Skip to main content

Meer dan 25 jaar ervaring

Volledig gecertificeerd

Gratis Wireless Hilti Tools

Gratis Safe Start

Geen onderdeel van een categorie

2024? Het kwartje kan nog elke kant op vallen

By 20/12/2023februari 5th, 2024No Comments
Home 2024? Het kwartje kan nog elke kant op vallen

2024? Het kwartje kan nog elke kant op vallen

20/12/2023 | Leestijd: 3 minuten

Dit is mijn laatste column voor 2023. Een jaar met veel onrust, alleen al electoraal. Wat ik zou wensen met de recente verkiezingsuitslag? Ik hoop op een centrumrechts kabinet en zie dit ook wel gebeuren. Momenteel bespeur ik geen andere kans om een aantal nijpende en doorzeurende problemen in Nederland op te lossen.

10% stijging arbeidskosten: serieus geld
Ik noem u deze issues maar weer een keer: de stikstofcrisis en de almaar stokkende woningbouw. Daarom denk ik dat een centrumrechts kabinet goed is voor Bouwend Nederland. Want neemt u van mij aan; er blijft nog gigantisch veel te bouwen. De vraag blijft hoog, maar onder andere door de hoge rente en de problemen met stikstof komt er nagenoeg geen enkele eerder uitgesproken ambitie uit. Ook de prijsstijgingen voor arbeid schieten momenteel door het plafond heen en voor 1 juli staat er nog een prijsstijging op stapel. Opgeteld gaan de arbeidskosten in 2024 zo’n 10% omhoog, serieus geld.

Lastige start eerste kwartaal 2024
Eind 2023 zien we niet echt de traditionele eindsprint, zowel aan de opdrachtgevers- als medewerkerskant. Die piek die we eigenlijk aan het eind van elk jaar meemaken, blijft nu uit. Eveneens constateren we dat er minder opdrachten groot opgeschaald worden. Ook om het jaar goed rond te maken moeten we er in laatste maanden en weken vol voor gaan. En 2024? Ik durf de stelling aan dat het eerste kwartaal voor iedereen moeilijk wordt, ook door een verwachte lagere opstart dan in eerdere jaren. Niet alleen economisch, maar ook zullen we de traditionele aanpassingen in de planningen tegen het lijf lopen door onwerkbaar weer. Al met al voorzie ik dat 2024 traag opstart en een slepend eerste kwartaal blijkt te zijn.

Mix van tegengestelde bewegingen
Pas zodra in het tweede kwartaal de zon weer letterlijk gaat schijnen, zie ik wat positiviteit aan de horizon dagen. En dat tegen de achtergrond van mega-bouwachterstanden die we nooit meer gaan inlopen, welk soort kabinet zich ook aandient. Maar misschien maak ik mij nu druk om niks en loopt het straks allemaal heel soepel. Want ondertussen komen er mooie projecten langs zoals een project voor wegen en kunstwerken in Oost-Nederland voor 125 miljoen. Ook hangt er een mega-tender voor flexwoningen boven de markt. Kortom, het kwartje kan zomaar de andere kant op vallen want ik constateer een mix van tegengestelde bewegingen.

Of hogere AOW-leeftijd of drie miljoen extra arbeidsmigranten nodig
Een ander probleem is de migratiecrisis. Onze gewaardeerde buitenlandse vakkrachten worden gemakshalve op één hoop gegooid met vluchtelingen. Maar een recente rekensom uit de Telegraaf is klip-en-klaar: of we doen de AOW-leeftijd naar 69 jaar, en werken dus langer door, of we hebben maar liefst drie miljoen arbeidsmigranten extra nodig. Ik zeg u: nú al kunnen we al onze gewenste bouwproductie niet realiseren zonder arbeidsmigranten. Trouwens, niet alleen in de bouw, maar ook in al onze fabrieken en in de transport & Logistiek. Krijgen we een centrumrechts kabinet? Dan hoop ik dat dit een lans breekt voor arbeidsmigranten vanuit de landen in de EU. De vaklieden vanuit Oost- en Zuid-Europa moeten we toch echt met open armen blijven ontvangen anders loopt onze economie spaak, garandeer ik u.

Haldu bestuurt mee!
Maar Haldu wacht niet af! We vinden én binden de allerbeste buitenlandse vakkrachten. Helemaal goed nieuws is dat Angelique van Hal, algemeen directeur van Haldu Groep, tijdens de Algemene Ledenvergadering van 21 november 2023 verkozen is tot kersvers bestuurslid van de NBBU, dé brancheorganisatie van professionele intermediairs op de arbeidsmark. In die hoedanigheid wil ze het klankbord zijn voor het onderwerp arbeidsmigratie. Niet vanuit een papieren dossier, maar vooral gebaseerd op onze lange en goede ervaring met arbeidsmigranten. U ziet het: Haldu Groep poneert niet zomaar stellingen, maar pakt de handschoen op en bestuurt collegiaal mee voor de hele uitzendbranche.

Graag wens ik u en uw familie en vrienden ontspannen feestdagen en alvast een gelukkig 2024. Mijn boodschap aan u? Die is eenvoudig en tegelijkertijd krachtig: misschien moeten we gewoon allemaal een beetje lief zijn voor elkaar! Daar probeer ik thuis én op de zaak bij Haldu een voorbeeld in te zijn.

Danny van Hal