Haldu Groep laat buitenlandse metselaars succesvol opleiden bij ReVaBo - Haldu Groep

Haldu Groep laat buitenlandse metselaars succesvol opleiden bij ReVaBo

Leestijd: 4 minuten

Haldu Groep werkt voor de opleiding van haar buitenlandse vakkrachten sinds kort nauw samen met ReVaBo, het opleidingscentrum voor de bouw in Oosterbeek. Onlangs zijn de eerste 6 buitenlandse metselaars begonnen aan de opleiding en 5 ervan hebben deze met succes afgerond. Inmiddels zijn zij al naar tevredenheid aan de slag op Nederlandse bouwwerken. Directeur Piet Koppelaar en leermeester Fred van der Krol leggen graag uit wat hun toegevoegde waarde is als ReVaBo in een tijd waarin Nederlandse vakkrachten steeds schaarser worden.

Piet Koppelaar: “Wij zijn werkgever van leerlingen die een vakopleiding timmeren, metselen of montagemedewerker timmerindustrie willen volgen. Ze zijn bij ons in dienst en wij leiden hen voor een deel op. Het grootste deel van hun opleiding volgen zij bij de bij ReVaBo aangesloten bedrijven in de regio Zuid-West Veluwe en Arnhem. Doorgaans treden zij daar aansluitend in dienst, na het behalen van hun diploma.” ReVaBo is in 1984 opgericht, in die periode was de economie slecht. Piet: “Bedrijven konden door de te lege orderportefeuille geen jonge mensen aan zich binden. De aannemers hebben dat toen samen opgepakt door ReVaBo op te richten. We hebben onze toegevoegde waarde bewezen en bestaan nog steeds!”

ReVaBo bewijst haar waarde nog steeds

“We ontzorgen de aannemers voor een gedeelte omdat wij een stuk begeleiding doen in het ontwikkelproces van de leerling. De aannemer hoeft er zich daardoor wat minder mee te bemoeien en draagt in het begin de kosten niet. Inmiddels hebben we diverse generaties opgeleid. Sterker nog: we werken nu met aannemers samen die vroeger leerling bij ReVaBo waren! Ook in de recente crisis bewees ReVaBo opnieuw haar waarde. Hierdoor hebben we leerlingen behouden voor de bouwnijverheid. Maar ook doen we, als het vriest, de winteropvang van de leerlingen en pakken we vervolgens in zo’n vorstperiode direct weer de opleiding op. Ook heeft niet elke aannemer de breedte van het volledige bouwpalet in zijn orderportefeuille zitten, wij kunnen die breedte wel bieden in de opleiding. Ook geven we veel voorlichting en doen we wervingsactiviteiten voor nieuwe instroom in de aannemerij.”

Samenwerking Haldu Groep en ReVabo

Haldu Groep is een samenwerking met ReVaBo aangegaan. Piet Koppelaar is daar enthousiast over en licht deze graag toe: “Zij zijn de eerste uitzendorganisatie waarvoor wij opleiden, en dat is dus een primeur. Zij vinden steeds moeilijker Nederlandse metselaars en halen die vakkrachten inmiddels uit het buitenland. Maar voordat deze mensen aan het werk gaan, laten zij hen via ReVaBo eerst goed bijscholen in het typisch Nederlandse metselwerk. Wij kunnen dat goed omdat we door de vele generaties metselaars die wij al hebben opgeleid heel veel vakkennis en faciliteiten in huis hebben.”

Eerste buitenlandse metselaars opgeleid

Onlangs zijn de eerste buitenlandse metselaars begonnen aan de opleiding. Inmiddels zijn zij al naar tevredenheid aan de slag op Nederlandse bouwwerken. Piet: “Het is voor ons voor het eerst dat wij buitenlandse vakmensen opleiden. Via één van onze relaties kwam Haldu Groep bij ons binnen en de samenwerking verloopt heel voorspoedig. Aandacht voor metselaars is bij andere opleiders wat minder, en bij ReVaBo vormt dit juist een speerpunt. Dus in die samenwerking hebben we elkaar heel goed gevonden. Het metselvak staat zelfs bij ons bovenaan het lijstje van beroepen in de bouw waar wij graag aandacht aan besteden, dus dat komt heel goed uit.”

Positief verbaasd over vakmanschap

ReVaBo was positief verbaasd over het vakmanschap dat de buitenlandse collega’s meenamen. “De motivatie en inzet waren heel hoog. Ook het lerend vermogen was goed; de deelnemers pakten de lesstof goed op. We rapporteren na een testperiode aan Haldu Groep wie wat nodig heeft om bij een Nederlandse aannemer te kunnen gaan metselen. In die zin was deze groep een eerste try out.”

Indrukken van metsel leermeester

Fred van der Krol was de leermeester voor deze eerste groep buitenlandse metselaars. “Dit werk doe ik sinds 1996. Dat Haldu Groep ons een groep buitenlandse metselaars aanbood, was nieuw voor mij. De taalbarrière is uiteraard een issue, vooral de vaktechnische uitdrukkingen leg je bijvoorbeeld in het Duits lastig uit. Al met al hebben we veel voorgedaan en toch geprobeerd met handen en voeten en in het Engels en Duits zaken uit te leggen. We hebben deze eerste groep van Haldu Groep twee dagen binnen gehad.  Ze hebben natuurlijk hun eigen manier van metselen en die moesten zij uiteraard eerst afleren. Vervolgens hebben wij hen de Nederlandse manier van metselen bijgebracht. De deelnemers waren uiterst gemotiveerd. De een pakte het sneller op dan de ander, maar uiteindelijk hebben ze allemaal op de Nederlandse manier leren metselen. Ook hebben we hen de verbanden en profielen geleerd. Het binnenbrengen van deze buitenlandse vakkrachten, om ons tekort hier aan te zuiveren, is vooral handig voor als je meters wilt maken met je metselwerk. Met name geschikt voor lange muren met weinig variatie. Laat je ze de moeilijkere metselzaken doen, dan is het uiteraard van belang dat een Nederlandse vakman nog even een oogje in het zeil houdt.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.