Veiligheid in de bouwsector afgelopen jaar verslechterd - Haldu Groep

Veiligheid in de bouwsector afgelopen jaar verslechterd

Leestijd: 2 minuten

Prioriteiten veiligheid

In 2016 steeg het aantal ernstige ongevallen met bijna 11%. Het aantal dodelijke slachtoffers nam zelfs met maar liefst 77% toe. De oorzaak hiervan is volgens de inspectie te wijten aan het feit dat er meer uitzendkrachten, buitenlandse vakmensen en zzp’ers actief zijn vergeleken met voorgaande jaren. Vaak is voor hen niet duidelijk geregeld wie er verantwoordelijk is voor hun veiligheid. Goede samenwerkingsafspraken tussen beide partijen ontbreken ook vaak. In feite zou er één persoon verantwoordelijk moeten zijn voor de controle op de totale veiligheid. Helaas schrijft de Arbowet dat niet dwingend voor op dit moment. Wel staat er dat iedere werkgever in een veiligheid- en gezondheidsplan dient aan te geven hoe de veiligheid gegarandeerd wordt.

Gedragsverandering

Anderhalf jaar geleden werd het door werkgevers- en werknemersorganisaties gefinancierde veiligheidsinstituut Arbouw opgeheven. Destijds noemde veiligheidsdeskundigen dat besluit als onverstandig en met recht, zo is gebleken. Wanneer machines nog niet veiliger gemaakt kunnen worden en wetten strenger, pleiten zij voor gedragsverandering. Zij zijn dan ook van mening dat Arbouw hier een belangrijke rol in had kunnen spelen.

Landelijke veiligheidsdag

De ongevallencijfers van de Inspectie SWZ waren aanleiding voor de landelijke veiligheidsdag. Initiatiefnemers zijn brancheorganisaties Bouwend Nederland, Uneto-VNI en de Aannemersfederatie. Het is de bedoeling dat dit idee de komende jaren verder volwassen wordt. Het vindt elke derde vrijdag in maart plaats.

Bij Haldu Groep zijn we er voor ons personeel. Veiligheid staat dan bij ons hoog in het vaandel. Veilig en gezond werken krijgt bij ons topprioriteit. Wij dragen er zorg voor dat alles goed is geregeld voor onze werknemers. Wij werken daarom op basis van de cao’s van de ABU en NBBU. Tom, onze veiligheidskundige, heeft Safe Start op de kaart gezet. Safe Start bestaat uit een zelfgeschreven veiligheidsboek, waarin precies staat hoe onze werknemers veilig op de bouw moeten werken. Tevens geeft hij voorlichtingen, zodat alles duidelijk is en iedereen precies weet hoe hij/zij moet handelen. Een veilig gevoel voor jou, onze opdrachtgever én Haldu Groep, dat werkt wel zo prettig!

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.