De (kerst)mannen van deze editie: Jan van Welij en Co Kwint - Haldu Groep

De (kerst)mannen van deze editie: Jan van Welij en Co Kwint

Leestijd: 7 minuten

“Bij elk nieuw project moet je jezelf weer bewijzen bij de uitvoerder. Soms is dat moeilijk, maar het eindigt altijd mooi! Na elk project krijgen we te horen dat we goede vakmannen zijn, die perfect werk geleverd hebben. Dat nemen we mooi mee naar huis.” Co en Jan, beide mannen werken als timmerman, werken in januari 2017 één jaar als duo. Hierdoor zijn ze perfect op elkaar ingespeeld en weten ze precies wat ze aan elkaar hebben.

Co en Jan, hoe omschrijven jullie jezelf?

Beiden: “Als 2 vrolijke mannen die hard kunnen werken.”

Zijn jullie altijd timmerman geweest?

Co: “Ik ben begonnen als betontimmerman, maar oefen al een aantal jaar de functie van een timmerman uit.”
Jan: “Ik ben altijd timmerman geweest.”

Hebben jullie altijd in de bouwsector gezeten?

Beiden: “Ja, van jongs af aan zitten we al in de bouwbranche.”

Mag ik concluderen dat (beton)timmeren jullie hobby of passie is?

Jan: “Ja, timmerwerk is echt mijn passie, maar betontimmeren echt niet.”

Wat maakt timmerwerk jouw passie en betontimmeren daarentegen helemaal niet?

Jan: “Betontimmeren is erg zwaar werk, waarbij je veel moet sjouwen.”

Kunnen jullie uitleggen wat het vak zo mooi maakt?

Jan: “Wij werken in de woningbouw. Zo maken we woningen van klein formaat, maar zetten we ook extreme woningen neer van anderhalf miljoen euro. Het is mooi aan beide projecten een bijdrage te leveren.”

Haldu Groep werkt natuurlijk met veel verschillende opdrachtgevers, waardoor er ook veel verschillende projecten zijn.

Co: “Ja, dat klopt. Wij worden bij verschillende opdrachtgevers ingezet, waardoor wij veel afwisseling in werk hebben. Dat is ook mooi aan ons vakgebied!”

Welke mooie momenten hebben jullie als vakman meegemaakt, los van de bijzondere projecten? Wat maken jullie allemaal mee?

Jan: “Ik heb een tijdje terug in Amsterdam gewerkt. Ineens kwam er een fotograaf de bouw oplopen met een schone dame. Weet je wie dat was? Glennis Grace! Ze had daar blijkbaar een fotoshoot. Toen ze die fotoshoot afgerond had, ging ze niet weg want ze wilde eerst met ons op de foto! Dat was schitterend en dat zijn leuke momenten. Ik kwam die dag thuis en zei tegen mij vrouw: ‘ik sta op de foto met Glennis Grace’. Die zei meteen: ‘ach doe is niet zo gek!’ Een tijdje later zei mijn maat dat ik een blad moest kopen (naam weet ik niet meer). Bleek ik echt in dat blad te staan! We werden nog beroemd ook!”
Co: “Ik vond het mooi dat ik hier bij Trebbe in Nijmegen begon en ik Lex Polman (uitvoerder van Trebbe) weer tegenkwam. Ik herkende Lex niet, maar hij mij wel! Hij riep meteen: ‘Co, ben jij dat echt?’ Dus ik zeg: ‘jazeker, in levende lijve.’ Ik had toen nog niet door dat het Lex was. Ik keek hem aan en zei: ‘maar jij bent Lex Polman!’ Toen begonnen we vervolgens te praten over het bouwbedrijf waar we vroeger samenwerkten. Niemand kwam er meer tussen!”

Hoe hebben jullie de bouw in 2016 ervaren?

Co: “Het was een erg mooi jaar, waarin we veel projecten hebben gedraaid. Het is alleen moeilijk dat je jezelf bij elk nieuw project weer moet bewijzen. Hierdoor hebben we met sommige uitvoerders ook wrijving. Soms zijn er werknemers voor ons geweest op dat project en die hebben het ontzettend verpest bij de uitvoerder. Hierdoor moeten wij onszelf extra bewijzen. Uitvoerders denken vaak: daar heb je er weer een paar. Zij weten dan niet dat wij goede, ervaren vakmannen zijn die het vak wel degelijk verstaan. Gelukkig eindigt het altijd mooi. Na elke project krijgen we te horen dat we goede vakmannen zijn die perfect werk geleverd hebben. Dat nemen we mooi mee naar huis.”

Hoe hebben jullie Haldu Groep afgelopen jaar ervaren als werkgever?

Jan: “Als een goede, fijne partij! Haldu Groep houdt ons altijd aan het werk. Jullie team in Groesbeek zorgt er continu voor dat wij geld verdienen, wij zijn nog geen dag thuis geweest. Dat geeft een lekker gevoel, zeker omdat ik dat vóór Haldu Groep niet had. Toen werkte ik direct voor een bouwbedrijf. Die ging op een gegeven moment failliet.”

Maken wij onze slogan waar: Wij zijn er voor personeel?

