13 tips voor een sollicitatiegesprek
18/03/2022 | Leestijd: 7 minuten
Een glimlach van oor tot oor, want jij hebt net een ‘goed-nieuws-gesprek’ gevoerd. Jij bent uitgenodigd voor een sollicitatiegesprek. Check! Op naar de volgende fase van het sollicitatieproces. Jouw nieuwe baan ligt dus binnen handbereik. Je motivatie op papier heeft hoge ogen gegooid, maar hoe ga jij ervoor zorgen dat je face-to-face net zo’n fenomenale indruk achterlaat? Met onze jarenlange ervaring op het gebied van sollicitaties, noemen wij onszelf voorzichtig een expert op dit gebied. Om jou een duwtje in de goede richting te geven, hebben wij dan ook 13 tips voor een sollicitatiegesprek op een rij gezet.
Tip 1: Check, check, dubbelcheck!
Om nog even terug te komen op jouw motivatie. Deze ‘fase’ heb jij met vlag en wimpel doorstaan. Toch moeten wij een aantal veelvoorkomende fouten met je delen. Want neem dit nu van ons aan; je bent blind voor je eigen spelfouten. Laat dus alsjeblieft je CV én motivatie checken voordat je ‘m verstuurt. Ook zien wij steeds vaker dat geboortedatums worden weggelaten. Wat ons betreft; niet nodig! Wij ‘denken modern’ in onze sollicitatieprocedure. Dit wil zeggen dat alleen kwaliteit, skills én wensen meewegen. Leeftijd doet er dus steeds minder toe. Het ultieme ‘moderne denken’ is wanneer een gekwalificeerd en gemotiveerd persoon solliciteert én direct aan de slag gaat. Dit geldt dan voor soortgelijke functies als productiemedewerker. Voor nu een utopie.
Tip 2: Bekijk de website van jouw soon-to-be werkgever
Een van de eerste vragen die wij tijdens een gesprek stellen is “Heb je onze website bekeken?”. Als het antwoord “Nee” is, gaan wij het sollicitatiegesprek heel sceptisch in. Want hoe graag wil diegene het dan?
Zorg dus dat jouw antwoord op deze vraag “Ja” is én dat je weet waar jouw wellicht toekomstige collega’s zich mee bezighouden. Wat de drijfveer van het bedrijf is. Simpelweg dat je elk stuk tekst op de website hebt doorgelezen. Ook erg belangrijk om de socialmediakanalen te bekijken. Zo krijg je al een intern inkijkje. Om ‘top-of-mind’ te blijven, adviseren wij om alvast jouw gesprekspartner(s) op te zoeken op LinkedIn. Kijk naar hun werkverleden. Dingen die opvallen? Overeenkomsten met je eigen loopbaan? Benoem ze subtiel tijdens het gesprek. Zeker dat je daar punten mee gaat scoren!
Tip 3: Dress to impress
Kleding. We kunnen er een plakboek van maken; allerlei soorten en stijlen hebben wij al voorbij zien komen. Van versleten gympen tot shirts met kreten als ‘Mr. Perfect’. Deze tip vinden wij vanzelfsprekend, maar de praktijk wijst uit dat dit niet zo is. Kijk jezelf eens aan in de spiegel voordat je naar je sollicitatiegesprek gaat. Ja serieus, toe maar.. van top tot teen! Zie je eruit alsof je de derde helft van een voetbalwedstrijd gaat spelen? Je raadt het al: dan ben je té casual. Draai je om en trek je kledingkast weer eens open. Nee, ga niet voor dat driedelig pak, maar kies iets neutraals. Gewoon een polo, een blouse met een spijkerbroek. Dat heeft iedereen in de kast hangen toch? Word je uitgenodigd voor een tweede gesprek? Zorg er dan voor dat je een ander setje aantrekt. Zo laat je iets meer ‘smaken’ van jezelf zien.
Tip 4: Handen, je kunt het schudden!
Geen hand, maar kopzorgen. Want doe je dit nu wel óf niet? De coronamaatregelen hebben ons allen laten twijfelen. En eigenlijk waren die maatregelen best comfortabel. Het was gewoon niet toegestaan om handen te schudden. Nu de maatschappij weer up-and-running is, wordt dit een nog complexer vraagstuk. Wel óf niet? Laat jouw gesprekspartners in de lead. Wacht af wat zij doen, en speel daar op in. Maar wil jij absoluut geen handen schudden? Houd dan iets in je hand. Bijvoorbeeld een kladblok of tas. Dan heb je simpelweg je handen vol en is de mogelijkheid er niet.
Tip 5: Wil je thee? Zeg geen nee!
Oké, je hebt de juiste kleding aan én de eerste voet bij jouw mogelijk toekomstige werkgever is gezet. De zenuwen gieren nog steeds door je lijf. En juist daarom zeg je “Ja, lekker een kopje koffie” op de vraag “Lust je iets te drinken?”. Want dat zijn de paar minuten die je voor jezelf ‘koopt’ om even tot rust te komen. Ook al heb je geen dorst, drink toch iets! Dit geeft extra karakter. Laat je daarna een volle kop staan omdat je toch niet zo dorstig was? Geen probleem. Daar word je echt niet op afgerekend. Trouwens denk even twee keer na voordat je een loei hete kop thee besteld. Wij merken dat we de gepasseerde bestelde theetjes vaak wegspoelen in de wasbak. Zonde natuurlijk! Plus het risico op je tong verbranden, is ook niet meer aanwezig. Ja ja, we hebben het allemaal meegemaakt.
