Talent is één, trainen is twee en succes wordt dan drie - Haldu Groep

Talent is één, trainen is twee en succes wordt dan drie

Leestijd: 2 minuten

Ik heb twee fantastische nichtjes: Melissa en Danique. Nog maar 17 en 14 jaar, maar allebei bloedfanatiek actief met de meerkamp. Onlangs kwamen zij zelfs allebei in actie tijdens het NK Meerkamp. De jongste werd in de lokale pers puppy genoemd en steekt de oudste nu al naar de kroon. Deze twee jonge kanjers vind ik een voorbeeld voor heel veel werkende mensen. Ze hebben talent dat ook nog eens op verschillende onderdelen ten toon gespreid moet worden en dus allround inzet vragen.

Inzet loont

Maar ben je er dan? Nee, je moet bereid zijn er heel ver in te gaan en daar ook iets mee doen. Daar waar anderen al lang de handdoek in de ring zouden hebben gegooid. Zoals keihard trainen, vroeg op, gezond eten, op tijd naar bed, naar wedstrijden toe en tussendoor nog even de middelbare school doen die er niet om liegt. En misschien nog wel over de belangrijkste vaardigheid beschikken om weer op te staan als je een linkse directe hebt gekregen. Een kwestie van mentaliteit en veerkracht. Ik heb daar als oom, maar ook als uitzendprofessional, niet alleen een enorme bewondering voor, maar zie tevens dat inzet loont.

Hoe hoog leg jij de lat?

Want talent hebben is één. Echter, dat talent tot in alle hoeken en gaten uitnutten, is twee. Voordat je iets echt goed kunt, zoals mijn nichtjes op sportgebied, moet je veel, heel veel hebben geoefend. Om precies te zijn: zo’n 10.000 uur. Deze 10.000 uur-regel is afkomstig van de Amerikaanse psycholoog K. Anders Ericsson. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat toppers in hun vakgebied veel ervaring hebben, gemiddeld zo’n 10.000 uur van noeste en vaak geestdodende arbeid. Oefening baart kunst en je talent zet je om in een capaciteit na gemiddeld 10.000 uren oefenen. Dit geldt voor viool leren spelen, auto rijden tot en met een uitzendtopper in de bouw en techniek worden. De vuistregel? Talent is één. Oefenen is twee. Succes wordt dan drie.

Practice what you preach

Uiteraard pas ik toe wat ik hier schrijf, ook als het tegenzit trouwens. Onder het welluidende motto: practice what you preach. Haldu Groep is een bedrijf, maar eigenlijk zie ik het als een voetbalclub: FC Haldu. Als ondernemer zet je je talent alleen om in succes als je niet alleen op zaterdag scoort voor een groot publiek, maar ook door de week keihard traint, oefent, de tactiek doorspreekt en bijstelt en gewoon dóórzet. Alleen zo zet je talent om in een succes, ook in tijden van crisis. Wat zeg ik? Voorál in tijden van crisis. Samen met ons voltallige team zijn we elke dag druk bezig bij Haldu Groep op alle onderdelen van de ‘bouwmeerkamp’ om onze 10.000 uren te maken teneinde de lat steeds hoger te leggen. Want stilstand is achteruitgang en Übung macht der Meister. Traint u mee zodat we elke dag het beste team kunnen opstellen?

Caspar Jansen

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie