Haldu Groep: “Uit vluchtelingen met een status selecteren wij de allerbeste vakmensen" - Haldu Groep

Haldu Groep: “Uit vluchtelingen met een status selecteren wij de allerbeste vakmensen”

Leestijd: 3 minuten

Alex Al-Jebouri werkt sinds kort als internationale recruiter voor Haldu Groep. Hij focust zich vooral op het vinden en plaatsen van vakmensen onder vluchtelingen met een status en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Alex heeft hiermee door eerdere werkzaamheden veel ervaring opgedaan. Inmiddels zijn er dankzij Alex bijvoorbeeld al enkele Syrische mannen aan het werk in een autogarage van Pon, een topopdrachtgever.

Alex vluchtte zelf ook ooit naar Nederland en kan als geen ander doorgronden hoe wij eersteklas vakmensen uit het buitenland via Haldu Groep aan eveneens eersteklas opdrachtgevers kunnen koppelen. Alex: “Dit initiatief helpt gemeenten om hun statushouders zo snel mogelijk uit de bijstand te krijgen. Daarnaast kunnen we met dit buitenlandse talent ons toenemende tekort aan Nederlandse vakmensen compenseren.”

Verschillende manieren en kanalen

De taak van Alex als internationale recruiter binnen Haldu Groep is het aantrekken en plaatsen van professionals binnen de bouw-, automotive en techniekbranche. “Dat doe ik op verschillende manieren en binnen verschillende kanalen. Eén van deze kanalen is vluchtelingen uit Syrië die inmiddels volwaardig statushouder zijn in Nederland, onder een gemeente vallen en huisvesting hebben. Voor hen gelden dezelfde rechten en plichten als voor een Nederlander die in de bijstand zit. Zij mogen dus werken en willen dat ook heel graag.”

Ervaringsdeskundige uit de eerste hand

Alex is zelf ook gevlucht. In 1996 kwam hij met zijn gezin in Nederland aan uit Irak. “Door allerlei projecten te doen met bijvoorbeeld gemeenten, samen met mijn ervaring uit het verleden, weet ik precies wat deze mensen doormaken én wat zij nodig hebben. Dat laatste heeft vaak te maken met het versneld leren van de taal en een kleine bijscholing om de technische vakkennis die zij meenamen uit hun land van herkomst toe te kunnen passen op Nederlandse projecten. Een voorbeeld? Metselaars werken hier met een ander soort stenen dan in bijvoorbeeld Irak of Syrië. In slechts één dag scholen wij hen hier compleet in om, zodat zij exact volgens de Nederlandse bouwnormen aan de slag kunnen. De opdrachtgever hoeft zich hier geen zorgen om te maken. Haldu Groep zorgt dat deze mensen al op hun eerste werkdag voor 99% kant-en-klaar aan het werk kunnen op een Nederlands project.”

De mogelijkheid van een proefplaatsing

In samenwerking met gemeenten waarin statushouders gevestigd zijn én samen met onze vertrouwde opdrachtgevers, biedt Haldu Groep voor deze mensen de mogelijkheid van een proefplaatsing en vervolgens de daadwerkelijke doorstroom naar de Nederlandse arbeidsmarkt. Alex: “Deze groep mensen is zeer gemotiveerd en wordt streng geselecteerd op hun vakkundigheid. Op die manier kunnen zij participeren in het arbeidsproces en zo een steentje bijdragen aan onze maatschappij. Aan de andere kant weten we ook dat het steeds lastiger wordt om professionele Nederlandse vakmensen te vinden. Met een strenge selectie van vakmensen uit de toestroom van toekomstige Nederlanders kunnen wij dit tekort compenseren. Momenteel hebben wij 250 vakmensen met een status onder onze vleugels.”

Alle partners enthousiast

Alex geeft aan dat zowel gemeenten en statushouders als onze Haldu partners inmiddels enorm enthousiast zijn over het initiatief. Alex: “Onze opdrachtgevers staan hier echt voor open en realiseren zich dat zij door aan te haken bij dit initiatief, en statushouders in dienst te nemen, concreet uitvoering geven aan hun duurzaamheidsbeleid. Inmiddels hebben we daadwerkelijk Syrische vluchtelingen met een status aan het werk, zoals bij Pon. Met bijscholing op de werkvloer zorgen we voor een snel verlopend inburgeringproces en gesmeerde doorloop voor gemeenten. Dit draagt er allemaal aan bij dat wij voor gemeenten hun statushouders zo snel mogelijk uit de bijstand helpen.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie