“Door de krappe arbeidsmarkt kunnen we niet anders dan de switch maken naar buitenlandse timmerlieden in het reguliere timmerwerk” - Haldu Groep

“Door de krappe arbeidsmarkt kunnen we niet anders dan de switch maken naar buitenlandse timmerlieden in het reguliere timmerwerk”

Leestijd: 3 minuten

Evenals zijn collega Ewout Visser vindt, bindt en verbindt ook accountmanager Robbert Muller gemotiveerde vaklieden voor en met gerenommeerde opdrachtgevers in de bouw en techniek. “De uitdaging die ik heb, is om samen met een uitvoerder, of zelfs een heel bouwbedrijf, de drempel te verlagen om een buitenlandse timmerman aan het werk te zetten. De bouw kijkt heel kritisch naar buitenlandse vakmensen, vooral timmerlieden. Tegelijkertijd hebben we die in de afbouw en metal stud al volop en succesvol aan het werk. Door de krappe arbeidsmarkt kunnen we niet anders dan de switch maken naar buitenlandse timmerlieden in het reguliere timmerwerk.”

“De kunde en werkwijze die wij in Nederland in de bouw toepassen, is de hoge lat die wij leggen voor de vaklieden die wij leveren aan een grote groep Nederlandse bouwopdrachtgevers. Kijk je specifiek naar allround timmerlieden uit het buitenland die wij hier aan het werk zetten, dan koppelen wij hen één-op-één aan een Nederlandse timmerman. De taal mag op zich niet uitmaken, maar de kunde van de man wel. En of die zijn skills nou geleerd heeft hier in Nederland of een paar deuren de grens over? Dat maakt niet uit. Wij, vanuit Haldu Groep, samen met de aan de buitenlandse timmerman gekoppelde Nederlandse collega, zorgen dat hij de Nederlandse kneepjes van het vak snel genoeg leert. En in het kielzog daarvan de Nederlandse taal. Zoveel verschilt het timmerwerk niet in Europa. In Portugal hanteren ze een hamer die 10 centimeter langer is dan hier in Nederland. Maar dat doet niets af aan de kunde van die buitenlandse vakman. Kortom, het is onze taak om de Nederlandse opdrachtgevers hiervan te overtuigen, anders wordt er uiteindelijk niet meer gebouwd. Zo eenvoudig is het.”

Succesvolle praktijkvoorbeelden

Bij gerenommeerde Nederlandse opdrachtgevers heeft Haldu Groep al goede successen geboekt met buitenlandse timmerlieden. Zoals bij Sprangers, Trebbe en Bouwbedrijf Van Stiphout. Robbert: “Bij Van Stiphout ben ik bij de Pathé bouw in Zwolle begonnen met Roemeense timmerlieden. Die bevielen zó goed dat Van Stiphout die niet meer laat gaan. Zij hebben inmiddels aan een half woord genoeg, in het Duits, Roemeens, Engels, noem maar op. En ze weten heel goed waar ze aan toe zijn met de uitvoerder.” Robbert erkent dat uitvoerders vrij makkelijk om een allround timmerman vragen. “Terwijl de timmerwerkzaamheden op een werk vaak heel specifiek zijn. Wij vragen dus heel intensief door welke timmervaardigheid écht is vereist. We merken dat ook onze buitenlandse timmerlieden doorgaans die specifieke timmervaardigheden beheersen.”

Rol van Haldu Groep

De rol van Haldu Groep? “Enerzijds vraag en aanbod verbinden en ook de markt laten inzien dat bij vakmensen uit de buitenland weliswaar de taal anders is, maar dat de kennis en kunde hetzelfde kan zijn. Of heel snel op het Nederlandse niveau wordt gebracht door ons. Ook de taal leren ze ongelooflijk snel door de koppeling aan Nederlandse collega’s. Roepen die ‘helm op’? Dan verstaan ook de buitenlandse vaklieden dat echt al na één dag”, aldus Robbert.

Persoonlijke oproep aan de markt

Tot slot heeft Robbert een oproep aan de markt. “Sta open voor vernieuwing. Zodat we ook met alle EU-burgers de handen ineen kunnen slaan om in Nederland al het bouwwerk te doen dat voor ons ligt. Zonder de Pool, Hongaar of Duitser zit er geen groei meer in de bouw in Nederland. Dus is samenwerken onvermijdelijk en ik roep iedereen op daarvoor open te staan.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.