Tips voor een goed CV - Haldu Groep

Tips voor een goed CV

Leestijd: 4 minuten

Tips voor een goed CV

Als je op zoek bent naar werk, dan heb je sowieso één ding zeker nodig en dat is een actueel cv. Maar wat betekent cv eigenlijk? En wat moet er in staan? CV staat voor curriculum vitae, wat zoveel als ‘levensloop’ betekent in het Latijn. Vrij vertaald is dat het levenspad dat je hebt bewandeld. In je cv zet je je werkervaring en diploma’s in een overzicht, aangevuld met persoonlijke informatie.

Een recruiter kijkt de eerste keer snel naar jouw motivatie en scant jouw cv. Het doel van een cv is dus om een werkgever snel een goed overzicht te geven over wat jij allemaal in je mars hebt. Beschik jij over de juiste diploma’s? Of de vereiste werkervaring? Past jouw profiel bij de kandidaat die zij zoeken? Een recruiter leest het allemaal af van jouw cv.

Solliciteer zonder cv bij Haldu Groep

Heb je geen cv, maar wil je wel solliciteren? Geen probleem! Bij Haldu Groep kun je ook solliciteren zonder cv. Bekijk onze vacatures.

Wat moet er in een cv?

Tijd om een cv te maken. Maar wat moet er in en hoe stel je een goed cv op? Een cv bevat de volgende onderdelen:

 • Contactgegevens
 • Jezelf voorstellen
 • Werkervaring
 • Opleidingen
 • Kennis en vaardigheden
 • Foto

Contactgegevens

Voordat je op de automatische piloot al je contactgegevens in een document zet, bedenk dan eerst hoe jij jezelf eventueel kunt onderscheiden. Heb jij je rijbewijs? Zet het erbij. Heb je een eigen website of online portfolio dat relevant is voor de baan? Erop! Solliciteer je op een creatieve baan en is jouw social media-account een kunstwerk op zich? Vergeet deze dan absoluut niet te vermelden.

Onmisbare contactgegevens zijn:

 • je voor- en achternaam;
 • je adres;
 • je geboortedatum;
 • je telefoonnummer;
 • je e-mailadres en dan het liefst iets beter dan 020_hardc0re-rav3r_020@hotmail.com.

Jezelf voorstellen

Wil jij opvallen in een grote stapel cv’s? Schrijf dan een korte, persoonlijke alinea over jezelf. Het kost misschien even wat moeite, maar het levert wél iets op. Want je moet iets over jezelf kunnen vertellen, zonder dat je je sollicitatiebrief kopieert en vervalt in het gebruik van clichés. Met een alinea over jezelf verrijk je jouw cv en wordt het meer dan alleen een papiertje met wat je allemaal kunt. Je springt eruit!

Werkervaring

Het eerste waar een recruiter op een cv naar kijkt, is natuurlijk jouw relevante werkervaring. Zet dus niet alle bijbaantjes die je maar twee maanden vol hebt gehouden op je cv. Vermeld het werk waar je meer aan hebt gehad dan alleen maar een centje bijverdienen. Als je bij iedere relevante baan kort vertelt wat jouw taken waren, dan is je cv al een heel eind in orde.

Bang dat de recruiter denkt: ‘hé, die heeft heel wat gaten in zijn cv’? Dan is het opdelen van je werkervaring de oplossing. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen ‘relevante werkervaring’ en ‘overige werkervaring’.

Geen werkervaring?

Heb je nog geen of niet zoveel werkervaring? Er zijn vast interessante of relevante projecten en opdrachten die tijdens je opleiding hebt gedaan. Vertel wat voor een rol jij daarin had en welke eigenschappen goed van pas kwamen. Doe je vrijwilligerswerk? Dan is dat ook goed om te vermelden.

Opleidingen

Voordat je aan je professionele loopbaan begint, moet je eerst nog even je diploma halen. Die jaren met je hoofd in de studieboeken verdienen een mooie plek op je cv. Ook aanvullende cursussen kunnen de moeite waard zijn om te vermelden. Denk bijvoorbeeld een VCA- of BHV-diploma.

Tips voor een goed CV 2

Kennis en vaardigheden

Kennis en vaardigheden op je cv zetten is altijd een goed idee. Maar laat algemene dingen, zoals kennis van Word, achterwege. Maak het onderscheidend. Noem bijvoorbeeld content management systemen die je onder de knie hebt, jouw vaardigheden met beeld- en videobewerking of talen die goed van pas komen bij jouw toekomstige baan.

Foto: ja of nee?

Wel of geen foto op je cv? Wij vinden: gewoon doen. Een simpele portretfoto gemaakt met daglicht waarbij je recht in de camera kijkt en glimlacht, is altijd goed. Jij onthoudt iemand toch ook veel beter als je er een gezicht bij hebt?

Final touch

Contactgegevens? Check. Werkervaring? Check. Foto op je cv? Check. Klaar om je cv te versturen. Kijk alleen voordat je dat doet nog even naar onderstaande tips, om zeker te weten dat jouw professionele cv er netjes uitziet.

 • Zorg ervoor dat je cv niet langer is dan twee A4’tjes.
 • Maak je cv overzichtelijk en scanbaar. Gebruik tussenkopjes, een logische volgorde en goede uitlijning.
 • Zet je naam in de header van je cv. Dit is vooral handig omdat een recruiter jouw cv zo snel kan vinden.
 • Gebruik een representatief e-mailadres.
 • Laat je cv altijd door iemand anders checken. Vier ogen zien meer dan twee.

Alles check? Sla je cv dan als pdf-bestand op! Hierdoor kan er niets meer verspringen in de opmaak.

Succes met solliciteren. We zien jouw cv vanzelf verschijnen!

Ontvang gratis nieuws en informatie

Vul het formulier in en je ontvangt gratis nieuws en informatie in je mailbox.

Contactgegevens

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.