“Door te evalueren gaat je kwaliteit omhoog” - Haldu Groep

“Door te evalueren gaat je kwaliteit omhoog”

Leestijd: 3 minuten

Nadat een werknemer van Haldu Groep is begonnen bij een project, volgt er een evaluatie over de kwaliteit van de werknemer in kwestie. Die evaluatie vindt plaats tussen onze klant en de accountmanager of buitendienst van Haldu Groep. “Een krachtig instrument”, vindt Ronny Jonker, uitvoerder bij Aan de Stegge in Twello. “We krijgen steeds meer de vakmensen die we ook écht nodig hebben.”

Haldu Groep doet al geruime tijd zaken met Aan de Stegge Twello en dus ook met Ronny. Hij was zelf betrokken bij de invoering van de evaluatie als beoordelingsinstrument bij Haldu Groep. “Door de crisis zaten vakmensen verlegen om werk. Ze meldden zich aan bij Haldu Groep en gaven vaak aan dat zij allerlei vakspecialismen beheersten, om maar aan werk te komen. Dat gaf problemen in de praktijk. Een metselaar is écht iets anders dan een timmerman. En een betontimmerman moet je niet aan het aftimmeren zetten. Dat werkt gewoon niet.”

Selecteren én evalueren

Ronny heeft vervolgens Haldu Groep geadviseerd iets strenger aan de poort te selecteren bij hun werving en selectie en de vakmensen te laten doen waar zij goed in zijn. Ronny: “Dit hebben zij opgepakt en zij vragen bij nieuwe werknemers nu wat ze in het verleden hebben gedaan, wat ze kunnen en waar ze goed in zijn. Vervolgens zijn we ook de samenwerking zelf met een eenmaal door Haldu Groep bij ons geplaatste medewerker gaan evalueren. Het is dus een een-tweetje van nóg beter selecteren en vervolgens nóg beter evalueren.”

Direct schakelen bij kritiekpunten

De evaluatie zelf bestaat uit een gesprek en het invullen van een checklist. Ronny: “Als we een kritiekpunt invullen, koppelt Ewout Visser van Haldu Groep daar doorgaans in een persoonlijk telefoongesprek bij mij op terug. Die lijnen worden dus kort gehouden. Maar als er al tijdens het werken zelf een kritiekpunt is, dus nog voor de evaluatie, kan ik Ewout ook altijd direct bellen. Ik wacht dus niet altijd af tot de evaluatie. Als ik niet tevreden ben, geef ik het door en schakelt Haldu Groep daar direct op, is mijn ervaring. Dit betekent dat zij de problemen in kaart brengen en heel snel met een alternatief komen. Hun professionele insteek is dat een werk van ons nooit mag stagneren mocht iemand onverhoopt niet functioneren.”

Netheid, snelheid en werkplezier

Waar wordt specifiek op gelet bij een evaluatie door Ronny Jonker? Hoe beoordeelt hij of iemand de juiste vakman op de juiste job is? “Ik beoordeel een nieuwe werknemer op drie zaken: netheid, snelheid en plezier in het werk. Die drie punten moeten kloppen bij een kandidaat. Sterker nog: als het plezier er is, komt het met de eerste twee punten doorgaans ook wel goed.”

Zoek de nuance bij een evaluatie

Wel zegt Ronny niet te snel tot een evaluatie te willen komen van een medewerker. “De eerste dag is niet de beste dag, is mijn ervaring. Pas na een aantal dagen kom je tot een betere conclusie. En let wel: los van het vakmanschap, kan het ook soms niet klikken tussen de werknemer van Haldu Groep en mij of de manier van werken. Die ongrijpbare factor heb je ook nog. Ik benadruk dan wel graag dat als een werknemer niet voor ons de beste match is, dit niet betekent dat deze werknemer van Haldu Groep bij een andere opdrachtgever ook niet zou slagen. Als onze evaluatie negatief uitvalt, is zo iemand niet per definitie ongeschikt om te werken namens de Haldu Groep.”

Evalueren past bij de nieuwe tijd

Ronny betoogt tot slot dat evalueren heel erg past in de huidige economie waarin het werk weer toeneemt. “Kijk, het werk in de bouw trekt aan. Dit betekent dat we heel strak moeten plannen. Daardoor kun je je nog minder een selectiemisser veroorloven. Dus de noodzaak tot evalueren is alleen maar gegroeid en Haldu Groep pakt dit steeds meer op. Door beter te selecteren en vervolgens in de praktijk te evalueren, pik je uit de slinkende groep van vakmensen de besten eruit.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.