén keer in de week speel ik een potje tennis. Dat stelt niet zo veel voor, maar is wel goed voor de sociale contacten. Net als met gezin, familie of vrienden ergens naartoe gaan of een hapje eten, leuk om te doen. Want een andere invalshoek in je leven dan alleen de bouw is ook belangrijk. Blijft er dan nog tijd over? Dan vis ik graag of vaar ik met een bootje.”