Tip 6: Open houding; open kaart
Iets waar wij getraind in zijn, is houdingen analyseren. Dit vertelt stiekem erg veel over een persoon. Een open houding is een open persoon. En een gesloten houding –je raadt het al– is een gesloten persoon. Zo is het per functie natuurlijk verschillend welke houding, dus type persoon, het beste bij de job past. Het klinkt gek, maar voer eens een gesprek in de spiegel. Let daarbij op je houding. En dan heb je snel door waar we het over hebben. Ga niet heel het gesprek in dezelfde statische houding zitten, maar varieer. Wil je tijdens het gesprek iets benadrukken? Een goede eigenschap bijvoorbeeld? Praat met je handen. Niet continu natuurlijk. Doseer dit. Als je weet van jezelf dat je het lastig vindt om een houding aan te nemen. Neem dan pen en papier mee, zodat je de pen in je hand kan vast blijven houden. Sowieso heel handig om mee te nemen om relevante zaken op te schrijven.
Tip 7: Lekker pronken, niks mis mee!
Voordat je het gesprek in gaat, heb dan goed helder waar je enorm trots op bent in je loopbaan. Een succesverhaal. Dit is een vraag die vaak gesteld wordt. Maar ook al komt deze vraag niet aan bod, verweef jouw pronkstuk in een antwoord. Vertel gepassioneerd hierover. Zeker weten dat jij hoge ogen gooit! Een real-life verhaal laat meteen zien dat je het niet zomaar uit je duim zuigt. Een stuk betrouwbaarder, dus zeker een aanrader.
Tip 8: Positieve en negatieve eigenschappen
Tja, het is heel standaard maar leer ze alsjeblieft uit je hoofd: je positieve en negatieve eigenschappen. Waarschijnlijk worden ze niet meer zo direct gevraagd, maar met een omweg. Denk bijvoorbeeld aan “Op welk persoonlijk vlak wil jij je nog ontwikkelen?” en “Wat kun jij bijdrage aan het team?”. Deze antwoorden moet je zo op kunnen hoesten. Je moet goede zelfkennis hebben om jezelf te kunnen verkopen. Daar horen goede en slechte eigenschappen bij.
Tip 9: Het moet van twee kanten komen!
Dus het is duidelijk; je moet jezelf kunnen verkopen met goede eigenschappen én pronkstukken. Maar let op! Je moet ook realistisch zijn én voor jezelf bepalen of jij je hier ook op je gemak voelt. Pas ik hier? Proef de sfeer. Wat is je gevoel als je binnenloopt? Probeer te levelen. Jij moet hier een groot gedeelte van jouw tijd door gaan brengen. Dus jij moet jezelf happy voelen. Een goede tip om dit te ondervinden is om te vragen of jij je potentiele nieuwe werkplek mag zien. Het blijft natuurlijk toch voor een gedeelte in het duister tasten, maar valt het gesprek tegen? Ben dan ook eerlijk naar jezelf.
Tip 10: Grijp actualiteiten aan in de branche in je sollicitatiegesprek
Laat in het gesprek blijken dat je op de hoogte bent van de actualiteiten in de branche. Of sowieso de actualiteiten. Het huidige nieuws. Zijn gebeurtenissen van toepassing op de branche? Breng dit dan ter sprake. Dit laat zien dat je geïnteresseerd bent, maar ook dat je betrokken bent in de maatschappij. Zo maak je jezelf meteen een stuk interessanter!
Tip 11: Vergeet je vragen niet!
Wanneer jij het ‘vragenvuur’ overleefd hebt, grijp dan alsjeblieft de kans om dit terug te doen. Stel vragen! En niet vragen om het vragen, maar leef je in en bedenk wat je echt wil weten. Of waar je meer over wilt weten. Eerder benoemde wij de volgende vraag al “Mag ik mijn mogelijk toekomstige werkplek zien?”. Of stel vragen als “Hoe ziet mijn toekomstige team eruit?” “Wie wordt mijn leidinggevende?”. Collega’s zijn natuurlijk heel belangrijk, dus logisch dat jij wil weten met wie je dagelijks vandoen hebt. Maar stel ook vooral vragen over het vervolgtraject van de sollicitatie: “Hoe ziet het vervolgtraject eruit?”.
Tip 12: Sluit je sollicitatiegesprek af met een klapper
Als je het een prettig gesprek vond, benoem dit dan ook aan het einde van het gesprek. “Ik heb het gesprek als erg prettig ervaren” of “Bedankt voor het prettige gesprek”. Op dit moment peil je meteen de menig van je gesprekspartner. Grote kans dat zij dit ook benoemen; als dit natuurlijk wederzijds is.
Tip 13: Neem die telefoon nou eens op!
Dat was het dan. Je kunt nu niks meer terugdraaien of veranderen. Indrukken zijn opgedaan. Nu is het wachten op de reactie, oftewel het verlossende woord. Ben altijd in staat om je telefoon op te nemen! En als dit niet zo is, vermeld het dan. Vraag of zij bereid zijn om een mail te sturen. Niks is zo frustrerend als een onbeantwoord telefoontje.
Toi-toi-toi
Na het lezen van deze 13 tips voor een sollicitatiegesprek ga jij goed voorbereid je gesprek in; daar zijn wij van overtuigd! Laat de zenuwen niet de overhand nemen én ben bovenal gewoon lekker jezelf. Het blijft een momentopname. Til er niet té zwaar aan.
Deze 13 tips voor een sollicitatiegesprek meteen toepassen in de praktijk? Dat kan. Bekijk ons vacatureoverzicht óf bekijk onze LinkedIn-pagina!