Angelique Actueel: Invoering WML uitgesteld | Haldu Groep

Angelique Actueel: Invoering WML uitgesteld

Leestijd: 2 minuten

De invoering van het verbod op inhoudingen op en verrekeningen met het wettelijk minimumloon (WML) wordt uitgesteld tot 1 januari 2017. Eveneens komt er een uitzondering voor huisvestingskosten en kosten voor zorgverzekeringen. Die mogen uitzendbureaus dus onder voorwaarden nog wel inhouden. Dat heeft minister Asscher in een brief aan de Kamer laten weten.

De inwerkingtreding van het verbod op inhoudingen en verrekeningen met het minimumloon is eerder al uitgesteld tot 1 juli 2016. De minister zwakt de herziening van de Wet Minimumloon en Minimumvakantiebijslag (WML), in het kader van de Wet Aanpak Schijnconstructies (WAS), af.

ABU en NBBU tegen verbod op inhoudingen

Zowel de ABU als de NBBU is tegen een verbod op inhoudingen op het minimumloon en zij hebben de minister gevraagd om voor de uitzendbranche een uitzondering te maken.

Huisvesting en zorgverzekering arbeidsmigranten

Bonafide uitzendbureaus en arbeidsmigranten zouden volgens de ABU door het oorspronkelijke wetsvoorstel worden benadeeld. De uitzendbureaus regelen naast een baan vaak ook huisvesting en zorgverzekering voor arbeidsmigranten. Maar door een verbod op inhoudingen, zou dat niet meer kunnen. De ABU ziet het nieuwe besluit van Asscher om een uitzondering voor huisvestingskosten en kosten voor zorgverzekeringen te maken dan ook als “winst voor de branche die op een zorgvuldige en transparante manier wil omgaan met de huisvesting van arbeidsmigranten.”

Voorwaarden inhoudingen

De minister wil wel voorwaarden verbinden aan het kunnen inhouden van deze kosten op de WML. Bijvoorbeeld door het hanteren van een maximumbedrag of percentage van het wettelijk minimumloon. Voor wat betreft inhoudingen op huisvestingskosten wil Asscher ook kwaliteitseisen stellen. Hierdoor zouden bijvoorbeeld alleen kosten voor woningen van woningcorporaties of van gecertificeerde private verhuurders voor inhouding op de WML in aanmerking komen.

Heeft u vragen?

Haldu Groep is ook graag uw gespreks- en adviespartner voor de WML. Al uw vragen om meer informatie zijn van harte welkom.

Niet de vacature gevonden die je zocht?

Vul het “Open sollicitatie” formulier in en vergroot je kans op een baan in de bouw, techniek en automotive.
Op basis van jouw CV kijken wij of we jou kunnen matchen met een van onze vacatures.

Open sollicitatie
Chat live met ons
1
Chat live met ons
Live chat met onze recruiters
Hallo, welkom bij Haldu Groep. Heb je een vraag over een vacature? Onze recruiters zitten klaar om je vraag te beantwoorden via Whatsapp chat.