Jan: “Ja, wij willen jullie alleen adviseren over de werkwijze met betrekking tot het gereedschap. De rest wordt altijd meteen geregeld! We hoeven maar te bellen en jullie staan voor ons klaar en het probleem word opgelost.”

Wat willen jullie ons adviseren over het gereedschap?

Jan: “ Toen wij laatst belden over gereedschap, kwam Haldu Groep het na 2 of 3 dagen omruilen. Het gereedschap was tussentijds kapot was gegaan. Ondanks dat dit haast nooit voorkomt, zouden we dit toch graag anders zien. Wij hebben namelijk ooit ervaren dat wij ‘s ochtend op de bouw kwamen en wij nog niet voorzien waren van een handcirkelzaag, terwijl de opdrachtgever hier wel om gevraagd had. De uitvoerder vroeg vervolgens waar de zaag was. Ik belde naar het kantoor, omdat wij zelf niet wisten waarom we die niet hadden. De buitendienst bleek de zaag wel in de auto te hebben, maar die moesten nog eerst langs bij andere projecten, Dit zorgde er voor dat ze wat later bij ons konden zijn. Toen zei de uitvoerder letterlijk ‘op deze manier heb ik niks aan jou’. Gelukkig hebben we dit kunnen oplossen met een privézaag en konden we gewoon aan de slag.”

Wij hebben natuurlijk meer dan 350 mensen lopen en je wilt voor iedereen het beste en dat maakt het wel lastig natuurlijk. En over het algemeen leveren wij gereedschap op tijd, maar soms het is niet haalbaar om bij iedereen op het zelfde moment aanwezig te zijn, zeker niet gezien het aantal mensen en de verschillende projecten die er lopen.

Jan: “Nee dat snap ik. Dat maakt het inderdaad ook moeilijk voor jullie.”

Werken jullie vaker als duo?

Co: “Jazeker, vanaf 1 januari zijn we één jaar bij elkaar. Het is mooi dat Haldu Groep ons niet uit elkaar haalt, want we zijn ook goed op elkaar ingespeeld.”

Ik neem aan dat jullie ook veel plezier maken samen en leuke dingen meemaken?

Jan: “Ja, werkelijk elke dag.”

Wat is voor jullie het grappigste moment geweest in 2016?

Co: “Dat we in Vleuten op een project werkten. Wij liepen de bouw op en riepen voor de grap naar iedereen: ‘hey homo’s!’ Je moest ze allemaal eens zien kijken! Op een gegeven moment riep iedereen het tegen elkaar. Die onderlinge grapjes en humor zijn toch altijd leuk.”

mannen

Kom je vaak mensen van vroeger tegen in de bouw?

Co: “Niet veel meer. Maar als je mensen weer tegenkomt, is dat altijd mooi. De wereld is ook weer zo klein. Van de week nog, kwam ik een metselaar tegen die hier ook werkt. Daar heb ik vroeger mee gewerkt en die ken ik persoonlijk heel goed. Die kwam meteen aanlopen: ‘Hey Co! Hoe gaat het nou?’”

Welke project van Haldu Groep vonden jullie het leukste en mooist?

Co: “Een project in Blaricum.”

Wat maakte dit project zo mooi?

Jan: “Je staat daar aan woningen te werken van 450.000 euro tot anderhalf miljoen.”

Wat hopen jullie dat 2017 brengt?

Jan: “Een hoop werk, net als 2016. Maar daar zijn we niet bang voor. Afgelopen jaar heeft Haldu Groep ons ook geen dag thuis gelaten. Het belangrijkste is dat we aan de gang kunnen blijven.”

Waar zie je jezelf over 5 jaar? Wat je je droom?

Co: “In de vut, haha!”
Jan: “Ik  denk dat we alles al bereikt hebben. Ik ben 60, ik heb al ruim 40 dienstjaren erop zitten waarin we alles wel meegemaakt hebben wat we mee kunnen maken.”

Hoe zijn jullie ooit begonnen? Hoe zagen de werkzaamheden er toen uit?

Jan: “Achter de bezem. Vegen. Ik kwam van school af als timmerman, maar er was niks. Ik begon als bouwhulp. Dan kom je achter een timmerman te lopen en die maakt je de wegwijs. Het is veel kijken, luisteren en zelf doen. Zo leer je veel en dat is het mooie!”

Blijven jullie gezellig voor Haldu Groep werken in 2017 zoals het er nu uitziet?

Jan: “Jazeker. Zolang we aan het werk kunnen blijven. Weet je wat het is, wij hebben gelukkig allebei een vast contract gekregen bij Haldu Groep. Dat krijg je bij aannemers sowieso niet meer. En weet je, ze bekijken het maar, ik zit goed. Ik zit bij Haldu Groep, ik krijg altijd op tijd betaald en ik heb verder nooit gezeik aan mijn kop. Ik kan gewoon lekker mijn werk doen en als er wat fout is, hoef je maar een seintje te geven en het wordt gelijk voor je geregeld.”
Co: “Wij zijn daarnaast ook redelijk op leeftijd en dat maakt het nog moeilijker. Waarom zouden we ook over willen stappen. Jullie regelen alles perfect voor ons en we hebben altijd werk.”

Welk advies wil je ons nog geven, los van de tip over gereedschap?

Jan: “Ik zou het niet weten! Alles is goed, geregeld.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie