Column: Inspiratie. Wat is het? Waar komt het vandaan? En vooral: hoe krijgt u het? - Haldu Groep

Column: Inspiratie. Wat is het? Waar komt het vandaan? En vooral: hoe krijgt u het?

Leestijd: 4 minuten

Schrijven vind ik leuk. Een van de redenen waarom ik, met inbegrip van een korte sabbatical, al jaren voor u schrijf. En die behoefte om mij tot u te richten met activerende boodschappen neemt alleen maar toe. Naast deze column in Bouw in het Oosten, plaats ik bijvoorbeeld ook regelmatig blogs; zoals via LinkedIn en op de website van Haldu Groep. Natuurlijk om traffic te genereren via deze media, maar ook omdat ik het leuk vind om met onze taal bezig te zijn. Onlangs probeerde ik in een blog de vinger te leggen op één van de grote mysteries in mijn leven: inspiratie. Onderaan deze column geef ik u de link naar die blog. Maar eerst wil ik geïnspireerd in deze column uw aandacht vangen én vasthouden voor hetzelfde onderwerp.

Iets in het leven moet je aan de gang houden. En het is verrassend om te ontdekken hoe mensen hierin kunnen verschillen. Zo zijn er mensen die elke werkdag doorkomen met het vooruitzicht op hun pensioen. Ook ken ik fantastische mensen die door de week voortdurend dromen over de zaterdagmiddagwedstrijd van hun lokale club. Het inspireert hen om alle andere dagelijkse sleurzaken door te komen en voor lief te nemen.

Inzet + beloning = geforceerde inspiratie

Begrijpt u waar ik heen wil? Veel mensen ‘komen iets door’ omdat er iets leuks is wat als beloning op hen wacht. Dát is hun inspiratie en ik respecteer iedereen daar om. Eerlijk is eerlijk: zelf heb ik dat ook wel. Een belletje van thuis tijdens een drukke werkdag dat er ’s avonds een heerlijk bord met bloemkool en een Hollandse gehaktbal op mij wacht, geeft mij de rest van die middag vleugels! De aloude connectie tussen inzet en beloning leidt tot inspiratie voor veel stervelingen, dus ook voor mij. Maar, met alle respect, het is toch wel een soort geforceerde inspiratie.

Leuk vinden wat je doet = echte inspiratie

Want wat ik inmiddels heb ontdekt in mijn drukke leventje, is dat het nóg leuker is om inspiratie te krijgen van iets wat je nú doet, dan inspiratie krijgen van een uitgestelde beloning. Slaag je erin die koppeling tussen beloning en inspiratie te doorbreken, dan ziet het leven er ineens nog positiever uit. Want je doet gewoon voortdurend wat je leuk vindt en je dus inspireert. De kunst daarbij is om ook in je verplichte dagelijkse activiteiten een bepaald soort bezieling te leggen en te vinden. En zakelijk en privé lopen daarbij gewoon door elkaar heen. Geen probleem.

Inspiratie in de vorm van adrenaline: EPO die mág!

Onlangs deed ik iets wat ik onvoorstelbaar leuk vond en wat mij een boost adrenaline gaf waarmee ik elke Russische atleet mijlenver achter mij zou hebben gelaten tijdens de Olympische Spelen. Zeg maar: EPO die mág. Collega-ondernemer Kees de Jong van het MKB platform de Groeifactor interviewde mij. In een echte studio, met microfoon én de insteek van zijn zijde om geen genoegen te nemen met halve antwoorden. Hij vroeg mij het hemd van mijn lijf en vroeg vooral met interesse dóór. Zoals over de worstelingen die ik als ondernemer heb met dilemma’s als leiderschap, mijn omgang met medewerkers, de bedrijfsstrategie, financiën, sales en meer. We hebben gepraat over successen, maar nog veel meer over teleurstellingen en hoe ik daar ben uit gekomen. Hoe ben ik begonnen op het glibberige pad van ondernemerschap? Wat kwam ik allemaal op mijn weg tegen? En hoe gaat het nu met Haldu Groep sinds de fusie in 2010? Maar vooral ook hoe ik de toekomst zie. Kortom, Kees heeft mij een replay laten zien van hoe het de afgelopen 14 jaar met mij en mijn organisatie is gegaan. Een confronterende terugblik, maar wel erg leuk. Ik durf zelfs te stellen… inspirerend! Helemaal voor mij en hopelijk voor u als luisteraar. Want deze opname kunt u zelf afluisteren en checken of het klopt wat ik hier allemaal beweer.

Leren en inspireren: het rijmt niet voor niets

Het is leuk om naar de verhalen van andere mensen te luisteren, het geeft je vleugels en het vormt je. Het helpt je misschien om niet in diezelfde valkuilen te storten, maar er gewoon onbekommerd over heen te springen. Mijn devies? Blijf luisteren en leren, dan kun je inspireren op een manier waarop andere mensen en vooral start ups, dus jong en oud, wellicht betere ondernemers worden. En ook: haal inspiratie uit de kleinste, dagelijkse dingen. Het hoeft niet altijd mega en groots te zijn maar het draagt er wel in belangrijke mate toe bij dat ik mijn doelstellingen behaal, privé én zakelijk!

Als ik ergens inspiratie van krijg, dan is het wel van andere mensen!

Ik beloofde u de link naar mijn eerdere blog over inspiratie. Die leest u via www.haldugroep.nl/dissertatie-inspiratie-gaat-mee. En hier geef ik u de link naar mijn interview met Kees de Jong van de Groeifactor: www.mkb-brandstof.nl/groeifactor. Neem voor dit, maar ook voor inspirerende verhalen van andere ondernemers, vooral even de tijd. En inspireren mijn woorden u? Laat het mij weten. Want als ik ergens inspiratie van krijg, dan is het wel van andere mensen! Communiceren en inspireren dus. En weet u wat? We kunnen het allemaal leren.

Caspar Jansen

column Caspar Jansen

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie