Haldu Groep pareert tekort aan vakmensen met inventiviteit en innovatie | Haldu Groep

Haldu Groep pareert tekort aan vakmensen met inventiviteit en innovatie

Leestijd: 3 minuten

Maar… samenwerking met aannemers is onmisbaar!

Personeelstekort in de bouw is een actueel issue. Hoe gaat Haldu Groep hiermee om? En hoe slagen wij er alsnog in om met innovatieve oplossingen te voorzien in de vraag van de klant? Caspar Jansen, directeur van Haldu Groep, geeft zijn visie. “In onze creatieve oplossingen voor het personeelstekort draait alles om continu heel nauw samenwerken met onze opdrachtgevers. We koersen op veel meer medewerking van hun kant om samen dit tekort aan vakmensen te lijf te gaan.”

Tekort zwelt in omvang aan

“Opdrachtgevers hebben in de crisis veel vakmensen ontslagen”, legt Caspar uit. “Vaak om legitieme redenen waarvoor ik ook echt begrip heb. Je hoorde toen vaak de kreet ‘cash is king’. Maar de consequenties van dit korte termijn denken dienen zich nu in volle omvang aan. Het werkt floreert, maar de vakmensen ontbreken in de juiste aantallen om dit werk te klaren. In de crisis hebben 80.000 vakmensen de bouw verlaten, slechts een klein deel is weer terug. Tegelijkertijd stijgt het bouwvolume. Een slecht signaal is bijvoorbeeld dat de jeugd steeds minder gecharmeerd is van een opleidingskeuze voor timmerman of metselaar. Eerlijk is eerlijk: Haldu Groep heeft via allerlei kanalen regelmatig gewaarschuwd voor deze ontwikkeling, net als iedereen die zijn waarschuwende vingertje opstak.”

Nu echt stappen zetten, dus Haldu Groep pakt dóór

Uiteraard heeft Haldu Groep niet één panklare oplossing, geeft Caspar aan. “Maar we zijn wél concreet aan de slag gegaan. We denken en doen hierin inmiddels al veel meer dan wat je van een gemiddeld uitzendbureau in de markt mag verwachten. We werven bijvoorbeeld volop in het buitenland. De metselaars die dit oplevert, sturen wij voor eigen risico en rekening naar de opleiding van stichting ReVaBo. Zo worden hen de eerste beginselen van Nederlands metselen bijgebracht en kunnen zij alvast aan de slag vanuit een bepaalde basis. Een initiatief waarvoor wij tot dusver bij de meeste aannemers heel weinig animo vonden om dit gezamenlijk op te pakken. Geheel des Haldu’s persisteren wij en blijven wij zoeken naar partners in de bouw die dit belang onderkennen en samen met ons de opleidingshandschoen wél oppakken. Want de aanhouder wint”, zo volhardt Caspar.

Hoe eerder, hoe beter…

Tegelijkertijd schakelen aannemers Haldu Groep wel in als er heel snel metselaars op een project moeten worden geregeld. Caspar: “Uiteraard doen we dit met liefde, inzet en vakmanschap, maar mijn boodschap is dat dit nog beter zou lukken als aannemers meer samen met ons de schouders willen zetten onder het terugdringen van het tekort aan vakmensen. Bijvoorbeeld door samen met ons nog meer vakmensen uit het buitenland te halen en die te laten opleiden bij ReVaBo. Hadden we dit eerder samen gedaan, dan waren we op dit moment een stuk verder geweest dan nu alleen Haldu Groep die kar trekt.”

Samen staan we écht sterker

Via social media acties en andere slimme internet marketing campagnes werft Haldu Groep al grootschalig in Nederland. En in het buitenland zoeken personeelsbemiddelaars naar de allerbeste vakmensen. Caspar: “Waarbij we zwaar inzetten op niet alleen hun vakkennis en aanvullende opleiding hier in Nederland, maar ook op zaken als taal en het omgaan met cultuurverschillen op de bouw. Tegelijkertijd investeren we ook in nieuwe Nederlandse vakkrachten. Zo zijn wij al geruime tijd langs de snelwegen te bewonderen via levensgrote reclamemasten met een oproep te solliciteren bij Haldu Groep. Mijn oproep? Steek de koppen bij elkaar, aannemers en Haldu Groep, en ga sámen gericht zoeken naar vakmensen, zowel in Nederland als daarbuiten. We geven niet op, dus wordt vervolgd.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.