“Buitenlandse vakkrachten komen hier om voor hun centen te werken, en je moet ze een kans geven” - Haldu Groep

“Buitenlandse vakkrachten komen hier om voor hun centen te werken, en je moet ze een kans geven”

Leestijd: 2 minuten

Gerard Schenkelaars werkt al lange tijd nauw samen met Haldu Groep. Op dit moment is hij projectleider voor de afbouwcombinatie Accompli Afbouw en A.T. Nederland. Bijvoorbeeld op het project aan het Spinoza Hotel in Amsterdam heeft Gerard diverse nationaliteiten werken, geleverd door Haldu Groep. “Binnen Haldu Groep heb ik de meeste ervaring van allemaal met het werken met buitenlandse vakkrachten.”

“Ik denk dat ik inmiddels al 15 jaar samenwerk met Haldu Groep, specifiek voor de afbouwbranche. Op het project voor het Spinoza Hotel werken we met een aanzienlijk aantal buitenlandse vakkrachten. Dat is geen uitzondering. Wij schakelen via Haldu Groep inmiddels structureel buitenlandse werknemers in. We moeten wel, want Nederlandse vakmensen vergrijzen in hoog tempo en de instroom is te gering. Ik werk al lang samen met Haldu Groep, ben tevreden, maar ben tegelijkertijd ook kritisch over wie ik selecteer en inhuur.”

Veel energie naar opleiden

Vanuit zijn kant heeft Gerard veel vaklieden gevormd en gebracht op het niveau tot waar ze nu zijn. “Dat heeft tot een bepaalde goodwill en welwillendheid geleid, zowel bij de directie van Haldu Groep als bij de mensen die ik via hen inhuur. Welwillendheid in de zin van: niet zaniken en zeuren, maar gewoon doen wat je gevraagd wordt.” Of de buitenlandse vakkrachten hun werk net zo goed doen als Nederlandse collega’s is puur een kwestie van opleiden, vindt Gerard. “Haldu Groep kan hier een rol in spelen, maar in mijn specifieke geval lag en ligt dat opleidingsinitiatief ook heel sterk bij mij. Mensen uit een andere cultuur en achtergrond moet je toch heel gericht sturen naar de Nederlandse markt en daarvoor opleiden. Daar besteed ik nog steeds veel energie aan.”

Alles draait om communicatie

Wij zijn als Nederlanders gemiddeld behoorlijk wat talen machtig. Gerard: “Maar dat geldt beslist niet voor Roemenen, Hongaren, noem maar op. Dus ons eigen Engels en Duits moet goed zijn, wil je een professionele sturing aan deze jongens kunnen geven. De communicatie met je buitenlandse vakkrachten is essentieel, maar dat geldt uiteraard ook voor je Nederlandse vakkrachten.”

Tot slot heeft Gerard een advies voor andere bouwers die ook overwegen Haldu Groep in te schakelen voor buitenlandse vakkrachten op Nederlandse projecten. “Je mag selectief zijn. Haldu Groep filtert, maar vervolgens mag je dat uiteraard ook zelf doen. Ook moeten we eerlijk zijn. Recht is recht en krom is krom. Buitenlandse vakkrachten komen hier om voor hun centen te werken, en je moet ze een kans geven. Ze verdienen ons respect, dat is voor hen ook een vorm van beloning.”

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie